Kuřecí vývar plný kolagenu, tedy takový, jehož konzistence po vychladnutí je až želatinová, patří k nejvýživnějším polévkám, jaké si dokážeme představit. Vaří, přesně řečeno táhne se pomalu několik hodin, díky tomu se z kostí uvolňuje přírodní kolagen. Ten dodává vývaru charakteristickou hutnost a želatinovou konzistenci. Chuť je výrazná, jemně masová a voňavá, a to díky složkám, jakými jsou kuřecí nohy, skelet a kořenová zelenina.
Elixír zdraví: poctivý vývar
Poctivý vývar je doslova esencí zdraví. Jistě si vzpomínáte, že vám jej doma vařili třeba v době nemoci, ženy jej velice oceňují i po porodu. Takový dobrý vývar totiž pomáhá tělu regenerovat po nemoci nebo fyzické zátěži. Obsahuje minerály, jako jsou vápník, hořčík či fosfor, dále pak již zmíněný kolagen, který pomáhá hojení, zdraví střev a zlepšuje pružnost kloubů, kvalitu pleti, vlasů i nehtů.
Ingredience:
- Kuřecí nohy (důkladně očištěné, nejlépe bez drápů) a další kousky kuřete – 1 kg;
- Kuřecí bujon – 1 porce;
- Studená voda – 3 litry;
- Mrkev – 4 ks;
- Petržel – 2 ks;
- Celer – ½ bulvy;
- Pórek – 1 ks;
- Cibule – 1 ks;
- Bobkový list – 4 ks;
- Celý černý pepř – 10 kuliček;
- Nové koření – 8 kuliček;
- Čerstvý libeček – podle chuti;
- Zelená petrželka – podle chuti.

Postup:
- Kuřecí nohy a další kusy kuřete (ideální je například skelet) dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Přiveďte k varu.
- Z vývaru seberte všechnu pěnu.
- Plamen snižte na minimum. Vývar by měl jen lehce probublávat.
- Na mírném ohni vařte asi 1 hodinu.
- Mezitím osmažte cibulku a oloupejte veškerou zeleninu.
- Do vývaru přidejte osmaženou cibuli, oloupanou kořenovou zeleninu, koření, libeček a petrželku.
- Na mírném ohni dále vařte alespoň 3 hodiny.
- Čím déle se vývar táhne, tím více kolagenu se do něj uvolní.
- Voda se v průběhu vaření může odpařovat, proto ji případně po troškách můžete dolít.
- Osolte dle svých preferencí.
- Na talíři můžete posypat zelenou petrželkou, která díky obsahu vitaminu C podporuje vstřebávání kolagenu.
Brambora, škvarek, jíška – bramboračka s kořenovou zeleninou, houbami a škvarky. Polévka, která zahřeje
Debrecínský guláš z vepřového masa a párků s hrnkovým knedlíkem: Ikona maďarské kuchyně, recept na guláš i knedlík
Zdroj: Autorský text, Healthline