Kuřecí vývar plný kolagenu, tedy takový, jehož konzistence po vychladnutí je až želatinová, patří k nejvýživnějším polévkám, jaké si dokážeme představit. Vaří, přesně řečeno táhne se pomalu několik hodin, díky tomu se z kostí uvolňuje přírodní kolagen. Ten dodává vývaru charakteristickou hutnost a želatinovou konzistenci. Chuť je výrazná, jemně masová a voňavá, a to díky složkám, jakými jsou kuřecí nohy, skelet a kořenová zelenina.

Elixír zdraví: poctivý vývar

Poctivý vývar je doslova esencí zdraví. Jistě si vzpomínáte, že vám jej doma vařili třeba v době nemoci, ženy jej velice oceňují i po porodu. Takový dobrý vývar totiž pomáhá tělu regenerovat po nemoci nebo fyzické zátěži. Obsahuje minerály, jako jsou vápník, hořčík či fosfor, dále pak již zmíněný kolagen, který pomáhá hojení, zdraví střev a zlepšuje pružnost kloubů, kvalitu pleti, vlasů i nehtů.

Ingredience:

  • Kuřecí nohy (důkladně očištěné, nejlépe bez drápů) a další kousky kuřete – 1 kg;
  • Kuřecí bujon – 1 porce;
  • Studená voda – 3 litry;
  • Mrkev – 4 ks;
  • Petržel – 2 ks;
  • Celer – ½ bulvy;
  • Pórek – 1 ks;
  • Cibule – 1 ks;
  • Bobkový list – 4 ks;
  • Celý černý pepř – 10 kuliček;
  • Nové koření – 8 kuliček;
  • Čerstvý libeček – podle chuti;
  • Zelená petrželka – podle chuti.
Obrázek k receptu: Kolagenová bomba: extra silný vývar z kuřecích nohou
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Kolagenová bomba: extra silný vývar z kuřecích nohou

Postup:

  • Kuřecí nohy a další kusy kuřete (ideální je například skelet) dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
  • Přiveďte k varu.
  • Z vývaru seberte všechnu pěnu.
  • Plamen snižte na minimum. Vývar by měl jen lehce probublávat.
  • Na mírném ohni vařte asi 1 hodinu.
  • Mezitím osmažte cibulku a oloupejte veškerou zeleninu.
  • Do vývaru přidejte osmaženou cibuli, oloupanou kořenovou zeleninu, koření, libeček a petrželku.
  • Na mírném ohni dále vařte alespoň 3 hodiny.
  • Čím déle se vývar táhne, tím více kolagenu se do něj uvolní.
  • Voda se v průběhu vaření může odpařovat, proto ji případně po troškách můžete dolít.
  • Osolte dle svých preferencí.
  • Na talíři můžete posypat zelenou petrželkou, která díky obsahu vitaminu C podporuje vstřebávání kolagenu.
Obrázek receptu na Kouzlo venkovské kuchyně: Bramboračku se škvarky, kořenovou zeleninou a houbami

Brambora, škvarek, jíška – bramboračka s kořenovou zeleninou, houbami a škvarky. Polévka, která zahřeje

Obrázek receptu na debrecínský guláš.

Debrecínský guláš z vepřového masa a párků s hrnkovým knedlíkem: Ikona maďarské kuchyně, recept na guláš i knedlík

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest