Vepřové maso se těší oblibě téměř po celém světě. V popředí zájmu jsou kotlety, které pochází z bederní části prasete, konkrétně z místa mezi plecí a začátkem kýty. Ceněny jsou pro svou jemnost, skvělou chuť a zároveň šťavnatost, což z nich činí kulinářský poklad. Vepřové maso tvoří přibližně 36 % celosvětové spotřeby masa, je tedy bezkonkurenčně nejkonzumovanějším mase na světě.

Žampiony (nejen) nadívané

Žampiony jsou jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších hub na světě. Tyto houby jsou ceněny pro svou jemnou chuť a všestrannost v kuchyni. Žampiony byly jedny z prvních hub pěstovaných člověkem. Jejich kultivace začala již v 17. století, kdy byly speciálně pěstovány v tmavých a vlhkých prostorách (například ve sklepích). V moderní době je možné zakoupit speciální substrát s nasazenými výtrusy a pěstovat žampiony třeba v komoře, ostatně zkusili jsme to a funguje to. Většina Čechů si nejspíš vzpomene na film Ať žijí duchové a bezkonkurenční podání písničky: „Žampiony nadívané, máslo, žloutky a pak sůl …“ Ano, i tam věděli, jak tyto houby pěstovat i upravovat! Žampiony jsou díky své dostupnosti a výživovým hodnotám oblíbenou ingrediencí v mnoha pokrmech po celém světě. 

Ingredience:

  • Vepřová kotleta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 6 g;
  • Černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 6 g;
  • Natvrdo vařená vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 ks;
  • Žampiony –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 350 g;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 g;
  • Rajče –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks.
Obrázek k receptu: Proteinová bomba: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
Foto: YouTube/Cookrate – Meat Recipes, Recept na: Kotlety zapečené se žampióny a vejci

Postup přípravy:

  • Cibuli nakrájejte na půlkolečka a vložte ji na plech plech 32 x 32 cm.
  • Kotletu nakrájejte na plátky.
  • Na jedné straně každého plátku nařízněte mřížku.
  • Maso osolte, opepřete a dejte na cibuli.
Obrázek k receptu: Proteinová bomba: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
Foto: YouTube/Cookrate – Meat Recipes, Recept na: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
  • Natvrdo uvařená vejce nastrouhejte nahrubo.
  • Žampiony nakrájejte na plátky a smažte je na rozpáleném oleji. Osolte je a opepřete, smažte doměkka, poté je přidejte k vejci.
Obrázek receptu na krkovici s bramborami z jedné pánve.

Krkovička s opečenými bramborami, cibulkou a pivní omáčkou z jedné pánve

Obrázek k receptu: Proteinová bomba: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
Foto: YouTube/Cookrate – Meat Recipes, Recept na: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
  • Do houbové směsi nastrouhejte 100 gramů tvrdého sýra, přidejte majonézu a promíchejte.
  • Směs naneste na plátky masa. Navrch položte plátky rajčat a trochu strouhaného sýra.
Obrázek receptu na pečené kuře na zelenině.

Pečené kuře na zelenině v jednom pekáči: Připraveno k pečení za 10 minut

Obrázek k receptu: Proteinová bomba: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
Foto: YouTube/Cookrate – Meat Recipes, Recept na: Kotlety zapečené se žampióny a vejci
  • Pečte 25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
Recept na: Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem

Snadná večeře z 1 plechu do 30 minut: Stačí smíchat pár levných surovin, dát do trouby a jen se dívat

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest