Vepřové maso se těší oblibě téměř po celém světě. V popředí zájmu jsou kotlety, které pochází z bederní části prasete, konkrétně z místa mezi plecí a začátkem kýty. Ceněny jsou pro svou jemnost, skvělou chuť a zároveň šťavnatost, což z nich činí kulinářský poklad. Vepřové maso tvoří přibližně 36 % celosvětové spotřeby masa, je tedy bezkonkurenčně nejkonzumovanějším mase na světě.
Žampiony (nejen) nadívané
Žampiony jsou jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších hub na světě. Tyto houby jsou ceněny pro svou jemnou chuť a všestrannost v kuchyni. Žampiony byly jedny z prvních hub pěstovaných člověkem. Jejich kultivace začala již v 17. století, kdy byly speciálně pěstovány v tmavých a vlhkých prostorách (například ve sklepích). V moderní době je možné zakoupit speciální substrát s nasazenými výtrusy a pěstovat žampiony třeba v komoře, ostatně zkusili jsme to a funguje to. Většina Čechů si nejspíš vzpomene na film Ať žijí duchové a bezkonkurenční podání písničky: „Žampiony nadívané, máslo, žloutky a pak sůl …“ Ano, i tam věděli, jak tyto houby pěstovat i upravovat! Žampiony jsou díky své dostupnosti a výživovým hodnotám oblíbenou ingrediencí v mnoha pokrmech po celém světě.
Ingredience:
- Vepřová kotleta – 1 kg;
- Cibule – 500 g;
- Sůl – 6 g;
- Černý pepř – 6 g;
- Natvrdo vařená vejce – 5 ks;
- Žampiony – 350 g;
- Olej – dle potřeby;
- Sýr – 200 g;
- Majonéza – 50 g;
- Rajče – 2 ks.
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a vložte ji na plech plech 32 x 32 cm.
- Kotletu nakrájejte na plátky.
- Na jedné straně každého plátku nařízněte mřížku.
- Maso osolte, opepřete a dejte na cibuli.
- Natvrdo uvařená vejce nastrouhejte nahrubo.
- Žampiony nakrájejte na plátky a smažte je na rozpáleném oleji. Osolte je a opepřete, smažte doměkka, poté je přidejte k vejci.

Krkovička s opečenými bramborami, cibulkou a pivní omáčkou z jedné pánve
- Do houbové směsi nastrouhejte 100 gramů tvrdého sýra, přidejte majonézu a promíchejte.
- Směs naneste na plátky masa. Navrch položte plátky rajčat a trochu strouhaného sýra.

Pečené kuře na zelenině v jednom pekáči: Připraveno k pečení za 10 minut
- Pečte 25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

Snadná večeře z 1 plechu do 30 minut: Stačí smíchat pár levných surovin, dát do trouby a jen se dívat
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie