Králík je poklad tradiční české kuchyně, ale bohužel ho mnozí v dnešní době trochu opomíjejí. Přitom se jedná o mimořádně jemné a dietní maso. Od pradávna je oblíbené také díky skvělé chuti a jeho výživové hodnoty také nejsou k zahození. Ale králičí maso s poctivou sladkokyselou omáčkou a houbami vzniká taková delikatesa, která osloví i velmi náročné gurmány. Jak jste jistě pochopili, nejde o obyčejné jídlo, ale opravdovou symfonickou báseň.
Králičí maso patří mezi nejzdravější druhy masa vůbec. Je bohaté na bílkoviny a naopak chudé na tuk. Z těchto důvodů vám králíka doporučí mnoho dietologů. Dostane se vám tak vyvážené stravy a pokud máte rádi nové věci, s touto omáčkou vás zaručeně osloví.
Recept na králíka ve sladkokyselé omáčce s houbami
Celková délka přípravy 1 hodina 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Vývar:
- králičí hřbet
- přední díl z králíka
- 3 bobkové listy
- kořenová zelenina
- 4 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- 1 menší cibule
Navíc:
- 1 cibule
- sádlo
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného libečku
- 1 hrnek sušených hub
- vývar z králíka
- sůl a pepř
- 1 zakysaná smetana
- 100 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- trocha cukru
- citron nebo ocet
- 1 lžička másla
Postup přípravy
1. Králíka v hrnci zalijeme vodou a přidáme k němu veškeré koření, sůl, cibuli vcelku a kořenovou zeleninu.
2. Uvaříme maso do měkka a obereme z kostí a nakrájíme.
3. Na sádle si poté zpěníme cibuli, nejlépe nakrájenou najemno a přidáme k ní plátky česneku.
4. Orestujeme a přidáme králičí maso, které osolíme, opepříme a vše spolu orestujeme.

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem
5. Nyní zalijeme scezeným vývarem a přidáme předem namočené houby s libečkem.
6. Následně si v mléce rozšleháme mouku a skrze sítko nalijeme do omáčky.
7. Podobným způsobem si rozmícháme zakysanou smetanu v trošce vývaru vedle a přidáme do omáčky.
8. Nakonec dochutíme citronem, cukrem a kouskem másla.
9. Můžeme podávat s knedlíkem, těstovinami nebo opečeným bramborem.
Závěr
Dokonalý recept, který moderně zpracovává tradiční suroviny. Pokrm by ocenili i kuchaři z luxusních restaurací, jelikož kontrastní chutě se náramně doplňují. Připravte ho k jakékoliv příležitosti a zaručeně vás rodina či hosté ocení.

Králík Braillon na bílém víně a dijonské hořčici podle originální receptury
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI