Králík je poklad tradiční české kuchyně, ale bohužel ho mnozí v dnešní době trochu opomíjejí. Přitom se jedná o mimořádně jemné a dietní maso. Od pradávna je oblíbené také díky skvělé chuti a jeho výživové hodnoty také nejsou k zahození. Ale králičí maso s poctivou sladkokyselou omáčkou a houbami vzniká taková delikatesa, která osloví i velmi náročné gurmány. Jak jste jistě pochopili, nejde o obyčejné jídlo, ale opravdovou symfonickou báseň.

Králičí maso patří mezi nejzdravější druhy masa vůbec. Je bohaté na bílkoviny a naopak chudé na tuk. Z těchto důvodů vám králíka doporučí mnoho dietologů. Dostane se vám tak vyvážené stravy a pokud máte rádi nové věci, s touto omáčkou vás zaručeně osloví.

Recept na králíka ve sladkokyselé omáčce s houbami

Celková délka přípravy 1 hodina 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Vývar:

  • králičí hřbet
  • přední díl z králíka
  • 3 bobkové listy
  • kořenová zelenina
  • 4 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 1 menší cibule

Navíc:

  • 1 cibule
  • sádlo
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného libečku
  • 1 hrnek sušených hub
  • vývar z králíka
  • sůl a pepř
  • 1 zakysaná smetana
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • trocha cukru
  • citron nebo ocet
  • 1 lžička másla

Postup přípravy

1. Králíka v hrnci zalijeme vodou a přidáme k němu veškeré koření, sůl, cibuli vcelku a kořenovou zeleninu.

2. Uvaříme maso do měkka a obereme z kostí a nakrájíme.

3. Na sádle si poté zpěníme cibuli, nejlépe nakrájenou najemno a přidáme k ní plátky česneku.

4. Orestujeme a přidáme králičí maso, které osolíme, opepříme a vše spolu orestujeme.

Recept na pečeného králíka

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem

5. Nyní zalijeme scezeným vývarem a přidáme předem namočené houby s libečkem.

6. Následně si v mléce rozšleháme mouku a skrze sítko nalijeme do omáčky.

7. Podobným způsobem si rozmícháme zakysanou smetanu v trošce vývaru vedle a přidáme do omáčky.

8. Nakonec dochutíme citronem, cukrem a kouskem másla.

9. Můžeme podávat s knedlíkem, těstovinami nebo opečeným bramborem.

Sušené houby do omáčky.
Foto: freepik.com, Sušené houby do omáčky.

Závěr

Dokonalý recept, který moderně zpracovává tradiční suroviny. Pokrm by ocenili i kuchaři z luxusních restaurací, jelikož kontrastní chutě se náramně doplňují. Připravte ho k jakékoliv příležitosti a zaručeně vás rodina či hosté ocení.

Obrázek receptu na králíka Braillon.

Králík Braillon na bílém víně a dijonské hořčici podle originální receptury

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest