Bez kynutí neznamená bez duše! Tyto tvarohové koláčky jsou křehké, máslové a rozplývají se na jazyku jako polibek pod závojem nevěsty. Nemusí kynout, a přesto v sobě nesou kouzlo – každé sousto je jako malá radost, která se vejde do dlaně. Ne každá svatba má prostor pro dlouhé čekání, ale i láska na první pohled si zaslouží sladkou vzpomínku.
Na svatebních stolech mezi dorty a slavnostními jídly jsou právě tyto koláčky tím, po čem hosté rádi sáhnou. A taky patří do výslužek, které si lidé odnášejí domů jako milý dárek. I ta nejhonosnější svatba si žádá něco obyčejného, a přitom výjimečného. Pečou se drobné, jen tak do pusy, a plní různými náplněmi. My si je dnes připravíme s tvarohem a povidly.
Recept na Tvarohové koláčky z nekynutého těsta
Ingredience potřebné na přípravu Křehkých a máslových svatebních koláčků bez kynutí (dávka na 70 koláčků)
Suroviny na těsto
- 420 g hladké mouky
- 140 g másla (změklého)
- 140 g změklého sádla
- 15 lžic mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
Suroviny na tvarohovou náplň
- 2 tvarohy v kostce
- 2 žloutky
- cukr moučka a vanilkový cukr podle chuti
- trošku rumu, rozinky
- citronová kůra
- 2 lžičky solamylu (může být i vanilkový pudink)
- drobenka z másla, cukru a mouky
Postup přípravy svatebních koláčků
1. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme vzejít kvásek, přidáme ostatní suroviny na těsto a rukama vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta si uděláme kuličky, do kterých dáváme tvarohovou náplň a rozinky namočené v rumu. Kuličky zabalíme a ukládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů.
3. V každém koláčku uděláme důlek, naplníme povidla, okraje pomažeme bílkem a posypeme drobenkou.
4. Pečeme e vyhřáté troubě na 190 stupňů cca 15 minut.
Tip
Koláčky po upečení hned teplé potřete rozpuštěným máslem s rumem.

Koláč na valašskou svatbu: Frgálový koláč přetékající náplní

Nekynuté tvarohové koláčky: Meruňkové, borůvkové a vždycky výborné
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková