Vůni kokosu máme spojenou nejen s mlsáním (však kdo z nás by neměl rád pověstné plněné kuličky s mandlí uprostřed nebo čokoládové tyčinky s kokosovou náplní), chvílemi relaxace a rodinné pohody. Toto aroma patří i ke svátečním okamžikům: mnozí z nás jej mají spojené s dětstvím, kdy se bytem linula vůně vánočního cukroví. Že je kokos exotickým plodem, to víme všichni. Tušíte ale, odkud přesně pochází? Jeho původní krajinou je dle genetických studií Indie a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířil do dalších tropických oblastí. V Evropě a USA získal na popularitě v 19. století, kdy začal být využíván v cukrářství a pekařství. První recept na kokosový dort se objevil v roce 1881 v kuchařce „What Mrs. Fisher Knows About Old Southern Cooking“.
Historie vonící kokosem
Kokos není jen voňavým lákadlem, nabízí také řadu zdravotních benefitů. Je bohatým zdrojem minerálů, jako jsou mangan, selen, měď a železo. Ty podporují metabolismus a zdraví kostí. Kokos také obsahuje středně dlouhé mastné kyseliny, které pomáhají zlepšit vytrvalost, tělo je navíc dobře tráví. Kokos tedy je skvělou potravinou i pro sportovce. Do zásob na palubě jej kdysi zařadil i Wiliam Blugh, kapitán lodi Bounty.
Ingredience:
- Měkký tučný tvaroh – 200 g;
- Máslo – 80 g;
- Cukr krystal – 6 lžic (2 lžíce do těsta, 4 lžíce na posypání);
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Sůl – špetka;
- Hladká mouka – 200 g;
- Kypřicí prášek – 1 lžička;
- Sušený strouhaný kokos – 4 lžíce.
Postup přípravy tvarohových rolek:
- Ve větší míse smíchejte tvaroh, změklé máslo, špetku soli, cukr a vanilkový cukr.
- Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Rukou vypracujte hutné a vláčné těsto.
- Na pracovní ploše jej rozdělte na dvě poloviny, bude se vám s ním lépe pracovat.
- Z těsta vyválejte placku o tvaru dlouhého obdélníku a tloušťce asi 2 milimetry.
- Okraje seřízněte pomocí rádla (tip: lze použít i kráječ na pizzu).
- Placku posypte vrstvou krystalového cukru a sušeným kokosem a na delší straně ji srolujte.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem
- Poté ji rozkrájejte na špalíčky o délce asi 5 centimetrů.
- Vložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Před podáváním rolky posypejte moučkovým cukrem.

Šneci s vanilkovou náplní – jemné a nadýchané domácí pečivo nejen ke snídani
Zdroj: Autorský text, YouTube, The Source, Healthline