Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Domácí pečivo na snídani je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí užít čerstvé a voňavé pečivo hned po ránu. Příprava vlastního pečiva doma vám umožňuje kontrolovat ingredience a přizpůsobit recept přesně podle vašich preferencí. Připravit si můžeme například vanilkové rolky.

Zaujmou svou jemností a nadýchanou strukturou

Domácí vanilkoví šneci s tvarohovou náplní jsou jedním z těch dezertů, které okamžitě zaujmou svou jemností a nadýchanou strukturou. Skládají se ze dvou hlavních částí – měkkého, lehce sladkého těsta a bohaté, krémové tvarohové náplně. Pro přípravu těsta potřebujete základní ingredience jako mouku, cukr, mléko, vejce, čerstvé droždí, máslo a vanilkový cukr. Všechny suroviny musí být při pokojové teplotě, aby těsto správně kynulo a dosáhlo požadované jemné konzistence. Příprava začíná vytvořením kvásku z teplého mléka, cukru a droždí, který se nechá kynout 30 minut. Poté se přidá směs z vajec, cukru, vanilky, soli a měkkého másla, a postupně se zapracovává mouka, dokud nevznikne hladké a měkké těsto. To se nechá dalších 50 minut kynout.

Tvarohová náplň je bohatá a krémová, připravuje se z tvarohu, cukru, vanilkového cukru, vejce a bílku

Tvaroh je třeba nejprve dobře promíchat s cukrem a vanilkou a pokud je příliš suchý, přidat trochu bílku, aby náplň byla krásně jemná. Po vykynutí těsta připravíme šneky do požadovaného tvaru a naplníme. Pečeme až do zlatohněda. Výsledek je neodolatelný – měkké, nadýchané těsto v kombinaci s lahodnou tvarohovou náplní a jemným vanilkovým aroma. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Obrázek: kilocalorii, Vanilkové rolky

Recept na vanilkové šneky – rolky, chutný a rychlý pokrm vhodný na snídani

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Doba odpočinku 1 hodina 27 minut
Celkový čas 1 hodina 47 minut
Porcí 12 kusů
Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit tyto voňavé a měkké rolky plněné vanilkovým krémem

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Váleček

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 75 gramů cukru
  • 500-550 gramů mouky
  • 200 mililitrů mléka
  • 2 vejce
  • 25 gramů čerstvého droždí
  • 75 gramů másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky cukru

Ingredience potřebné na tvarohovou náplň:

  • 75 gramů cukru
  • 600 gramů tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 1 lžička vanilkového cukru

Ingredience potřebné na přeliv:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Postup 

  • Do velké mísy nalijte teplé mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí. Míchejte metličkou, dokud se droždí nerozpustí.
  • Postupně prosijte 5 lžic mouky do směsi a promíchejte do hladka.
  • Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte ji 30 minut na teplém místě.
  • Mezitím dobře promíchejte vejce, zbývající cukr, vanilku, sůl a měkké máslo v jiné míse.
  • Po 30 minutách sundejte fólii z mísy s kváskem a přidejte vaječnou směs. Míchejte metličkou, dokud směs není hladká, a postupně přidávejte zbytek mouky.
  • Rukou vypracujte homogenní, měkké a hladké těsto. Vytvarujte těsto do koule a přendejte ho do mísy vymazané olejem.
    Těsto na rolky

    Obrázek: kilocalorii, Těsto na vanilkové rolky

  • Mísu znovu přikryjte potravinářskou fólií a nechte těsto kynout asi 50 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, rozmačkejte ho vidličkou, přidejte cukr a vanilkový cukr a dobře promíchejte. Přidejte vejce a pokud je náplň příliš suchá, přidejte polovinu bílku.
  • Pracovní plochu posypte moukou a těsto vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce 4 mm.
  • Připravenou náplň několikrát promíchejte a poté ji rovnoměrně rozprostřete na těsto, nechte asi 2 cm volné okraje.
    Vanilková náplň

    Obrázek: kilocalorii, Náplň rolek

  • Srolujte těsto do rolády a nakrájejte ji na 12 stejných dílů. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
    Velká roláda

    Obrázek: kilocalorii, Roláda na vanilkové rolky

  • Rolky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je ještě 25 minut kynout. Poté je potřete směsí žloutku a vody a nechte je dalších 10 minut odpočívat.
    Vanilkové rolky

    Obrázek: kilocalorii, Příprava vanilkových rolek

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Plech dejte na střední úroveň a pečte 25 minut, dokud nejsou rolky zlatavě hnědé. Zkontrolujte párátkem, zda jsou hotové.
    Rolky před pečením

    Obrázek: kilocalorii, Plech s vanilkovými rolkami

  • Šneky spolu s pečicím papírem přendejte na mřížku a nechte je vychladnout.
    Rolky s vanilkou

    Obrázek: kilocalorii, Vanilkové rolky

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert, Snídaně
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté těsto, sladké pečivo, šneci, Vanilková náplň, vanilkoví šneci



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest