Když zavoní skořice a jablka, okamžitě nás to přenese do podzimního času plného barevných listů a teplých dek. Křehké sušenky plněné skořicovo-jablečnou směsí jsou lahůdkou, která propojuje tradici s jemnou elegancí. Tento recept je dokonalou volbou pro ty, kteří chtějí jednoduchý, ale přitom efektní dezert. Každé sousto je naplněné kombinací šťavnatých jablek, vonné skořice a křupavého těsta, které se rozplývá na jazyku.

Jeden z mých nejjednodušších jablečných receptů: Tyto jablečné sušenky zvládnete opravdu během chvíle! Směs mouky, cukru, másla, vejce, mléka, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli tvoří základ sušenek. Náplň z nastrouhaných jablek, cukru, másla a skořice přidává kořeněnou a sladkou chuť. Těsto naplněné touto směsí pečte při 180°C po dobu 18-20 minut. A za pár okamžiků budete mít na stole voňavé a křupavé sušenky, které si každý rychle zamiluje. Pokud jste milovníky jablečných koláčů, jablečných sušenek a obecně jablečných moučníků, tento recept je přesně pro Vás.

Recept na sušenky s jablečnou náplní

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na jablečné sušenky:

  • 400 g mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Jablkovo-skořicová náplň:

  • 1 – 2 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • skořice

Postup přípravy

1. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a vložíme do hluboké pánve.

Jablka nakrájíme na kostičky.
Jablka nakrájíme na kostičky.

2. Přisypeme k nim cukr na náplň, skořici dle chuti a přidáme máslo.

3. Pánev dáme na sporák a jablka za stálého míchání uvaříme do měkka.

Uvaříme jablečnou směs.
Uvaříme jablečnou směs.

4. Do mísy si dáme vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Poté metličkou dobře promícháme.

5. Přilejeme mléko, zamícháme, přilejeme rozpuštěné máslo a opět dobře promícháme.

6. Nakonec přidáme prášek do pečiva s moukou a vypracujeme těsto.

Přisypeme mouku a vypracujeme těsto.
Přisypeme mouku a vypracujeme těsto.

7. Měkké těsto rozválíme na 3 – 4 mm silný plát a formou na sušenky vytvoříme výkroje.

Vyválíme 3 - 4 mm silný plát.
Vyválíme 3 – 4 mm silný plát.

8. Doprostřed vykrojeného těsto přidáme jablečnou směs a jednotlivé kousky v půlce přehneme a tím je zavřeme.

Přidáme jablečnou směs.
Přidáme jablečnou směs.

9. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 18 – 20 minut dozlatova.

Kousky v půlce přehneme a zavřeme.
Kousky v půlce přehneme a zavřeme.

10. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.

Proč zvolit tyto vynikající sušenky?

Tyto sušenky jsou jako malé kapsy plné radosti. Dokonale kombinují křehké těsto, jemně kořeněnou náplň a přinášejí závan domácí pohody. Jsou skvělé k čaji, ale nezklamou ani jako sladká tečka ke kávě. Jejich příprava vám možná zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Navíc, pokud jablečnou směs nespotřebujete, můžete ji použít jako přílohu k lívancům nebo palačinkám. A jestli chcete sušenky uchovat na později, stačí je uzavřít do plechové krabice – zůstanou křupavé několik dní.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest