Když zavoní skořice a jablka, okamžitě nás to přenese do podzimního času plného barevných listů a teplých dek. Křehké sušenky plněné skořicovo-jablečnou směsí jsou lahůdkou, která propojuje tradici s jemnou elegancí. Tento recept je dokonalou volbou pro ty, kteří chtějí jednoduchý, ale přitom efektní dezert. Každé sousto je naplněné kombinací šťavnatých jablek, vonné skořice a křupavého těsta, které se rozplývá na jazyku.
Jeden z mých nejjednodušších jablečných receptů: Tyto jablečné sušenky zvládnete opravdu během chvíle! Směs mouky, cukru, másla, vejce, mléka, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli tvoří základ sušenek. Náplň z nastrouhaných jablek, cukru, másla a skořice přidává kořeněnou a sladkou chuť. Těsto naplněné touto směsí pečte při 180°C po dobu 18-20 minut. A za pár okamžiků budete mít na stole voňavé a křupavé sušenky, které si každý rychle zamiluje. Pokud jste milovníky jablečných koláčů, jablečných sušenek a obecně jablečných moučníků, tento recept je přesně pro Vás.
Recept na sušenky s jablečnou náplní
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na jablečné sušenky:
- 400 g mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Jablkovo-skořicová náplň:
- 1 – 2 jablka
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- skořice
Postup přípravy
1. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a vložíme do hluboké pánve.
2. Přisypeme k nim cukr na náplň, skořici dle chuti a přidáme máslo.
3. Pánev dáme na sporák a jablka za stálého míchání uvaříme do měkka.
4. Do mísy si dáme vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Poté metličkou dobře promícháme.
5. Přilejeme mléko, zamícháme, přilejeme rozpuštěné máslo a opět dobře promícháme.
6. Nakonec přidáme prášek do pečiva s moukou a vypracujeme těsto.
7. Měkké těsto rozválíme na 3 – 4 mm silný plát a formou na sušenky vytvoříme výkroje.
8. Doprostřed vykrojeného těsto přidáme jablečnou směs a jednotlivé kousky v půlce přehneme a tím je zavřeme.
9. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 18 – 20 minut dozlatova.
10. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Proč zvolit tyto vynikající sušenky?
Tyto sušenky jsou jako malé kapsy plné radosti. Dokonale kombinují křehké těsto, jemně kořeněnou náplň a přinášejí závan domácí pohody. Jsou skvělé k čaji, ale nezklamou ani jako sladká tečka ke kávě. Jejich příprava vám možná zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Navíc, pokud jablečnou směs nespotřebujete, můžete ji použít jako přílohu k lívancům nebo palačinkám. A jestli chcete sušenky uchovat na později, stačí je uzavřít do plechové krabice – zůstanou křupavé několik dní.