Dezerty do skleničky mají jednu obrovskou výhodu – zaženou chuť na sladké a to za cenu minimálního času v kuchyni. To je i případ lahodného krémového dezertu podle tohoto receptu a připravíme si ho rovnou ve dvou variantách. Elegantní banánový a svěží jahodový, prostě každý si přijde na své bez ohledu na věk. Recept je navržený tak, aby jste zvládli jeden druh dezertu připravit za reálných 5 minut, není to fantastické?
Tento dezert je unikátní ještě v tom, že nepřidáváme navíc žádný cukr a dokonce ani mouku (cukr se týká pouze banánové varianty, ale nakonec nemusíte přidávat cukr ani do jahodové). Takže všichni, kteří si zakládají na své figuře nebo trpí celiakií, si pochutnají také. Tyto dezerty vás naplní energií a jsou perfektním zakončením slavnostního oběda či nedělního pohoštění.
Recept na jahodové a banánové dezerty ve skle za 5 minut
Ingredience pro přípravu banánového dezertu
- 3 banány
- 40 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/3 lžičky kurkumy
- 2 žloutky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 ml mléka
- 250 ml chlazené smetany 33%
Postup přípravy banánového dezertu
1. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka.
2. V rendlíku na sporáku rozpustíme máslo a přidáme k němu nakrájené banány, které uvaříme do měkka na másle.

Domácí tiramisu ve skleničce s malinami a čokoládovými hoblinkami
3. Dále přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme.
4. Odstavíme a přisypeme kurkumu pro lepší barvu.
5. Tyčovým mixérem nyní vše rozmixujeme a poté přidáme žloutky, které metličkou zapracujeme.

Malinová Pěna ve skleničce, tento letní dezert musíte vyzkoušet
6. Poté zamícháme kukuřičný škrob a následně také mléko.
7. Nyní vrátíme na sporák a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání. Minutu po prvních bublinkách odstavíme.
8. Hmotu přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému a dáme do lednice.
9. Vychlazenou smetanu si vyšleháme do šlehačky a vychlazený krém samotný prošleháme, abychom narušili strukturu.

Banoffee pie ve skle, dezert kombinující tři oblíbené suroviny
10. Do šlehačky nyní postupně zapracujeme banánový krém a vyšleháme opět ručním mixérem.
11. Pro lepší vzhled sklenice naplníme krémem pomocí cukrářského sáčku a dáme do lednice.
Ingredience pro přípravu jahodového dezertu
- 200 g jahod
- 1 žloutek
- 80 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 ml chlazené smetany 33%
Postup přípravy jahodového dezertu
1. Jahody v rendlíku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme k nim žloutek.
2. Metličkou promícháme a přisypeme cukr, který taktéž metličkou zapracujeme.
3. Poté přidáme kukuřičný škrob a velmi dobře hmotu promícháme.
4. Rendlík dáme na sporák a za stálého míchání vaříme do prvních bublinek a do zhoustnutí.

Malý dezert s velkým úspěchem: Ovocné citronové tiramisu je na léto jako stvořené
5. Hmotu přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala krému a dáme do lednice.
6. Vychlazenou smetanu si vyšleháme do šlehačky a vychlazený krém samotný prošleháme, abychom narušili strukturu.
7. Do šlehačky nyní postupně zapracujeme jahodový krém a vyšleháme opět ručním mixérem.
8. Sklenice naplníme také pomocí cukrářského sáčku.
Výhoda dezertů do skla
Dezerty servírované ve sklenicích jsou nejen esteticky působivé, ale také praktické. Každý si může vzít svou porci, což je skvělé na oslavy nebo pikniky.
Tip: Zmrzlinový efekt
Pokud máte více času, dejte dezert na hodinu do mrazáku. Vznikne vám osvěžující zmrzlinová pochoutka.