Máte rádi mandle v kombinaci s vanilkou a smetanou? Pak nás za náš recept budete milovat. Obě tyto dokonalé suroviny se totiž dokonale spojují v norském tradičním dezertu kvæfjordkake. Mandle patří k nejvíce ceněným druhům ořechů. Není divu, kromě skvělé chuti a vůně totiž přinášejí zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Jsou také bohaté na vitamin E, hořčík a antioxidanty.

Božský norský kvæfjordkake 

Šlehačka samozřejmě je osvědčenou klasikou, která i naší norské pochoutce dodává nadýchanou texturu a jemnost. Měla by být kvalitní a s vysokým obsahem smetany, jedině taková totiž přináší plnou chuť bez umělých přísad. Smetana zvyšuje i pocit sytosti, což je dáno obsahem mléčného tuku a bílkovin (pozn. red.: existuje ale i v bezlaktózové variantě). Je obecně známo, že kvalitní šlehačka použitá v rozumném množství představuje i zdroj vápníku a energie.

Ingredience na korpus:

  • Změklé máslo – 150 g;
  • Cukr krystal – 100 g;
  • Žloutky – 5 ks;
  • Polohrubá mouka – 160 g;
  • Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
  • Mléko – 5 polévkových lžic;
  • Vanilkový extrakt – pár kapek;
  • Sůl – špetka.

Na sněhovou vrstvu:

  • Bílky – 5 ks;
  • Cukr krupice – 180 g;
  • Mandlové lupínky – 100 g;
  • Sůl – špetka.

Na krém:

  • Mléko – 500 ml (může být i 250 ml mléka a 250 ml 30% smetany);
  • Žloutky – 4 ks;
  • Celé vejce (nemusí být) – 1 ks;
  • Cukr krystal – 75 g;
  • Bramborový nebo kukuřičný škrob – 3 polévkové lžíce;
  • Máslo – 25 g;
  • Vanilkový extrakt – pár kapek;
  • Vychlazená šlehačka – 200 ml.
Obrázek k receptu: Božsky krémový, s vůní mandlí a vanilky: Norský dezert bude hvězdou vašich oslav i dnů všedních!
Foto: Uživatel Caduser2003 at Malayalam Wikipedia/Creative Commons/CC BY-SA,, Recept na: Božsky krémový, s vůní mandlí a vanilky: Norský dezert bude hvězdou vašich oslav i dnů všedních!

Postup:

  • Máslo vyšlehejte s cukrem, až vznikne světlá a nadýchaná pěna.
  • Postupně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání vždy promíchejte.
  • Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Osolte, přilijte mléko a kápněte vanilkový extrakt.
  • Míchejte, až se vše dokonale spojí.
  • Těsto vlijte na obdélníkový plech vyložený pečicím papírem.
  • Bílky ušlehejte se špetkou soli, až vznikne tuhý sníh.
  • Do sněhu postupně opatrně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří lesklá hmota.
  • Sníh rozetřete na těsto a posypte mandlovými lupínky.
  • Pečte asi 30 minut v troubě rozehřáté na 160–180 °C, dokud sněhová vrstva nezíská zlatohnědou barvu.
  • V mezičase si připravte smetanovou vrstvu:
  • Žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt smíchejte s trochou mléka.
  • Zbylé mléko zahřejte, přilijte vaječnou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Jakmile pudinková směs trochu vystydne, přidejte máslo a nechte zcela vychladnout. Poté vložte do lednice.
  • Smetanu ušlehejte a jemně ji vmíchejte do studeného krému.
  • Vychladlý korpus rozkrojte podélně napůl (jako když rozkrajujete piškot na dort).
  • Spodní polovinu potřete krémem, navrch vložte horní polovinu (tedy sněhovou vrstvu).
  • Dejte na několik hodin do lednice.
Recept na výbornou a rychlou buchtu, která se vždy povede.

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový

Obrázek receptu na černo-bílý koláč s krémem.

Božský černo-bílý koláč s fantastickým krémem

Zdroj: Autorský text, Pysznosci, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest