Bramboráky (či krajově například cmunda) patří mezi poklady české kuchyně. Voňavé, křupavé, nenáročné na suroviny i přípravu, právem se řadí ke králům našich srdcí i žaludků. Někteří z nás ovšem nesnesou klasický česnek a tak saháme zpravidla po sušeném. Je tu ale ještě jedna možnost, která rozhodně stojí za pozornost nejen díky chuti, nýbrž i svými zdravotními benefity. A právě tu jsme vyzkoušeli i my.
Zázrak z lesa: Medvědí česnek
Jednou z prvních bylinek, které jarní příroda přivítá, je medvědí česnek. Právě to je ten zázrak, který jsme do našich bramboráků přidali. Najdete jej od března do května v listnatých hájích ve stínu stromů v okolí potoků a říček, bývají ho tam celé koberce. Při sběru ale pozor na záměnu s listy konvalinky (kontrolujte vůni, česnek jednoznačně poznáte). Co přináší do našich jídel? Je bohatým zdrojem vitaminu C, působí tedy příznivě na imunitu a detoxikaci organismu. Hojně se využívá do pesta nebo k přípravě pomazánek či polévek. Snesou jej zpravidla i ti, kterým klasický česnek činí potíže. Ten medvědí má totiž jemnější aroma i texturu. Výhodou také je, že jej můžete nejen nasušit, ale i zamrazit nebo naložit do oleje.
Ingredience na přípravu bramboráků
- Brambory – 0,5 kg;
- Sekaný medvědí česnek – ½ hrnku;
- Vejce – 1 ks;
- Hladká mouka – 3 polévkové lžíce;
- Strouhanka – 2 polévkové lžíce;
- Jedlá soda – 2 čajové lžičky;
- Sůl – dle chuti;
- Pepř – dle chuti;
- Tuk na smažení.

S receptem na tradiční český bramborák podle Romana Vaňka se dá jen těžko jiný srovnávat. Dostane celou rodinu
Postup přípravy bramboráků
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno.
- Osolte a ochuťte pepřem.
- Medvědí česnek nasekejte a přidejte jej k bramborám.
- Přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou, strouhanku a vejce.
- Vše společně dobře promíchejte.
- Na rozpáleném tuku smažte placičky z obou stran dozlatova.
- Hotové bramboráky pokládejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Tip na servírování: Bramboráky jsou sice skvělé i samotné nebo jako příloha k masu, můžete ale vyzkoušet i méně obvyklou variantu s bylinkovým dipem či houbovou omáčkou.

Domácí pesto z medvědího česneku: Čerstvé, voňavé a hotové během pár minut
Zdroj: Autorský text, Wikipedia, NCBI