Bramboráky (či krajově například cmunda) patří mezi poklady české kuchyně. Voňavé, křupavé, nenáročné na suroviny i přípravu, právem se řadí ke králům našich srdcí i žaludků. Někteří z nás ovšem nesnesou klasický česnek a tak saháme zpravidla po sušeném. Je tu ale ještě jedna možnost, která rozhodně stojí za pozornost nejen díky chuti, nýbrž i svými zdravotními benefity. A právě tu jsme vyzkoušeli i my.

Zázrak z lesa: Medvědí česnek

Jednou z prvních bylinek, které jarní příroda přivítá, je medvědí česnek. Právě to je ten zázrak, který jsme do našich bramboráků přidali. Najdete jej od března do května v listnatých hájích ve stínu stromů v okolí potoků a říček, bývají ho tam celé koberce. Při sběru ale pozor na záměnu s listy konvalinky (kontrolujte vůni, česnek jednoznačně poznáte). Co přináší do našich jídel? Je bohatým zdrojem vitaminu C, působí tedy příznivě na imunitu a detoxikaci organismu. Hojně se využívá do pesta nebo k přípravě pomazánek či polévek. Snesou jej zpravidla i ti, kterým klasický česnek činí potíže. Ten medvědí má totiž jemnější aroma i texturu. Výhodou také je, že jej můžete nejen nasušit, ale i zamrazit nebo naložit do oleje.

Ingredience na přípravu bramboráků

  • Brambory – 0,5 kg;
  • Sekaný medvědí česnek – ½ hrnku;
  • Vejce – 1 ks;
  • Hladká mouka – 3 polévkové lžíce;
  • Strouhanka – 2 polévkové lžíce;
  • Jedlá soda – 2 čajové lžičky;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti;
  • Tuk na smažení.
Obrázek k receptu: Babiččina kuchyně s pokladem z přírody: Bramboráky s medvědím česnekem
Foto: Uživatel: Dietrich Krieger/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Babiččina kuchyně s pokladem z přírody: Bramboráky s medvědím česnekem
Obrázek receptu na Tradiční český bramborák připravený podle obdivovaného odborníka na gastronomii, zaručený recept na úspěch

S receptem na tradiční český bramborák podle Romana Vaňka se dá jen těžko jiný srovnávat. Dostane celou rodinu

Postup přípravy bramboráků

  • Oloupané brambory nastrouhejte najemno.
  • Osolte a ochuťte pepřem.
  • Medvědí česnek nasekejte a přidejte jej k bramborám.
  • Přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou, strouhanku a vejce.
  • Vše společně dobře promíchejte.
  • Na rozpáleném tuku smažte placičky z obou stran dozlatova.
  • Hotové bramboráky pokládejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
  • Tip na servírování: Bramboráky jsou sice skvělé i samotné nebo jako příloha k masu, můžete ale vyzkoušet i méně obvyklou variantu s bylinkovým dipem či houbovou omáčkou.
Recept na snadné pesto doma.

Domácí pesto z medvědího česneku: Čerstvé, voňavé a hotové během pár minut

Zdroj: Autorský text, Wikipedia, NCBI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest