Smažené bramboráky jsou oblíbenou pochoutkou, která se v České republice tradičně podává jako příloha nebo hlavní chod. Tyto křupavé placky z nastrouhaných brambor jsou obohaceny o aromatickou majoránku a česnek, což jim dodává nezaměnitelnou chuť.
Recept je vhodný i pro začátečníka, příprava Vám zabere 30 minut a samotné smažení cca 30 minut.
Recept na bramboráky
Potřebné vybavení
- sporák
- Pánev
- Struhadlo
Suroviny
- 500 g syrových brambor
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olej nebo sádlo na smažení
Postup
Připravíme si těsto na bramboráky
- Nejprve si oškrábeme brambory
Zdroj obrázku: cooky.cz, oškrábané brambory
- Následně brambory nastrouháme na na jemném struhadle do velké mísy
Zdroj obrázku: cooky.cz, brambory na jemno
- Do nastrouhaných brambor přidáme hladkou mouku, majoránku, vejce a česnek
Zdroj obrázku: cooky.cz, přidáme ingredience na těsto na bramboráky
- Důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Následně do směsi přidáme sůl a čerstvě mletým černým pepř.. Vše dobře promícháme
Zdroj obrázku: cooky.cz, těsto na bramboráky
Smažíme bramboráky
- Rozpálíme si na pánvi olej (nebo sádlo) – nalijeme tolik oleje, aby bylo dno pánve plné oleje o cca 0,5 cm. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, není nutné dávat tolik oleje na smažení
- Lžící(naběračkou) nabíráme směs a klademe ji na rozpálenou pánev, vytvarujeme do placek
Zdroj obrázku: cooky.cz, nabíráme bramborákové těsto
- Smažíme z obou stran dozlatova. Kdo chce pravidelné tvary může použít lívanečník
Zdroj obrázku: cooky.cz, smažíme bramboráky
- Pokud někdo nemá rád, jak jsou bramboráky nasáté olejem, dáváme každou hotovou placku na papírovou utěrku a tím vytáhneme z bramboráku přebytečný tuk
- Hotové bramboráky podáváme ihned, dokud jsou ještě křupavé. Skvěle chutnají samotné nebo s kysanou smetanou či jinou oblíbenou omáčkou. My je máme rádi posypané strouhaným sýrem a se zelím s křenem
- Nechte si chutnat!
Poznámky
- A máme hotovo 🙂 Bramboráky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu či salátu. Usmažili jste si s námi bramboráky? Dejte nám vědět jak se povedly v komentářích.
Vložit recept můžete ZDE.