Gastronomie je oborem plným rozličných vůní i chutí, v závislosti na zdrojích a zvyklostech jednotlivých krajin. Existují ale potraviny, které nalezneme ve všech koutech světa. Chléb je jednou z nich. Samozřejmě má různé podoby. V našich končinách nejčastěji narazíme na tmavší pecen nebo šišky, jinde zase preferují bílé pečivo, leckdy i nasládlé, součástí některých kuchyní bývají rozličné placky.

Pão de água: Poklad z Portugalska

Jak již název napovídá, klíčovou složkou tohoto portugalského chleba je voda. Tento druh chleba je vlastně tím původním, základním, z něhož se přidáváním různých surovin (například koření nebo semínek) vyvinuly mnohé další. Pokud byste si chtěli připravit jeho vskutku původní podobu, potřebovali byste k tomu kamennou pec. S moderní troubou si ale také vystačíte. Důrazně ovšem doporučujeme zainvestovat do kvalitní mouky, ta je alfou a omegou úspěchu. Díky ní a dobrému čerstvému droždí dokážete doma vykouzlit voňavý chléb, který bude navenek křupavý a uvnitř vláčný. Skvěle se hodí nejen ke snídani či svačině, kupříkladu v létě vám skvěle poslouží spolu s hutnější polévkou i jako chutný oběd.

Ingredience:

  • Teplá voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 550 ml;
  • Hladká pšeničná mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 720 g;
  • Čerstvé droždí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 15 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠ 10 g.
Obrázek k receptu: Křupavá kůrka, lahodná chuť: Provoňte si byt domácím chlebem!
Foto: MadMona/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Křupavá kůrka, lahodná chuť: Provoňte si byt domácím chlebem!

Postup:

  • Mouku smíchejte ve větší nádobě s teplou vodou.
  • Přikryjte čistou utěrkou, nechte 40 minut stát.
  • Přisypte sůl.
  • Přidejte rozdrobené droždí.
  • Vzniklé těsto dobře propracujte ručně nebo za pomoci hnětacího háku v robotu.
  • Zadělat lze též v domácí pekárně (dle návodu, zpravidla se dávají nejdříve tekuté, poté sypké suroviny).
  • Nechte přibližně 2 hodiny na teplém místě kynout.
  • Těsto přendejte na vymazaný plech.
  • Vytvarujte bochník.
  • Poprašte jej moukou a na vrchní části ostrým nožem nařízněte.
  • Pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
  • Tip na servírování: Určitě ochutnejte ještě lehce teplý! V tom případě jej potřete kapkou olivového oleje nebo dobrou bylinkovou pomazánkou. Skvělý je také ke krémové polévce nebo s čerstvým salátem.
Obrázek receptu na Domácí chléb

Chléb s nenáročnou přípravou: Domácí je domácí a zvlášť, když jde právě o chléb

Obrázek receptu na domácí hrnkový chléb.

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest