Gastronomie je oborem plným rozličných vůní i chutí, v závislosti na zdrojích a zvyklostech jednotlivých krajin. Existují ale potraviny, které nalezneme ve všech koutech světa. Chléb je jednou z nich. Samozřejmě má různé podoby. V našich končinách nejčastěji narazíme na tmavší pecen nebo šišky, jinde zase preferují bílé pečivo, leckdy i nasládlé, součástí některých kuchyní bývají rozličné placky.
Pão de água: Poklad z Portugalska
Jak již název napovídá, klíčovou složkou tohoto portugalského chleba je voda. Tento druh chleba je vlastně tím původním, základním, z něhož se přidáváním různých surovin (například koření nebo semínek) vyvinuly mnohé další. Pokud byste si chtěli připravit jeho vskutku původní podobu, potřebovali byste k tomu kamennou pec. S moderní troubou si ale také vystačíte. Důrazně ovšem doporučujeme zainvestovat do kvalitní mouky, ta je alfou a omegou úspěchu. Díky ní a dobrému čerstvému droždí dokážete doma vykouzlit voňavý chléb, který bude navenek křupavý a uvnitř vláčný. Skvěle se hodí nejen ke snídani či svačině, kupříkladu v létě vám skvěle poslouží spolu s hutnější polévkou i jako chutný oběd.
Ingredience:
- Teplá voda – 550 ml;
- Hladká pšeničná mouka – 720 g;
- Čerstvé droždí – 15 g;
- Sůl – 10 g.
Postup:
- Mouku smíchejte ve větší nádobě s teplou vodou.
- Přikryjte čistou utěrkou, nechte 40 minut stát.
- Přisypte sůl.
- Přidejte rozdrobené droždí.
- Vzniklé těsto dobře propracujte ručně nebo za pomoci hnětacího háku v robotu.
- Zadělat lze též v domácí pekárně (dle návodu, zpravidla se dávají nejdříve tekuté, poté sypké suroviny).
- Nechte přibližně 2 hodiny na teplém místě kynout.
- Těsto přendejte na vymazaný plech.
- Vytvarujte bochník.
- Poprašte jej moukou a na vrchní části ostrým nožem nařízněte.
- Pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
- Tip na servírování: Určitě ochutnejte ještě lehce teplý! V tom případě jej potřete kapkou olivového oleje nebo dobrou bylinkovou pomazánkou. Skvělý je také ke krémové polévce nebo s čerstvým salátem.

Chléb s nenáročnou přípravou: Domácí je domácí a zvlášť, když jde právě o chléb

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline