Celé toto mimořádně chutné a zdravé jídlo představuje skvělou kombinaci chutí, která zaujme i nejnáročnější z nás. Jde o velmi sofistikovaný recept, jehož výsledek oslní díky své lehkosti. Pokrm je vhodný pro celou rodinu jak k obědu, tak i k večeři. Recept je zároveň navržen tak, aby byl vhodný i pro diabetiky. Použité ingredience obsahují minimum sacharidů a velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů.

Ghí, jinak známé také jako přepuštěné máslo, je tuk používaný původně v indické kuchyni, který má vysoký bod zakouření a je bohatý na zdravé tuky a vitamíny rozpustné v tucích. Je zdravější, podporuje trávení a dodává jídlům jemnou oříškovou chuť.

Přepuštěné máslo neboli Ghí.
Foto: depositphotos, Přepuštěné máslo neboli Ghí.

Přepuštěné máslo není jediným tvůrcem chutí v tomto receptu. Dalším hlavním aktérem je kedlubna, která patří mezi brukvovité plodiny, kam se řadí také brokolice, květák či zelí. Pojďme se ale podívat na samotný recept níže.

Recept na kuřecí prsa s dušenou kedlubnou na ghí

Ingredience pro přípravu

Na maso:

  • 1 kuřecí prso 
  • sůl a pepř 
  • špetka kari
  • 1 lžička ghí

Na směs:

  • 1 kedlubna
  • 1 šalotka 
  • sůl + špetka drceného kmínu
  • 1 lžička ghí 
  • 2 vejce

Postup přípravy

1. Kuřecí prso nakrájíme na nudličky a na pánvi rozpustíme ghí.

2. Přidáme nakrájené maso, které osolíme, opepříme a posypeme troškou kari.

3. Dobře orestujeme a zároveň si na další pánvi opět rozpustíme ghí, na kterém orestujeme šalotku.

4. K šalotce po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu, kmín, sůl a za stálého míchání restujeme.

5. Uvaříme si vejce a stopneme 4 minuty, poté zchladíme. 

6. Podáváme vše společně s čerstvou zeleninou navíc.

Obrázek receptu na Dušené vepřové plecko s tuřínem

Dušené vepřové plecko s brukví

Tipy jak dále recept upravovat a doplňovat, pokud máte rádi například více bylinek nebo ostřejší pokrmy

Kedlubnu ochuťte česnekem nebo bylinkami (tymián, petrželka, pažitka…)

Kuřecí maso zkuste nahradit krůtím nebo dokonce tofu pro vegetariánskou variantu.

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte k zelenině nebo do ghí špetku chilli. Množství chilli je velmi individuální. A to ne jenom tím, jakou má člověk odolnost a jak vnímá chutě. Stupňů pálivosti u chilli existuje obrovské množství a žádná odrůda není stejná.

Chilli papričky a koření.
Foto: depositphotos, Chilli papričky a koření.

Jak se měří chilli?

Abychom mohli v gastronomii pálivost chilli nějak měřit a určovat, byla v roce 1912 vytvořena “Scovilleova stupnice”. Pálivost chilli se tedy měří v jednotkách “Scoville heat units“, neboli SHU. Tato jednotka vypoví o dané chilli papričce množství přítomného kapsaicinu, látky, která je právě zodpovědná za onu pálivou chuť. Způsob měření je vlastně až velmi jednoduchý. Pokud vezmeme “chilli” papričku, která neobsahuje žádný kapsaicin (tedy napálí), její hodnota je 0. Pokud budeme chtít určit stupeň pálivosti u papriček Jalapeño, tak u nich lže naměřit přibližně 2 500 – 8000 SHU (v závislosti na kvalitě vypěstovaných plodů). Z tohoto vyplívá, že původní roztok bude muset být asi 2 500 – 8000 x méně koncentrovaný, abychom získali hodnotu, kde již není kapsaicin cítit. Pro zajímavost čistý a 100% kapsaicin má hodnotu 16 milionů SHU.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest