Kynuté koláče jsou stálicí české kuchyně. Voňavé, nadýchané a plné chuti – přesně takové, jak si je pamatujeme z dětství. Připravte si lahodné koláče s bohatou tvarohovou náplní, sladkými jahodami a perníkovou drobenkou, která jim dodá ten pravý šmrnc. Tento recept je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Kombinace jahod a perníku se může zdát neobvyklá, ale ve skutečnosti se skvěle doplňují. Jahody dodají koláčům svěžest a šťavnatost, zatímco perníková drobenka přidá na chuti a zajímavé aroma. Tyto kynuté koláče jsou ideální na sváteční stůl nebo jen tak ke kávě.

Recept na kynuté koláče s tvarohovou a jahodovou náplní

Délka pečení v troubě je 20 až 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 300 mililitrů mléka
  • 2 žloutky
  • 80 gramů měkkého sádla
  • 6 lžic cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 kostky droždí

Tvarohová náplň:

  • 250 gramů tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru
  • kapka smetany
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče

Perníková drobenka:

  • 50 gramů polohrubé mouky
  • 30 gramů másla
  • 2 lžíce cukru
  • 30 gramů strouhaného perníku na strouhání

Suroviny na dokončení koláčů

  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce mléka na potření
  • 50 gramů másla
  • 1 lžíce rumu
  • 200 gramů jahod
  • 1 lžíce cukru

Postup přípravy kynutých koláčů s jahodami

1. Nejprve si připravte kynuté těsto. V misce smíchejte vlažné mléko s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru.

2. Nechte vzejít kvásek na teplém místě.

3. Ve větší míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a citronovou kůru.

4. Do vzešlého kvásku přidejte žloutky a sádlo a promíchejte.

5. Směs přilijte k mouce a vypracujte hladké a pružné těsto.

6. Mísu zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 60 minut.

7. Mezitím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem, kapkou smetany, kůrou a šťávou z pomeranče.

8. Vše důkladně promíchejte, aby se náplň spojila.

9. V další misce smíchejte všechny ingredience na drobenku a propracujte je prsty, dokud se nevytvoří drobenka.

10. Jahody nakrájejte na menší kousky a obalte v cukru.

11. Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky a vytvarujte z nich bochánky.

12. Koláčky položte na plech s pečicím papírem a nechte je pod utěrkou kynout dalších 40 minut.

13. Poté doprostřed každého koláče udělejte důlek a naplňte ho tvarohem, poklaďte jahodami a posypte drobenkou.

14. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem s mlékem.

15. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé.

16. Po upečení je ještě teplé potřete rozpuštěným máslem s rumem.

Tipy redakce

  • Dokonalé kynuté těsto: Dbejte na správnou teplotu surovin. Mléko by mělo být vlažné, nikoli horké, aby se kvasnice nespálily. Těsto nechte kynout na teplém místě bez průvanu, ideálně přikryté utěrkou.
  • Varianty náplně: Pokud nemáte jahody, můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi. Skvělé jsou meruňky, švestky nebo rybíz. Místo tvarohové náplně můžete použít makovou, povidlovou nebo ořechovou.
  • Dokončení: Potření koláčů po upečení máslem s rumem jim dodá neodolatelnou vůni a lesk. Pokud nemáte rádi rum, můžete máslo použít samotné.
Obrázek receptu na Svatební koláčky jinak - jako šátečky z Kutnohorska

Svatební koláčky zabalené jako šátečky: Tradice z Kutnohorska

Obrázek receptu na Moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou - kulatý důkaz domova

Moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou. Sladké dědictví na talíři

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest