Jsou to koláče, které v sobě mají kouzlo starých časů a když se spojily chutě poctivého kynutého těsta s vanilkovým pudinkem a marmeládou, vznikl dezert, který pohladí duši i chuťové pohárky. To je kombinace, která nikdy nezklame, kynuté těsto je odjakživa symbolem domácí pohody, pudink dodá koláčům krémovost a marmeláda ovocný šmrnc.
V Česku mají kynuté koláče dlouhou tradici. Pečou se s různou náplní jako mák, tvaroh, povidla, či ovoce. Kombinace pudinku s marmeládou je nápadem modernějším, který působí hravě a svěže a dělá z klasického koláče tak trochu cukrářský dezert. Podobné koláče se kdysi často pekly na poutě a jarmarky, protože byly snadno přenosné, krásně voněly a daly se jíst i cestou.
Recept na kynuté koláče s pudinkem a marmeládou
Ingredience potřebné na přípravu hebkého duetu sladkých chutí
- 42 g droždí
- 80 g cukru
- 100 g sádla
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- náplň (vanilkový pudink + 400 ml mléka)
- marmeláda dle chuti (1 lžíce na každý koláč)
- drobenka (tuk, cukr, mouka)
Postup přípravy koláčů
1. Z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do misky nasypeme mouku se špetku soli, přidáme vejce, sádlo, vlažné mléko a zbytek cukru. Nakonec přidáme hotový kvásek a těsto pořádně vypracujeme rukou na hladké a pružné.
2. Hotové těsto rozválíme a nakrájíme na 12 koláčů.
3.Navrch každého koláče nandáme lžící pudink a doprostřed marmeládu. Posypeme drobenkou.
4. Koláč necháme ještě přikryté cca 30 min kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
Koláče necháme mírně vychladit a podáváme se sklenkou studeného mléko anebo k dobrému kafíčku. Jsou vynikající!

Moravské koláče, které ctí obě chutě: Tvaroh, povidla a nadýchané těsto
