Jen máloco vyvolá tak intenzivní vzpomínky jako vůně čerstvě pečených kynutých koláčů. Typická vůně kynutého těsta nás vrací v čase a často se nám vybaví chvíle, kdy babička pekla a my jako děti čekaly na první upečené kousky. Vždy byla oblíbená příloha tvaroh a pokud ji doplníme o svěží borůvkovou marmeládu, nic tím nezkazíme. Tak jako tak jde o velmi klasickou českou pochoutku, na kterou mnoho hospodyň nedá dopustit.

Tyto koláče jsou přesně tou pochoutkou, která v minulosti nemohla chybět na žádné vesnické veselce nebo jiné zábavě. Já si upeču nějaké menší pouze s tvarohem a větší s tvarohem i borůvkovou marmeládou, ale recept bude na tu druhou a kompletní variantu. Pustíme se tedy do pečení!

Recept na kynuté tvarohové koláče s borůvkovou marmeládou

Ingredience pro přípravu

  • 300 ml mléka
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 180 g másla
  • 5 lžic cukru
  • vanilkový cukr
  • 3/4 kostky droždí
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • hladká mouka dle potřeby
  • tvaroh
  • borůvková marmeláda
  • drobenka

Postup přípravy kynutých koláčů

1. Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, cukru a části mléka.

2. Po vzejití smícháme se zbytkem těsta, tedy moukou, žloutky, máslem, solí, smetanou a mlékem.

3. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho 1 hodinu kynout.

4. Z vykynutého těsta tvoříme malé bochánky, které rozplácneme do tvaru koláče a doprostřed uděláme důlek.

Obrázek receptu na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád

5. Do důlku dáme lžičku tvarohu a navrch marmeládu.

6. Posypeme drobenkou a necháme ještě 15 minut kynout.

7. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C cca 20 – 25 minut dozlatova.

Kynuté koláče s tvarohem.
Foto: cooky.cz, Kynuté koláče s tvarohem.

Pár zajímavostí na závěr

Koláče se v české kuchyni pekly tradičně na svatby, posvícení a poutě.

Tvarohová náplň je typická pro české, moravské i slovenské koláče, zatímco ve světě je tvaroh v dezertech spíše výjimečný.

Borůvky jsou silným antioxidantem a bohatým zdrojem vitamínu C, takže sladká varianta koláče je i trochu zdraví prospěšná.

Kynuté koláče s višněmi

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii

Obrázek receptu na Kynuté tvarohové koláčky s borůvkami

Nadýchané kynuté tvarohové koláčky s borůvkami

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest