Jablečná náplň má v naši české kuchyni silnou tradici. Jablka byla vždycky dostupná, snadno uskladnitelná a v koláčích chutnala božsky. Kombinace s máslovým kynutým těstem a skořicí voněla po celé vesnici. A když přišla neděle, jako děti jsme už ráno postávaly u pece a čekaly na horký šátek s jablky. Ano u pece, protože si ještě pamatuji pec, kterou měla v domě babička, samozřejmě už měla i sporák, ale některé druhy pečiva, hlavně chleba a kynutých koláčů si přímo vyžadovaly rozkouřit pec.
Proto jsou kynuté koláčky s jablky jako malý návrat do dětství, měkké, voňavé po skořici a jablkách, s lehce křupavými okraji a sladkým překvapením uvnitř. Tyto dobroty se pekly hlavně na podzim, kdy byla úroda jablek a dům voněl po kynutém těstě. Ale pozor, u nás na vesnici to nebyl pouze podzim, zimní odrůdy jablek jsme měly celou zimu a proto jsme měly k dispozici stále čerstvé ovoce, které jsme mohly jen tak pojídat anebo péct zrovna tyhle sladké dobroty.
Recept na kynuté šátečky s jablečnou náplní
Ingredience potřebné přípravu šátečků měkkých jako pohlazení a voňavých jako babiččina kuchyně
Těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 1 kostka droždí
- 200 ml mléka
- špetka soli
- 3 žloutky
- 125 g rozpuštěného másla
- 125 g rozpuštěné Hery
- vejce na potření šátečků
Jablečná náplň
- jablka
- skořicový cukr
- 1 vanilkový pudink v prášku
- citronová kůra
Postup přípravy šátečků a jablečné náplně
1. Nejprve si připravíme z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí kvásek. Necháme ho vzejít přikrytý v teple asi 15 minut.
2. Do misky prosejeme mouku a přidáme další ingredience na těsto, nakonec vlijeme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout přikryté v teple do zdvojnásobení objemu cca 1 hodinu.
3. Jablko si nastrouháme na hrubém struhadle, podusíme na másle, přidáme skořicový cukr a citronovou kůru. V minimálním množství vody rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme do jablek. Provaříme a necháme vychladnout.
4. Hotové těsto přeneseme na pomoučený vál a rozvážíme na placku. Placku nakrájíme na čtverce.
5. Na každý čtverec na neseme řádně vychladnou jablečnou náplň a čtverce spojíme do šátečků rohy k sobě. Pokládáme na plech s pečícím papírem.
6. Necháme ještě cca 10 minut – do vyhřátí trouby, kynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut dozlatova.
Tipy
Do náplně můžete přidat trochu strouhanky nebo mletých piškotů, pokud jablka pouští moc šťávy.
Šátečky jsou výborné i s jablky a tvarohem dohromady.
Zbylé šátečky lehce ohřáté jsou výborné i na druhý den.

Týdenní šlehačkové šátečky s tvarohem: To proto, že šlehačkové těsto vydrží.
