Jablečná náplň má v naši české kuchyni silnou tradici. Jablka byla vždycky dostupná, snadno uskladnitelná a v koláčích chutnala božsky. Kombinace s máslovým kynutým těstem a skořicí voněla po celé vesnici. A když přišla neděle, jako děti jsme už ráno postávaly u pece a čekaly na horký šátek s jablky. Ano u pece, protože si ještě pamatuji pec, kterou měla v domě babička, samozřejmě už měla i sporák, ale některé druhy pečiva, hlavně chleba a kynutých koláčů si přímo vyžadovaly rozkouřit pec.

Proto jsou kynuté koláčky s jablky jako malý návrat do dětství, měkké, voňavé po skořici a jablkách, s lehce křupavými okraji a sladkým překvapením uvnitř. Tyto dobroty se pekly hlavně na podzim, kdy byla úroda jablek a dům voněl po kynutém těstě. Ale pozor, u nás na vesnici to nebyl pouze podzim, zimní odrůdy jablek jsme měly celou zimu a proto jsme měly k dispozici stále čerstvé ovoce, které jsme mohly jen tak pojídat anebo péct zrovna tyhle sladké dobroty.

Recept na kynuté šátečky s jablečnou náplní

Ingredience potřebné přípravu šátečků měkkých jako pohlazení a voňavých jako babiččina kuchyně

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 125 g rozpuštěné Hery
  • vejce na potření šátečků

Jablečná náplň

  • jablka
  • skořicový cukr
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • citronová kůra

Postup přípravy šátečků a jablečné náplně

1. Nejprve si připravíme z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí kvásek. Necháme ho vzejít přikrytý v teple asi 15 minut.

2. Do misky prosejeme mouku a přidáme další ingredience na těsto, nakonec vlijeme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout přikryté v teple do zdvojnásobení objemu cca 1 hodinu.

Čtverce naplníme a spojíme rohy k sobě do tvaru šátečku.
Foto: Cooky.cz, Čtverce naplníme a spojíme rohy k sobě do tvaru šátečku.

3. Jablko si nastrouháme na hrubém struhadle, podusíme na másle, přidáme skořicový cukr a citronovou kůru. V minimálním množství vody rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme do jablek. Provaříme a necháme vychladnout.

4. Hotové těsto přeneseme na pomoučený vál a rozvážíme na placku. Placku nakrájíme na čtverce.

5. Na každý čtverec na neseme řádně vychladnou jablečnou náplň a čtverce spojíme do šátečků rohy k sobě. Pokládáme na plech s pečícím papírem.

6. Necháme ještě cca 10 minut – do vyhřátí trouby, kynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut dozlatova.

Šátečky s jablečnou náplní
Foto: cooky.cz, Kynuté šátečky s jablečnou náplní

Tipy

Do náplně můžete přidat trochu strouhanky nebo mletých piškotů, pokud jablka pouští moc šťávy.

Šátečky jsou výborné i s jablky a tvarohem dohromady.

Zbylé šátečky lehce ohřáté jsou výborné i na druhý den.

Křehké týdenní šlehačkové šátečky

Týdenní šlehačkové šátečky s tvarohem: To proto, že šlehačkové těsto vydrží.

Obrázek receptu na Šlehačkové šmetrdolky s vanilkovým krémem, plněné před pečením

Šlehačkové šmetrdolky s vanilkovým krémem, plněné před pečením

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest