Kynuté záviny, které se pečou léta určitě všichni známe, alespoň já je miluji víc než jakékoliv dorty. Jsem na ně zvyklá od dětství, když ještě moje babička, pak i mamka každé vánoční svátky napekly nejen vánočku, ale také záviny s různými náplněmi, které tehdy byly tradiční. No a já je peču vlastně dodnes. Většinou to byly ořechy, mák, tvaroh, švestková povidla. No a to pak bylo papáníčko, kdo měl na co chuť.
My si dnes ale upečeme trochu netradiční závin a to s kokosovou náplní. Peče se vlastně stejně, jako ostatní kynuté záviny, akorát náplň je jiná, nová. Kokos nebyl kdysi tak obvyklý a myslím, že se ani často v pečení nevyskytoval. Je to surovina tak trochu exotická a u nás přišla do módy teprve později. Ano, v exotických krajích jako je Thajsko, Indie a Indonésie se používal už dávno a dokonce byl považován za základní potravinu.
Kokosový ořech, který je produktem kokosových palem, nejuniverzálnějších plodin na světe se zpracovával i určitě zpracovává celý. Skořápka z kokosového ořechu se používala na výrobu různých nástrojů, nádobí a dokonce i uhlí, olej se používal a používá v kosmetice a v kuchyni, kokosová voda, jako osvěžující nápoj a kokosové mléko, smetana a mouka v kuchyni.
Kokos je tedy velice všestranný a výživný a navíc ještě i velice chutný. A proto jej dnes zkusíme použít jako náplň i do závinu, co vy na to?
Recept na Kynutý závin s netradiční kokosovou náplní
Ingredience potřebné na náš kokosový závin z kynutého těsta
Kynuté těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 kávová lžička soli
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 1 kostka čerstvého droždí
Kokosová náplň
- 150 g strouhaného kokosu
- 100 ml smetany na šlehání
- 80 g cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce rumu (volitelné)
- 1 bílek
- 1 kávová lžička kakaa
Na dokončení závinu potřebujeme
- 1 žloutek + 1 polévková lžíce mléka na potření před pečením
- moučkový cukr na posypání po upečení
Postup přípravy skvělého kynutého kokosového závinu
1. V první řadě si připravíme kvásek smícháním droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a cca 1 dl mléka. Necháme vzejít asi 15 minut přikryté ne teplém místě.
2. V jiné misce smícháme mouku se solí, přidáme vlažné mléko, žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a nakonec kvásek. Těsto řádně vypracujeme a necháme kynout cca 1 hodinu, aneb než zdvojnásobí svůj objem.
3. Připravíme si kokosovou náplň. Zahřejeme smetanu a vmícháme všechny ostatní ingredience a necháme chvíli odležet.

Makový kynutý závin z máslového těsta, krájený před pečením
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části, vyválíme každou část na placku, na každou naneseme po celé ploše kokosovou náplň a rolujeme do dvojitého závinu, t.j. točíme z obou stran. Vytvoříme tak 3 dvojité záviny, uložíme na plechy vystlané pečícím papírem, necháme ještě cca 20 minut nakynout přikryté utěrkou.
5. Před pečením potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do zlatova. Upečené záviny posypeme moučkovým cukrem.
Zajímavosti o kokosu
Víte o tom, že kokos není vlastně ořech ale patří vlastně mezi peckovice? A že v některých kulturách je považován za strom života?

Kynutý makovec – snadný a skvělý makový závin
zdroj: foto a recept Jana Podoláková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI