Dnes vám prozradím, aspoň vám, kteří ho neznáte, dezert mého dětství. Je starý nejméně 90 let a dělávala jej jak moje prababička, babička i maminka, tak já svým dětem a moje děti těm svým – mým vnoučátkům. Takže se dědí generacemi a je naprosto výjimečný. Zcela jiný než běžné pudinky a dezerty. A lze si na něm pochutnávat na teplém, ale i zcela studeném, má prostě svoje kouzlo.
Tak co, zná někdo z vás ptačí mléko? Budu ho tak nazývat, protože jako lačná pýcha ho třeba neznáte. Ale dezert je známý v mnoha zemích, samozřejmě má všude jiné jméno. Dezert má jinak původ ve francouzské kuchyni, kde se podával už v aristokratických domech v 17. století. V Čechách a na Slovensku se rozšířil ve 20. století jako oblíbený domácí dezert, který působí honosně, ale je jednoduchý na přípravu. Název „Lačná pýcha“ je spíše český lidový, humorný a poetický – jako něco krásného, co potěší lačné srdce a bříško.
No a o co tu vlastně jde? Obláčky z ušlehaného sněhu z bílků se krátce povaří v mléce a poté se podávají v jemném vanilkovém krému. Ptačí mléko je dezert elegantní, lehký a nostalgický, často spojený s dětstvím a domácí kuchyní a je krásnou ukázkou toho, jak z pár základních surovin může vzniknout něco opravdu výjimečného. A já nikdy nezapomenu na chvíli, když mně jej moje sestřička přinesla uvařený do nemocnice po mém prvním porodu. Jídlo tehdy bylo v nemocnicích dost hrozné a já jí byla neskutečně vděčná.
Recept na lačnou pýchu – nočky ze sněhu ve vanilkové omáčce
Ingredience nezbytné pro přípravu Ptačího mléka
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 80 g cukru krupice
- 1 celá vanilka
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového pudinku v prášku
Postup přípravy fantastického ptačího mléka
1. V kastrolu uvaříme 400 ml mléka.
2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich s 50 g cukru a špetkou soli tuhý sníh.
3. Do vařícího mléka vkládáme lžící obláčky ze sněhu a necháme v mléce z každé strany projít varem.
4. Uvařené nočky z mléka opatrně vyndáme a naskládáme na talíře.
5. Ve zbylém mléku rozmícháme žloutky, pudink, zbytek cukru a vložíme celou vanilku.
6. Směs vlijeme do mléka, ve kterém se vařily nočky a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
7. Pudink nalijeme na nočky a podáváme jako dezert.
Tip
Dezert je výborný i teplý, ale nejlepší je podle mně ledově vychlazený.
Podáváme jak samotný, tak ozdobený mletými oříšky a drobným ovocem či kouskem marmelády.

Domácí Ptačí mléko – návrat do sladkého dětství
