Když si doma připravíte paštiku z kuřecích jater, získáte skvělou snídani nebo svačinu. Domácí paštika je elegantní pochoutka, která se často podává také jako předkrm během slavnostních večeří. Příprava je opravdu jednoduchá a ve světové gastronomii rozhodně není paštika vnímána jako podprůměrný pokrm. Přesycený český trh levnými paštikami občas sice budí takový dojem, ovšem existuje velmi luxusní restaurace, které si na kvalitní paštice zakládají. Tato kuřecí paštika vám nabídne bohatou a intenzivní chuť.

Pokud i vy rádi vaříte a pečete a máte své recepty o které byste se chtěli podělit, můžete se přidat do naší skupiny s inspiracemi na Nejlepší recepty z kuchyně.

Recept na paštiku z kuřecích jater

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg kuřecích jater
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 100 ml oleje
  • 180 g másla
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Postup přípravy

1. Mrkev a cibuli si nakrájíme na tenké měsíčky a orestujeme je do měkka na trošce oleje.

2. Na pánev si přidáme játra a polejeme je 2 lžícemi oleje.

Na pánev si přidáme játra a polejeme je 2 lžícemi oleje.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Na pánev si přidáme játra a polejeme je 2 lžícemi oleje.

3. Játra smažíme 10 – 12 minut a pořádně je poté smícháme s cibulí a mrkví.

4. Všechny suroviny z pánve dáme do mísy a necháme zchladnout. Šťávu z pánve si necháme.

5. Nyní celou směs protáhneme skrz mlýnek na maso a přidáme šťávu po smažení jater.

Nyní celou směs protáhneme skrz mlýnek na maso a přidáme šťávu po smažení jater.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Nyní celou směs protáhneme skrz mlýnek na maso a přidáme šťávu po smažení jater.

6. Směs osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.

7. Pořádně promícháme a případně ještě dochutíme.

8. Nyní přidáme změklé máslo a všechno spolu rozmixujeme v mixéru, aby nám vznikla homogenní paštika.

9. Dáme do nádoby na uchování, kde necháme paštiku zchladnout. Vydrží v lednici až 7 dní.

Dáme do nádoby na uchování, kde necháme paštiku zchladnout. Vydrží v lednici až 7 dní.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Dáme do nádoby na uchování, kde necháme paštiku zchladnout. Vydrží v lednici až 7 dní.

Tipy k přípravě paštiky

Prodloužení trvanlivosti paštiky můžete docílit tak, že povrch zalejete malým množstvím rozpuštěného másla a zabráníte tak kontaktu se vzduchem.

Pokud máte rádi extra jemnou texturu paštiky, po mixování ji propasírujte přes síto.

Zkuste různé variace. Experimentujte s kořením a různými bylinkami. Zkuste přidat například šalvěj, tymián nebo různé druhy pepře.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest