Nepečené dorty mají zejména během léta tu obrovskou výhodu, že si ještě více nevytápíte domácnost. Piškotový dezert s malinami a krémem bez pečení je skvělou volbou pro každého, kdo touží po rychlé a osvěžující sladkosti bez nutnosti zapínat troubu. Ve většině případů je s nimi v konečném důsledku také mnohem méně práce. Tento recept na nepečený piškotový dort s lahodným tvarohovým krémem a malinami je skvělým příkladem za všechny. Uznejte, že už od pohledu na obrázek se vám sbíhají sliny. Originální recept uvádí nutnost použití piškotů Savoyardi. Je to v podstatě jenom značka a klidně použijte jakékoliv dlouhé cukrářské piškoty.
Tento lahodný dezert se skládá z vrstev cukrářských piškotů, které jsou prokládány jemným krémem a šťavnatými malinami, což vytváří harmonickou kombinaci chutí. Na vrchu se přidají čokoládové hobliny, které dodají dezertu nejen atraktivní vzhled, ale i bohatou chuťovou dimenzi. Díky absenci pečení, si ingredience zachovávají svou přirozenou svěžest a lehkost, což činí takové dezerty ideálními pro horké letní dny.
TIP: receptů na nepečené dezerty máme v kuchařce mnoho
Recept na nepečený dort s piškoty a malinami
Doba tuhnutí v lednici 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
- 250 g čerstvých nebo mražených malin
- 80 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- šťáva z 1 pomeranče
- cukrářské piškoty
- 150 g sýra ricotta
- 50 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 15 g kakaa
- mléčná čokoláda
Postup přípravy
1. Do hlubší pánve nebo kastrolu si dáme maliny, 80 g cukru a kukuřičný škrob.
2. Vše dobře promícháme a dáme na sporák, kdy směs za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
3. Na dno formy nebo zapékací mísy rozložíme cukrářské piškoty a ty potřeme šťávou z pomeranče.
4. Na piškoty rovnoměrně rozetřeme malinovou směs a rozložíme další vrstvu piškotů.
5. Tyto piškoty opět potřeme šťávou z pomeranče.
6. V čisté míse si smícháme ricottu a moučkový cukr a poté přilejeme smetanu ke šlehání.
7. Nyní vše spolu vyšleháme ručním mixérem a jakmile máme tužší krém tak přisypeme kakao.
8. Stěrkou opatrně promícháme a krém naneseme na piškotovou vrstvu ve formě.
9. Povrch krému zarovnáme a posypeme nastrouhanou mléčnou čokoládou.
10. Nakonec dáme na 1 hodinu ztuhnout do lednice.
Co je ricotta?
Ricotta je tradiční italský sýr, běžně dostupný již u nás. Jde v podstatě o vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Má měkkou, krémovou texturu, zejména jemnější než u většiny sýrů. Chuť má decentně sladkou se sníženým obsahem soli. Jako alternativu tohoto sýra můžete u našeho dezertu použít plnotučný tvaroh z vaničky.