Chcete zapůsobit na plánovanou návštěvu nebo jen něco jemného a sladkého k odpolední kávě? Tento nízkokalorický (120 kalorií na jeden kus koláče) a přitom výtečný koláč se spoustou jablek se vryje do paměti všem, kteří ho ochutnají.
Koláč, jehož základ tvoří hlavně jablka je nejen lahodný, ale také díky velkému podílu ovoce svěží a energeticky vhodný také jako sladká snídaně, která vám zaručí rychlý a příjemný start do nového dne. Vlastníte-li mixér, během přípravy tohoto receptu se ani moc nenadřete, jelikož většinu práce odvede za vás. Samozřejmě koláč připravíte i bez mixéru.
Recept na koláč s jogurtem a s velkým podílem jablek
Potřebné vybavení
- 1 Forma na pečení 20 x 20 cm lze použít i běžný plech na pečení
- 1 Mixér
- 1 Mísa
Suroviny
- 4 ks Jablek
- 100 ml Mléka
- 2 ks Vejce
- 1 kelímek Bílého jogurtu
- 1 lžička Droždí
- 1/2 hrnku Cukru (nebo stévie)
- 1/2 hrnku Hladké mouky
- 1/2 ks Citronu
- Máslo na vymazání formy
Postup
- 3 jablka oloupeme a nakrájíme na kousíčky.
- Do mixéru nasypeme cukr a přidáme vejce, mléko, jogurt a nakrájená jablka.
- Vše mixujeme asi 2 minuty.
- Směs nalijeme do mísy a přidáme mouku, droždí a šťávu z půlky citrónu.
- Pořádně vše promícháme.
- Dáme si předehřát troubu na 180 °C.
- Formu si vymažeme máslem a nalijeme do ní celou směs.
- Nakonec povrch ozdobíme posledním jablkem, které oloupeme a nakrájíme na plátky.
- K jablku na povrch můžeme přidat kousíčky másla.
- Pečeme v horní části předehřáté trouby na 180 °C přibližně 50 minut.
- Ve finále můžeme povrch hotového koláče trochu pocukrovat.