V dnešním receptu vám připomeneme jídlo, které není v současnosti příliš známé: papežský salát. Patří mezi pokrmy podávané při výjimečných příležitostech. Jeho základ tvoří brambory, kyselé okurky a majonéza, často také hrášek, šunka nebo uzené maso. Surovinou na dresink může být místo majonézy zakysaná smetana. Kombinace zeleniny a vajec tvoří lahodnou harmonii, kterou si oblíbili církevní hodnostáři – odtud pramení název. Salát je vhodný jako předkrm, příloha i hlavní chod.

Pestrost a originalita v závislosti na regionu

Do papežského salátu se v některých krajích přidávají i jablka, která přináší příjemnou navinulost a lehkou sladkost, zatímco okurky (nebo i hrášek) zajišťují kontrast v textuře, barvě i chuti. Majonéza nebo zakysaná smetana výsledek zjemňují a propojují jednotlivé složky. Tento salát je perlou slavnostních tabulí, při jejichž přípravě hledáte důstojný pokrm, ale chcete se vyhnout klasickému salátu bramborovému. Verze, kterou vám přinášíme, se hojně připravuje v Polsku nebo například na Slovensku. Její součástí jsou oproti jiným regionům také natvrdo uvařená vejce, díky nimž dodáte jídlu i tolik potřebné bílkoviny.

Ingredience do papežského salátu

  • Vejce –  4 ks;
  • Brambory –  6 ks;
  • Červená cibule –  1 ks;
  • Nakládané okurky –  4 ks;
  • Pažitka –  1 svazek;
  • Gouda nebo jiný sýr –  150 g.

Ingredience na dresink:

  • Majonéza – 4 lžíce;
  • Francouzská hořčice –  lžička;
  • Mletý černý pepř – podle chuti;
  • Sůl – podle chuti.
Obrázek k receptu: Znovuzrození neprávem zapomenuté pochoutky: Papežský salát
Foto: YouTube/Obżarciuch, Recept na: Znovuzrození neprávem zapomenuté pochoutky: Papežský salát

Postup přípravy salátu:

  • Vejce uvařte natvrdo (doba varu: 10 minut).
  • Brambory uvařte ve slupce (doba varu: zhruba 20 minut, dle velikosti brambor). Po uvaření je oloupejte.
  • Okurky nakrájejte na malé kostičky.
  • Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
  • Sýr a okurky smíchejte.
  • Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ji k okurkám a sýru.
  • Přimíchejte na kostičky nakrájená vejce i brambory.
  • Přidejte i nadrobno nasekanou pažitku.
  • V samostatné misce si připravte dresink:
  • Smíchejte majonézu s hořčicí.
  • Přidejte pepř a sůl.
  • Dresink vmíchejte do zeleniny.
  • Takto vzniklý salát nechte několik hodin odpočinout v lednici.
  • Tip na podávání: V létě se bude báječně hodit na „grilovačku“ k masu, během celého roku zase například k obaleným řízkům.
Obrázek k receptu: Zázračně svěží a lehká večeře: Zelný salát s řeckým jogurtem

Zelný salát à la Coleslaw: Zdravý, svěží a bez použití majonézy

Obrázek k receptu: Domácí je nejlepší: Salát s červenou řepou a vlastnoručně vyrobenou mléčnou majonézou

Zapomeňte na nudné saláty! Tento z červené řepy vás nadchne hned po prvním soustu

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest