V dnešním receptu vám připomeneme jídlo, které není v současnosti příliš známé: papežský salát. Patří mezi pokrmy podávané při výjimečných příležitostech. Jeho základ tvoří brambory, kyselé okurky a majonéza, často také hrášek, šunka nebo uzené maso. Surovinou na dresink může být místo majonézy zakysaná smetana. Kombinace zeleniny a vajec tvoří lahodnou harmonii, kterou si oblíbili církevní hodnostáři – odtud pramení název. Salát je vhodný jako předkrm, příloha i hlavní chod.
Pestrost a originalita v závislosti na regionu
Do papežského salátu se v některých krajích přidávají i jablka, která přináší příjemnou navinulost a lehkou sladkost, zatímco okurky (nebo i hrášek) zajišťují kontrast v textuře, barvě i chuti. Majonéza nebo zakysaná smetana výsledek zjemňují a propojují jednotlivé složky. Tento salát je perlou slavnostních tabulí, při jejichž přípravě hledáte důstojný pokrm, ale chcete se vyhnout klasickému salátu bramborovému. Verze, kterou vám přinášíme, se hojně připravuje v Polsku nebo například na Slovensku. Její součástí jsou oproti jiným regionům také natvrdo uvařená vejce, díky nimž dodáte jídlu i tolik potřebné bílkoviny.
Ingredience do papežského salátu
- Vejce – 4 ks;
- Brambory – 6 ks;
- Červená cibule – 1 ks;
- Nakládané okurky – 4 ks;
- Pažitka – 1 svazek;
- Gouda nebo jiný sýr – 150 g.
Ingredience na dresink:
- Majonéza – 4 lžíce;
- Francouzská hořčice – lžička;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Sůl – podle chuti.
Postup přípravy salátu:
- Vejce uvařte natvrdo (doba varu: 10 minut).
- Brambory uvařte ve slupce (doba varu: zhruba 20 minut, dle velikosti brambor). Po uvaření je oloupejte.
- Okurky nakrájejte na malé kostičky.
- Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
- Sýr a okurky smíchejte.
- Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ji k okurkám a sýru.
- Přimíchejte na kostičky nakrájená vejce i brambory.
- Přidejte i nadrobno nasekanou pažitku.
- V samostatné misce si připravte dresink:
- Smíchejte majonézu s hořčicí.
- Přidejte pepř a sůl.
- Dresink vmíchejte do zeleniny.
- Takto vzniklý salát nechte několik hodin odpočinout v lednici.
- Tip na podávání: V létě se bude báječně hodit na „grilovačku“ k masu, během celého roku zase například k obaleným řízkům.

Zelný salát à la Coleslaw: Zdravý, svěží a bez použití majonézy

Zapomeňte na nudné saláty! Tento z červené řepy vás nadchne hned po prvním soustu
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline