Nanukové řezy – Nanukáče: kdo by je neznal? Tento lahodný zákusek, který nám tak často připomíná bezstarostné dny dětství, je opravdovou klasikou české cukrářské tradice. Pekly je naše babičky, připravovaly je naše maminky a nyní máme tu čest vám představit tento recept. Ať už chystáte na rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jen chcete chvilku pohody u kávy, nanukové řezy nikdy nezklamou.
Co dělá Nanukáče výjimečnými
Tajemství tohoto moučníku spočívá v dokonalém spojení několika vrstev, které dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí a textur. Základ tvoří měkký ořechový piškot, která se rozplývá na jazyku. Na tomto piškotu je vrstva jemného krému, který dodává dezertu potřebnou krémovost a lahodnost. A na závěr přichází něco, co dodává řezu jedinečnost a to je křupavá vrstva čokolády.
Pokud jste dostali chuť na tento legendární dezert, zde je jednoduchý recept, který si zvládne připravit každý.
Recept na Nanukové řezy na plech
Uvedené množství je na 1 plech, doba přípravy 60 minut, doba pečení 15 minut, doba chlazení minimálně 12 hodin.
Ingredience
Suroviny na těsto:
- 4 vejce
- 300 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 7 lžic uvařené kávy
Suroviny na krém:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
Suroviny na polevu:
- 200-300 g kvalitní hořké čokolády
Postup přípravy
Postup těsta:
1. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, z bílků vyšleháme pevný sníh.
2. Do mísy dáme žloutky a k nim přidáme cukr, společně vyšleháme. Následně přidáme mouku, kypřící prášek, ořechy a kávu, pokračujeme ve šlehání. Jako poslední přidáme ušlehaný sníh z bílků, pomocí stěrky vše promícháme.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 15 minut.
4. Upečený piškot necháme vychladnout.
Postup krému:
1. Mléko nalijeme do kastrůlku, k tomu přidáme mouku a za stálého míchání vaříme do konzistence kaše. Poté kastrůlek sundáme z plotýnky a necháme vychladnout.
2. Nyní vyšleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem. Následně potupně přidáváme kaši z mléka a mouky. Vše stále šleháme dokud nevznikne krásný hladký krém.
Kompletace nanukových řezů:
1. Na vychlazený piškot rozetřeme krém a zalijeme vše rozpuštěnou čokoládou.
2. Takto řezy necháme vychladnout a podáváme ideálně druhý den.
Nechte si chutnat!