Nanukové řezy – Nanukáče: kdo by je neznal? Tento lahodný zákusek, který nám tak často připomíná bezstarostné dny dětství, je opravdovou klasikou české cukrářské tradice. Pekly je naše babičky, připravovaly je naše maminky a nyní máme tu čest vám představit tento recept. Ať už chystáte na rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jen chcete chvilku pohody u kávy, nanukové řezy nikdy nezklamou.

Co dělá Nanukáče výjimečnými

Tajemství tohoto moučníku spočívá v dokonalém spojení několika vrstev, které dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí a textur. Základ tvoří měkký ořechový piškot, která se rozplývá na jazyku. Na tomto piškotu je vrstva jemného krému, který dodává dezertu potřebnou krémovost a lahodnost. A na závěr přichází něco, co dodává řezu jedinečnost a to je křupavá vrstva čokolády.

Pokud jste dostali chuť na tento legendární dezert, zde je jednoduchý recept, který si zvládne připravit každý.

Recept na Nanukové řezy na plech

Uvedené množství je na 1 plech, doba přípravy 60 minut, doba pečení 15 minut, doba chlazení minimálně 12 hodin.

Ingredience

Suroviny na těsto:

  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 7 lžic uvařené kávy

Suroviny na krém:

  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Suroviny na polevu:

  • 200-300 g kvalitní hořké čokolády

Postup přípravy

Postup těsta:

1. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, z bílků vyšleháme pevný sníh.

2. Do mísy dáme žloutky a k nim přidáme cukr, společně vyšleháme. Následně přidáme mouku, kypřící prášek, ořechy a kávu, pokračujeme ve šlehání. Jako poslední přidáme ušlehaný sníh z bílků, pomocí stěrky vše promícháme.

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky
Obrázek: youtube, Legendární Nanukové Řezy

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 15 minut.

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky
Obrázek: youtube, Legendární Nanukové Řezy

4. Upečený piškot necháme vychladnout.

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky
Obrázek: youtube, Legendární Nanukové Řezy

Postup krému:

1. Mléko nalijeme do kastrůlku, k tomu přidáme mouku a za stálého míchání vaříme do konzistence kaše. Poté kastrůlek sundáme z plotýnky a necháme vychladnout.

2. Nyní vyšleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem. Následně potupně přidáváme kaši z mléka a mouky. Vše stále šleháme dokud nevznikne krásný hladký krém.

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky
Obrázek: youtube, Nanukáče

Kompletace nanukových řezů:

1. Na vychlazený piškot rozetřeme krém a zalijeme vše rozpuštěnou čokoládou.

Legendární Nanukové Řezy podle receptu mojí maminky
Obrázek: youtube, Nanukáče

2. Takto řezy necháme vychladnout a podáváme ideálně druhý den.

Nechte si chutnat!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest