Boží milosti jsou jemné a smažené pečivo, které obvykle připravujeme někde v období masopustu, potažmo o Velikonocích. Tyto sladké sušenky jsou tak trochu zapomenutý poklad české kuchyně a v minulosti si bez nich nikdo nedokázal představit sváteční stůl. Jak už název napovídá, důvodem byla podstatně vyšší angažovanost v církvi nebo ve víře samotné.

Bez ohledu na to, zda je vám křesťanství blízké, neváhejte a usmažte si boží milosti doma. Recept na fánky je velmi snadný a zajisté s touto pochoutkou oslníte nejen milovníky sladkého, ale i starší generace a pamětníky, kterým připomenete jejich dětství.

Recept na velikonoční boží milosti

Ingredience pro přípravu

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • 80 g změklého másla
  • 100 g cukru

Postup přípravy božích milostí

1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do lednice.

2. Těsto vyválíme a rádýlkem vykrojíme požadované tvary.

3. V hrnci rozpálíme olej a Boží milosti smažíme dozlatova.

4. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Velikonoční motýlky

Velikonoční motýlci aneb Boží milosti: Cukroví pro masopust

Boží milosti.
Foto: cooky.cz, Boží milosti.

Náboženské pečivo

Sladká smažená pochoutka, která má kořeny ve středověku, pochází z náboženského kontextu. Nejčastěji se Boží milosti pekly během postního období a nebo jako symbol požehnání. Také se v některých oblastech věřilo, že příprava této delikatesy přináší rodinám štěstí.

Obrázek receptu na boží milosti.

Boží milosti: Křehké smažené pečivo z dob středověku

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest