Boží milosti jsou jemné a smažené pečivo, které obvykle připravujeme někde v období masopustu, potažmo o Velikonocích. Tyto sladké sušenky jsou tak trochu zapomenutý poklad české kuchyně a v minulosti si bez nich nikdo nedokázal představit sváteční stůl. Jak už název napovídá, důvodem byla podstatně vyšší angažovanost v církvi nebo ve víře samotné.
Bez ohledu na to, zda je vám křesťanství blízké, neváhejte a usmažte si boží milosti doma. Recept na fánky je velmi snadný a zajisté s touto pochoutkou oslníte nejen milovníky sladkého, ale i starší generace a pamětníky, kterým připomenete jejich dětství.
Recept na velikonoční boží milosti
Ingredience pro přípravu
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička soli
- citronová kůra
- 80 g změklého másla
- 100 g cukru
Postup přípravy božích milostí
1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do lednice.
2. Těsto vyválíme a rádýlkem vykrojíme požadované tvary.
3. V hrnci rozpálíme olej a Boží milosti smažíme dozlatova.
4. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Velikonoční motýlci aneb Boží milosti: Cukroví pro masopust
Náboženské pečivo
Sladká smažená pochoutka, která má kořeny ve středověku, pochází z náboženského kontextu. Nejčastěji se Boží milosti pekly během postního období a nebo jako symbol požehnání. Také se v některých oblastech věřilo, že příprava této delikatesy přináší rodinám štěstí.

Boží milosti: Křehké smažené pečivo z dob středověku
pozn.: částečně upraveno AI