Tento nepečený dort je lahodnou kombinací lehkosti, časové nenáročnosti a výrazné chuti ovoce. Skvěle se hodí pro letní oslavy narozenin nebo jako sladká tečka po obědě na zahradě. Nemusíte kvůli němu pouštět troubu, takže je i velmi snadný na přípravu. V tomto receptu použijeme kompotované mandarinky a jahody, dále také čerstvé ovoce. Vy ale rozhodně můžete ovoce zaměnit a použít vám dostupné nebo sezónní ovoce, které máte rádi.

Konkrétně dorty ze zakysané smetany patří mezi oblíbené dezerty zejména ve střední Evropě, kde je zakysaná smetana běžnou součástí kuchyně. Ale obecně nepečené dezerty mají svou tradici už po staletí. V minulosti se připravovaly především v oblastech, kde nebyl snadný přístup k troubám nebo když byl potřeba připravit rychlý dezert. Jejich obliba se postupně rozšířila po celém světě a dnes je najdete ve variantách od cheesecaků až po jednoduché dorty s piškoty.

Recept na nepečený dort s ovocem, piškoty a zakysanou smetanou

Ingredience pro přípravu

  • 600 g zakysané smetany
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 smetana ke šlehání 33%
  • 1 balení piškotů
  • 1 plechovka konzervovaných mandarinek (cca 320 g)
  • 1 plechovka konzervovaných jahod (cca 400 g)
  • čerstvé ovoce dle chuti

Postup přípravy

1. V míse dobře promícháme zakysanou smetanu s moučkovým a vanilkovým cukrem.

Smícháme spolu zakysanou smetanu a oba cukry.
Smícháme spolu zakysanou smetanu a oba cukry.

2. V samostatné misce si ušleháme smetanu ke šlehání a výslednou šlehačku stěrkou zapracujeme do zakysané smetany.

3. Na dno dortové formy vyskládáme 1 vrstvu piškotů a na ní naneseme vrstvu smetany.

Vyskládáme první vrstvu piškotů.
Vyskládáme první vrstvu piškotů.

4. Na smetanu navrstvíme konzervované i čerstvé ovoce dle chuti.

5. Tímto způsobem uděláme ještě 2 vrstvy (tedy celkem 3x), proto dbáme na rovnoměrnost surovin.

Střídáme vrstvy piškotů, smetany a ovoce.
Střídáme vrstvy piškotů, smetany a ovoce.

6. Končíme čerstvým ovocem na smetaně, které je vizuálně nejhezčí.

Nejlepší nepečený tvarohový dort s ovocem

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého

7. Dort dáme na noc do lednice, piškoty se tak dobře nasáknou a změknou.

Nepečený dort ze zakysané smetany a ovoce.
Nepečený dort ze zakysané smetany a ovoce.

Tipy na další zajímavé variace

Čokoládová verze: Do krému přidejte lžíci kakaa a posypte každou vrstvu nastrouhanou čokoládou.

Tropická varianta: Použijte mango, ananas nebo papáju a dochuťte krém kokosem.

Bezlepková varianta: Nahraďte piškoty bezlepkovými sušenkami nebo použijte směs oříšků a datlí jako základ.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest