Sezóna cuket je v plném proudu, recept na skvělé a jednoduché jídlo se vždy hodí. Víme o tom své, i naše zahrádky dennodenně vydávají tyto zelené poklady. Cuketa (krajově také „kapačka“ nebo „kabacín“) je všestranná zelenina trochu podobná okurce, ale s jiným spektrem využití. Pochutnáte si na grilované i pečené, stejně dobře vám poslouží jako součást sladkých dezertů. Anebo jako náš cuketový „řízek“ smažený v těstíčku.

Cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lék z vaší zahrádky

Dobrou zprávou je, že jde o potravinu nízkokalorickou, zároveň však bohatou na vlákninu, vitamin C, draslík a antioxidanty. Konzumací cukety tedy můžete pomoci svému tělu k lepšímu trávení, hydrataci (je hodně vodnatá) a také ke zdraví srdce.

Obrázek k receptu: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
Foto: Souspark, Recept na: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!

Ingredience:

  • Cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ čajové lžičky;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Sušená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Mletá paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Strouhanka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 g;
Obrázek k receptu: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
Foto: Souspark, Recept na: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!

Postup:

  • Na slupce cukety udělejte hroty vidličky podélně rýhy.
  • Poté cuketu oloupejte a nakrájejte podélně na plátky silné asi 1 cm. Budou vypadat zhruba jako rybí filety.
  • Cuketu vložte do zapékací misky, posypte ji solí a nechte 20 minut stát.
Obrázek k receptu: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
Foto: Souspark, Recept na: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
  • Sýr nastrouhejte najemno a vložte jej do mísy.
  • K sýru přidejte sušenou petrželku, mletou papriku a vejce.
  • Suroviny prošlehejte.
  • Mouku smíchejte se strouhankou.
  • Z cukety sceďte vodu.
  • Plátky cukety obalte ve směsi mouky a strouhanky, poté v sýrovém těstíčku.
  • Na pánvi rozehřejte rostlinný olej.
Obrázek k receptu: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
Foto: Souspark, Recept na: Lepší než maso: Cuketový „řízek“ připravovaný v těstíčku!
  • Obalovanou cuketu smažte pod pokličkou na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Přibližná doba smažení: 4 minuty.
  • Dále duste už jen na mírném plamenu, stále pod pokličkou, a to po dobu 5 minut.
  • Tip: Během marinování můžete přidat trochu mletého černého pepře.
  • Tip na servírování: Takto upravená cuketa je skvělá s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou. Vychutnáte si ji i s bramborovou kaší, batáty nebo hráškovým pyré.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Cuketové placky

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut

Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest