Sezóna cuket je v plném proudu, recept na skvělé a jednoduché jídlo se vždy hodí. Víme o tom své, i naše zahrádky dennodenně vydávají tyto zelené poklady. Cuketa (krajově také „kapačka“ nebo „kabacín“) je všestranná zelenina trochu podobná okurce, ale s jiným spektrem využití. Pochutnáte si na grilované i pečené, stejně dobře vám poslouží jako součást sladkých dezertů. Anebo jako náš cuketový „řízek“ smažený v těstíčku.
Cuketa – lék z vaší zahrádky
Dobrou zprávou je, že jde o potravinu nízkokalorickou, zároveň však bohatou na vlákninu, vitamin C, draslík a antioxidanty. Konzumací cukety tedy můžete pomoci svému tělu k lepšímu trávení, hydrataci (je hodně vodnatá) a také ke zdraví srdce.
Ingredience:
- Cuketa – 2 ks;
- Sůl – ½ čajové lžičky;
- Tvrdý sýr – 100 g;
- Sušená petrželka – 1 čajová lžička;
- Mletá paprika – 1 čajová lžička;
- Vejce – 4 ks;
- Strouhanka – 100 g;
- Hladká mouka – 50 g;
Postup:
- Na slupce cukety udělejte hroty vidličky podélně rýhy.
- Poté cuketu oloupejte a nakrájejte podélně na plátky silné asi 1 cm. Budou vypadat zhruba jako rybí filety.
- Cuketu vložte do zapékací misky, posypte ji solí a nechte 20 minut stát.
- Sýr nastrouhejte najemno a vložte jej do mísy.
- K sýru přidejte sušenou petrželku, mletou papriku a vejce.
- Suroviny prošlehejte.
- Mouku smíchejte se strouhankou.
- Z cukety sceďte vodu.
- Plátky cukety obalte ve směsi mouky a strouhanky, poté v sýrovém těstíčku.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej.
- Obalovanou cuketu smažte pod pokličkou na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Přibližná doba smažení: 4 minuty.
- Dále duste už jen na mírném plamenu, stále pod pokličkou, a to po dobu 5 minut.
- Tip: Během marinování můžete přidat trochu mletého černého pepře.
- Tip na servírování: Takto upravená cuketa je skvělá s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou. Vychutnáte si ji i s bramborovou kaší, batáty nebo hráškovým pyré.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut
