Piškot známe nejspíše všichni, je to jedna z nejjednodušších a přitom lahodných forem zákusku. Klasické tvrdší piškoty mají mnozí z nás spojené s dětstvím, kdy jsme je zobali jen tak nebo nám je maminka dávala třeba do pudinku. Cukrářské podlouhlé ve tvaru „jazýčků“ zase mnozí z nás používají při výrobě nepečených zákusků. Měkké piškotové těsto pak tvoří skvělý základ pro dorty či drobnější zákusky. Ve spojení se šlehačkou je to doslova nebe v… ústech.
Kouzlo lahodného krému
Na nadýchané šlehačce si lidé začali pochutnávat už v 16. století, kdy se pod názvy jako neve di latte („mléčný sníh“) či neige de lait („sněhová smetana“) objevila v italských a francouzských kuchařských knihách. Jak se smetana šlehala, když neexistovalo dnešní kuchyňské vybavení? Představte si, jak náročný proces to byl: dělalo se to pomocí větviček vrby nebo rákosu. Dnes je šlehačka oblíbenou součástí nejen dezertů, ale i nápojů. Je sice tučná a kalorická, ale chuťově je nepřekonatelná. V neslazené verzi může být i součástí nízkosacharidového jídelníčku.
Ingredience na piškotový dortík s pomerančovou šlehačkou a drobenkou:
- Vejce – 3 ks;
- Cukr krystal – 120 g;
- Vanilkový cukr – 1 sáček;
- Olej – 120 ml;
- Mléko – 120 ml;
- Hladká mouka – 200 g;
- Kypřicí prášek – 12 g (1 sáček);
- Citronová kůra – z jednoho citronu;
- Citronová šťáva – 1 lžíce;
- Pomerančová šťáva – 200 ml;
- Smetana ke šlehání (slazená) – 200 ml;
- Případně ještě trocha cukru, nemáte-li slazenou smetanu.
Postup přípravy:
- Vejce a oba cukry vyšlehejte.
- Do vzniklé husté pěny zašlehejte mléko a olej.
- Přisypte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Nakonec vmíchejte citronovou kůru i šťávu.
- Těsto rovnoměrně rozetřete po plechu vyloženém pečicím papírem (rozměry cca 40×30 cm).
- Pečte zhruba 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Z vychladlého korpusu vykrájejte tvořítkem nebo skleničkou co největší počet koleček.
Zbylý korpus nevyhazujete, ale rozdrobte jej najemno.

Vídeňská harmonie: Elegantní zákusek s pomerančem, piškoty a mascarpone
- Kolečka potřete 100 mililitry pomerančové šťávy.
- Smetanu vyšlehejte. Nemáte-li slazenou, podle chuti do ní zašlehejte moučkový cukr.
- Do šlehačky postupně zašlehejte ještě 100 mililitrů pomerančové šťávy.

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého
- Pomocí cukrářského sáčku naneste pomerančovou šlehačku na vykrojená kolečka, vršek každého z nich posypejte rozdrobeným korpusem.

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem
- Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Nepečený jahodový dort se smetanou a piškoty – sladké chuťové pohlazení
Zdroj: Autorský text, YouTube, Food Historia