Piškot známe nejspíše všichni, je to jedna z nejjednodušších a přitom lahodných forem zákusku. Klasické tvrdší piškoty mají mnozí z nás spojené s dětstvím, kdy jsme je zobali jen tak nebo nám je maminka dávala třeba do pudinku. Cukrářské podlouhlé ve tvaru „jazýčků“ zase mnozí z nás používají při výrobě nepečených zákusků. Měkké piškotové těsto pak tvoří skvělý základ pro dorty či drobnější zákusky. Ve spojení se šlehačkou je to doslova nebe v… ústech.

Kouzlo lahodného krému

Na nadýchané šlehačce si lidé začali pochutnávat už v 16. století, kdy se pod názvy jako neve di latte („mléčný sníh“) či neige de lait („sněhová smetana“) objevila v italských a francouzských kuchařských knihách. Jak se smetana šlehala, když neexistovalo dnešní kuchyňské vybavení? Představte si, jak náročný proces to byl: dělalo se to pomocí větviček vrby nebo rákosu. Dnes je šlehačka oblíbenou součástí nejen dezertů, ale i nápojů. Je sice tučná a kalorická, ale chuťově je nepřekonatelná. V neslazené verzi může být i součástí nízkosacharidového jídelníčku.

Ingredience na piškotový dortík s pomerančovou šlehačkou a drobenkou:

  • Vejce – 3 ks;
  • Cukr krystal – 120 g;
  • Vanilkový cukr – 1 sáček;
  • Olej – 120 ml;
  • Mléko – 120 ml;
  • Hladká mouka – 200 g;
  • Kypřicí prášek – 12 g (1 sáček);
  • Citronová kůra – z jednoho citronu;
  • Citronová šťáva – 1 lžíce;
  • Pomerančová šťáva – 200 ml;
  • Smetana ke šlehání (slazená) – 200 ml;
  • Případně ještě trocha cukru, nemáte-li slazenou smetanu.
Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou
Foto: YouTube / Fatto in Casa da Alba , Recept na: Originální, hravé, lehké: Piškotové “bomby” se šlehačkou a pomerančovou šťávou

Postup přípravy:

  • Vejce a oba cukry vyšlehejte.
  • Do vzniklé husté pěny zašlehejte mléko a olej.
  • Přisypte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Nakonec vmíchejte citronovou kůru i šťávu.
  • Těsto rovnoměrně rozetřete po plechu vyloženém pečicím papírem (rozměry cca 40×30 cm).
  • Pečte zhruba 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Z vychladlého korpusu vykrájejte tvořítkem nebo skleničkou co největší počet koleček.
Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou
Foto: YouTube / Fatto in Casa da Alba , Recept na: Originální, hravé, lehké: Piškotové “bomby” se šlehačkou a pomerančovou šťávou

Zbylý korpus nevyhazujete, ale rozdrobte jej najemno.

Obrázek receptu na Sladké pomerančové pokušení nebo vídeňská harmonie

Vídeňská harmonie: Elegantní zákusek s pomerančem, piškoty a mascarpone

Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou
Foto: YouTube / Fatto in Casa da Alba , Recept na: Originální, hravé, lehké: Piškotové “bomby” se šlehačkou a pomerančovou šťávou
  • Kolečka potřete 100 mililitry pomerančové šťávy.
  • Smetanu vyšlehejte. Nemáte-li slazenou, podle chuti do ní zašlehejte moučkový cukr.
  • Do šlehačky postupně zašlehejte ještě 100 mililitrů pomerančové šťávy.
Nejlepší nepečený tvarohový dort s ovocem

Nepečený tvarohový dezert s ovocem a cukrářskými piškoty – rychlý recept na něco sladkého

Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou
Foto: YouTube / Fatto in Casa da Alba , Recept na: Originální, hravé, lehké: Piškotové “bomby” se šlehačkou a pomerančovou šťávou
  • Pomocí cukrářského sáčku naneste pomerančovou šlehačku na vykrojená kolečka, vršek každého z nich posypejte rozdrobeným korpusem.
Obrázek receptu na Hedvábný banánový pudink ve skle - nadčasový letní dezert

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem

Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou
Foto: YouTube / Fatto in Casa da Alba , Recept na: Originální, hravé, lehké: Piškotové “bomby” se šlehačkou a pomerančovou šťávou
  • Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Obrázek receptu na Vynikající a lákavý nepečený jahodový dort

Nepečený jahodový dort se smetanou a piškoty – sladké chuťové pohlazení

Zdroj: Autorský text, YouTube, Food Historia

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest