Linecké cukroví je klasika, proto nechybí snad na žádném vánočním stole. Co si ale připravit trochu jinou variantu a toto cukroví ozvláštnit o příchuť kávy a marcipánu. A proč likérové? Protože tentokrát nebudeme používat kávu jakou takovou, ale pro změnu použijeme kávový likér. A tuto nahořklou chuť kávového likéru navíc obohatíme o doma připravený sladký marcipán. Pojďte vyzkoušet tento nezvyklý recept a uvidíte, že se stane vašim oblíbeným.
Recept na Likérové linecké s kávou a marcipánem
Ingredience na přípravu
Linecké Těsto
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- balíček vanilkového cukru
- kůra z půlky citronu
- špetka soli
- 3 žloutky
- 200 g změklého másla
Marcipán na hvězdy pro zdobení
- 200 g sušeného plnotučného mléka
- 200 g moučkového cukru
- 1 PL medu
- 1PL slunečnicového oleje
- 15 kapek mandlové esence
- voda dle potřeby (přidáváme po lžicích
- olej na namáčení vykrajovátka
Krém
- 3 PL kakaa
- 3 PL moučkového cukru
- 130 g změklého másla
- 3 PL kávového likéru
- 100 g tmavé polevy na namáčení
Postup přípravy
1.V misce smícháme všechny sypké ingredience na těsto, přidáme žloutky a máslo. Ručně vypracujeme těsto, které odložíme na 1hodinu do chladu.
2. Vezmeme polovinu těsta, které za pomoci pečícího papíru rozválíme na tloušťku 4 mm a vykrajovátkem děláme kolečka, které kládáme na plech s pečícím papírem.
3.Pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů 12 minut. 2. polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem. Kolečka necháme vychladnout.
4. Připravíme si marcipán na hvězdy pro zdobení cukroví. Smícháme všechny ingredience pro marcipán, kromě vody, kterou přidáváme po lžících, rukou zpracujeme marcipán, který by měl mít strukturu těsta.
5. Marcipán za pomoci pečícího papíru rozválíme na tloušťku 4 mm a vykrajovátkem namáčeném v oleji vykrojíme hvězdy do velikosti koleček.
6. Krém si připravíme smícháním kakaa a moučkového cukru, přidáním másla a kávového likéru, směs řádně vymícháme a cukrářským sáčkem nanášíme na spodní část poloviny koleček.
7. Druhou polovinou koleček náplň přikryjeme a namáčíme do čokoládové polevy.
8. Ihned na ještě měkkou polevu pokládáme marcipánové hvězdy. Cukroví necháme vychladnout.
Uskladnění
Linecké cukroví je nejlepší, když se nechá odležet. Uchováváme je v uzavřené nádobě na chladném místě a podáváme po několika dnech, kdy těsto krásně změkne a krém prostoupí všechny chutě.