Tato buchta má kořeny v domácí kuchyni zejména na českém a moravském venkově, kde se často peklo z toho, co bylo po ruce. Dříve běžná surovina podmáslí, jako vedlejší produkt při stloukání másla, je dnes znovu oblíbená pro svou lehkost a jemnou kyselost. Nejběžnější a nejdostupnější ovoce, v našich podmínkách jablka, se sklízejí na podzim a protože dlouho vydrží, peče se z nich po celý rok.

Tento typ buchty voní po domově, podzimu a dřevěných prknech kuchyňského stolu. Je vynikající ke kávě, čaji nebo jen tak. A přestože nepatří mezi žádné velké klasiky, je přesně tím druhem pečiva, které se dědí v rodinách, zapisuje do sešitů a peče bez vážení, “od oka”.

Recept na litou hrnkovou buchtu s podmáslím a jablky

Ingredience potřebné k přípravě podmáslové snídaňové buchty

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 hrnky podmáslí
  • 2 rovné lžičky jedlé sody
  • 2 středně velká nastrouhaná jablka

Postup přípravy podmáslové jablečné buchty

1. Podmáslí v misce smícháme s jedlou sodou a necháme pár minut aktivovat.

2. Poté přidáme vejce a olej a rozmícháme.

3. Mouku prosejeme do misky a přidáme oba cukry a nastrouhaná jablka.

Obrázek receptu na Litou hrnkovou buchtu s podmáslím a jablky
Foto: Romana Rubášová, Recept na Litou hrnkovou buchtu s podmáslím a jablky

4. Nakonec přilijeme podmáslí se sodou a vše dobře promícháme.

5. Těsto vylijeme do menšího pekáče vyloženého pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

6. Teplotu snížena 180 stupňů a pečeme cca 35 minut. Propečenost koláče zkoušíme špejlí.

Do těsta lze přidat rozinky, nasekané ořechy, kakao a podobně, dle chuti.

Recept na rychlé lívance z podmáslí s jablky

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

Obrázek receptu na Sladký středoevropský poklad: kynuté koláče s pudinkem a meruňkami

Sladký středoevropský poklad: Kynuté koláče s pudinkem a meruňkami

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest