Tato buchta má kořeny v domácí kuchyni zejména na českém a moravském venkově, kde se často peklo z toho, co bylo po ruce. Dříve běžná surovina podmáslí, jako vedlejší produkt při stloukání másla, je dnes znovu oblíbená pro svou lehkost a jemnou kyselost. Nejběžnější a nejdostupnější ovoce, v našich podmínkách jablka, se sklízejí na podzim a protože dlouho vydrží, peče se z nich po celý rok.
Tento typ buchty voní po domově, podzimu a dřevěných prknech kuchyňského stolu. Je vynikající ke kávě, čaji nebo jen tak. A přestože nepatří mezi žádné velké klasiky, je přesně tím druhem pečiva, které se dědí v rodinách, zapisuje do sešitů a peče bez vážení, “od oka”.
Recept na litou hrnkovou buchtu s podmáslím a jablky
Ingredience potřebné k přípravě podmáslové snídaňové buchty
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 hrnky podmáslí
- 2 rovné lžičky jedlé sody
- 2 středně velká nastrouhaná jablka
Postup přípravy podmáslové jablečné buchty
1. Podmáslí v misce smícháme s jedlou sodou a necháme pár minut aktivovat.
2. Poté přidáme vejce a olej a rozmícháme.
3. Mouku prosejeme do misky a přidáme oba cukry a nastrouhaná jablka.
4. Nakonec přilijeme podmáslí se sodou a vše dobře promícháme.
5. Těsto vylijeme do menšího pekáče vyloženého pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
6. Teplotu snížena 180 stupňů a pečeme cca 35 minut. Propečenost koláče zkoušíme špejlí.
Do těsta lze přidat rozinky, nasekané ořechy, kakao a podobně, dle chuti.

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

Sladký středoevropský poklad: Kynuté koláče s pudinkem a meruňkami
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz