Meruňkový koláč, to je léto na talíři. Jeho chuť vás přenese na venkov, do doby, kdy se vše peklo doma a vonělo po celém domě. Tento koláč není jen tak obyčejný, ale díky dvěma vrstvám těsta a krémové náplni vás překvapí svou bohatou chutí a texturou.
Příběh litého koláče, který se peče z tekutého těsta, sahá až do dob našich babiček, které rády využívaly sezónní ovoce, aby vykouzlily rychlou, ale chutnou dobrotu. Litý koláč je oblíbený hlavně díky své jednoduché přípravě, kdy se všechny suroviny jen smíchají dohromady a nalijí na plech. Navíc je litý koláč velmi univerzální. Můžete do něj použít jakékoliv ovoce, které máte zrovna po ruce, a pokaždé chutná skvěle.
Recept na litý meruňkový koláč
Délka pečení zhruba 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 2 hrnky mléka
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
Náplň:
- 2 tvarohy
- 1 vejce
- cukr dle chuti
- čerstvé nebo kompotované meruňky
Postup přípravy litého koláče s meruňkami
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Ve velké míse smíchejte vejce, olej, cukr, mléko, polohrubou mouku a kypřící prášek.
2. Vznikne tekuté těsto. Polovinu těsta odlijte do jiné misky a vmíchejte do něj vrchovatou lžíci kakaa.
3. Na plech, který jste vymazali a vysypali moukou, nebo na pečicí papír, nalijte hnědé těsto. Dejte ho do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 10 minut.
4. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. V míse smíchejte tvarohy, vejce a cukr.
5. Po 10 minutách vyndejte koláč z trouby, potřete ho tvarohovou náplní, naskládejte na něj půlky meruněk a dejte ho zpět do trouby na dalších 10 minut.
6. Po vyndání z trouby nalijte na koláč světlé těsto. Teplotu v troubě snižte na 180 stupňů a pečte, dokud koláč nezezlátne.
7. To trvá přibližně 30 minut. Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho nakrájejte na kostky.

Nadýchaný ovocný koláč jako z cukrárny: Doma ho vyžadují alespoň 2x týdně, jiný v podstatě neděláme
Tipy redakce
- Zkuste i jiné ovoce. Místo meruněk můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi. Třeba švestky, třešně nebo borůvky. Skvěle se hodí také broskve.
- Pro extra chuť můžete do těsta přidat kousek strouhané čokolády, nebo oříšky. Budou se k němu skvěle hodit.
- Tvarohovou náplň zjemníte přidáním lžíce zakysané smetany nebo jogurtu. Náplň bude krémovější a jemnější.
- Pokud nemáte čerstvé meruňky, klidně použijte kompotované. Jen je nezapomeňte nechat okapat, aby nepustily moc vody.
