Palačinky, tedy placky z mouky, mléka a vajec, si dopřávají lidé prakticky po celém světě. Dle místních zdrojů a zvyklostí se připravují v řadě variant. Zejména podle druhu mouky, případně krupice. V Česku, stejně jako v okolních státech, rádi mlsáme variantu z pšeničné mouky, kravského mléka a slepičích vajec. Francie má své pověstné crêpes, na východě Evropy zas děti rády mlsají bliny.

Ze stejného či podobného základu, ale s přidáním kypřidel (droždí, případně prášek do pečiva) se připravují lívance. Ty se pečou silnější a často i maličké. Typické jsou například pro USA, kde se dochucují javorovým sirupem. Němci si zase dopřávají palačinku s názvem dutch baby pečenou v troubě. Etiopané a Eritrejci si pochutnávají na palačinkách z kvašeného těsta z miličky habešské. My si připravíme laskominu sice méně exotickou, zato však lehoučkou. Pro inspiraci jsme sáhli k našim maďarským „skorosousedům“.

Připravte si následující ingredience

Na palačinkové těsto:

  • Celá vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1¼ šálku
  • Plnotučné mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1¼ šálku
  • Perlivá voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2/3 šálku
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička
  • Olej na smažení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například slunečnicový

Na tvarohovou náplň:

  • Žloutek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks​
  • Tučný tvaroh (kostka) nebo ricotta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2/3 šálku
  • Kůra z půlky citronu
  • Vanilkový extrakt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce

Ostatní:

  • Moučkový cukr na posypání
  • Meruňkový džem

Postup přípravy krok za krokem

  • Rozbijte vejce, přidejte k nim špetku soli a jednu lžičku cukru. Ušlehejte do hladka.
  • Přidejte trochu mléka a mouky a dobře promíchejte. Ingredience střídejte a přidávejte postupně, aby nevznikly hrudky.
  • Do vzniklého hladkého těsta přidejte zbývající mouku, mléko a perlivou vodu (nahradit lze neperlivou vodou s polovinou kávové lžičky jedlé sody).
  • Ideální konzistence palačinkového těsta je zhruba jako jogurtový nápoj, tedy ani příliš tekuté, ani příliš tuhé.
  • Těsto dejte na 5–10 minut do lednice.
  • Mezitím připravte tvarohovou náplň.
  • Žloutek vyšlehejte s cukrem a vanilkou do zhoustnutí.
Obrázek receptu na beleše s povidly a mákem.

Beleše aneb kvasnicové palačinky s povidly

  • Tvaroh dejte do misky. Mačkejte jej, až bude úplně měkký.
  • Přidejte směs žloutků a cukru a kůru z půlky citronu.
  • Všechny ingredience poctivě promíchejte, až vznikne kompaktní směs.
  • Pečte palačinky: Pánev rozehřejte na střední teplotu. Přidejte několik kapek rostlinného oleje.
  • Do horké pánve vlijte trochu těsta. Nakloňte pánev tak, aby se po ní těsto rovnoměrně rozlilo. Vzniknou-li otvory, vyplňte je trochou těsta.
  • Před nalitím do horké pánve směs vždy promíchejte, jinak by se mohla mouka usadit.
  • Spodní stranu palačinky pečte asi 1 minutu, až získá vrstva zlatavou barvu. Uvolnit ji můžete obracečkou.
  • Palačinku otočte a opečte i z druhé strany.
  • Na hotové placky dejte vrstvu tvarohové náplně a srolujte. Můžete přidat i marmeládu.
  • Posypte moučkovým cukrem. Ihned podávejte.
Obrázek receptu na palačinkový dort.

Palačinkový dort: Vrstvená delikatesa s dvojitou náplní, nutellou a kakaem

Zdroj: Autorský text, BudapestCookingClass, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest