Palačinky, tedy placky z mouky, mléka a vajec, si dopřávají lidé prakticky po celém světě. Dle místních zdrojů a zvyklostí se připravují v řadě variant. Zejména podle druhu mouky, případně krupice. V Česku, stejně jako v okolních státech, rádi mlsáme variantu z pšeničné mouky, kravského mléka a slepičích vajec. Francie má své pověstné crêpes, na východě Evropy zas děti rády mlsají bliny.
Ze stejného či podobného základu, ale s přidáním kypřidel (droždí, případně prášek do pečiva) se připravují lívance. Ty se pečou silnější a často i maličké. Typické jsou například pro USA, kde se dochucují javorovým sirupem. Němci si zase dopřávají palačinku s názvem dutch baby pečenou v troubě. Etiopané a Eritrejci si pochutnávají na palačinkách z kvašeného těsta z miličky habešské. My si připravíme laskominu sice méně exotickou, zato však lehoučkou. Pro inspiraci jsme sáhli k našim maďarským „skorosousedům“.
Připravte si následující ingredience
Na palačinkové těsto:
- Celá vejce – 2 ks
- Hladká mouka – 1¼ šálku
- Plnotučné mléko – 1¼ šálku
- Perlivá voda – 2/3 šálku
- Sůl – špetka
- Cukr krystal – 1 lžička
- Olej na smažení – například slunečnicový
Na tvarohovou náplň:
- Žloutek – 1 ks
- Tučný tvaroh (kostka) nebo ricotta – 2/3 šálku
- Kůra z půlky citronu
- Vanilkový extrakt – 1 lžička
- Cukr krystal – 1 lžíce
Ostatní:
- Moučkový cukr na posypání
- Meruňkový džem
Postup přípravy krok za krokem
- Rozbijte vejce, přidejte k nim špetku soli a jednu lžičku cukru. Ušlehejte do hladka.
- Přidejte trochu mléka a mouky a dobře promíchejte. Ingredience střídejte a přidávejte postupně, aby nevznikly hrudky.
- Do vzniklého hladkého těsta přidejte zbývající mouku, mléko a perlivou vodu (nahradit lze neperlivou vodou s polovinou kávové lžičky jedlé sody).
- Ideální konzistence palačinkového těsta je zhruba jako jogurtový nápoj, tedy ani příliš tekuté, ani příliš tuhé.
- Těsto dejte na 5–10 minut do lednice.
- Mezitím připravte tvarohovou náplň.
- Žloutek vyšlehejte s cukrem a vanilkou do zhoustnutí.

Beleše aneb kvasnicové palačinky s povidly
- Tvaroh dejte do misky. Mačkejte jej, až bude úplně měkký.
- Přidejte směs žloutků a cukru a kůru z půlky citronu.
- Všechny ingredience poctivě promíchejte, až vznikne kompaktní směs.
- Pečte palačinky: Pánev rozehřejte na střední teplotu. Přidejte několik kapek rostlinného oleje.
- Do horké pánve vlijte trochu těsta. Nakloňte pánev tak, aby se po ní těsto rovnoměrně rozlilo. Vzniknou-li otvory, vyplňte je trochou těsta.
- Před nalitím do horké pánve směs vždy promíchejte, jinak by se mohla mouka usadit.
- Spodní stranu palačinky pečte asi 1 minutu, až získá vrstva zlatavou barvu. Uvolnit ji můžete obracečkou.
- Palačinku otočte a opečte i z druhé strany.
- Na hotové placky dejte vrstvu tvarohové náplně a srolujte. Můžete přidat i marmeládu.
- Posypte moučkovým cukrem. Ihned podávejte.

Palačinkový dort: Vrstvená delikatesa s dvojitou náplní, nutellou a kakaem
Zdroj: Autorský text, BudapestCookingClass, Wikipedie