Zapečené brambory jsou oblíbené zejména kvůli tomu, že jsou velmi jednoduché. Díky tomuto receptu z nich uděláte hlavní hvězdu oběda nebo večeře. Mafiánské brambory doplňuje uzené maso a smetanová omáčka se sýrem. Možná si pokládáte otázku, proč se jim říká „mafiánské“? Nejspíše kvůli nekompromisnímu charakteru, sytosti a hlavně výrazné chuti, která vám utkví v paměti.
Brambory obecně jsou v české kuchyni nepostradatelné a také dosti výživné. Obsahují totiž komplexní sacharidy a dodávají energii. Mají dalších spoustu benefitů a přesto byly v minulosti považovány za jídlo pro chudé. Ale teď už si prohlédněte recept na skvělé mafiánské brambory jako hlavní chod.
Recept na mafiánské brambory
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg brambor
- 600 g uvařeného uzeného masa
- sůl a pepř
Omáčka:
- 60 g másla
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 smetana ke šlehání
- 300 g Goudy
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy mafiánských brambor
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a maso nakrájíme taktéž na plátky.
2. Formu vymažeme máslem a troubu se dáme předehřát na 180°C.
3. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světle hnědé barvy.
4. Přidáme mouku, opražíme ji a poté zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a povaříme.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

Mafiánské brambory s uzeným, zapečené se sýrem a smetanou
5. Přisypeme polovinu jemně strouhaného sýra, zalijeme smetanou a ještě krátce povaříme.
6. Plátky brambor vyskládáme na dno máslem vymazané formy, osolíme a opepříme.
7. Vyskládáme plátky uzeného masa, zalijeme troškou omáčky a takto vrstvy střídáme.
8. Povrch pokapeme omáčkou a zasypeme druhou polovinou sýra.
9. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, tedy asi 35 – 40 minut.
Závěr
Mafiánské brambory představují ideální rodinný oběd nebo večeři. Skvělé na nich je, že je lehce upečete den předem, druhý den ohřejete a není to na nich poznat. Je to tedy perfektní volba pro dny každodenního shonu, kdy není čas na vyvařování.
Tip: Pokud chcete mafiánské trochu ozvláštnit, přidejte do nich například žampiony nebo klidně trochu chilli.

Zapečené mafiánské brambory: tenké plátky brambor vrstvené s uzeným masem a sýrovou omáčkou. Ještě nejsou dopečené a už se u nás stojí fronta
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI