Zapečené brambory jsou oblíbené zejména kvůli tomu, že jsou velmi jednoduché. Díky tomuto receptu z nich uděláte hlavní hvězdu oběda nebo večeře. Mafiánské brambory doplňuje uzené maso a smetanová omáčka se sýrem. Možná si pokládáte otázku, proč se jim říká „mafiánské“? Nejspíše kvůli nekompromisnímu charakteru, sytosti a hlavně výrazné chuti, která vám utkví v paměti.

Brambory obecně jsou v české kuchyni nepostradatelné a také dosti výživné. Obsahují totiž komplexní sacharidy a dodávají energii. Mají dalších spoustu benefitů a přesto byly v minulosti považovány za jídlo pro chudé. Ale teď už si prohlédněte recept na skvělé mafiánské brambory jako hlavní chod.

Recept na mafiánské brambory

Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 600 g uvařeného uzeného masa
  • sůl a pepř

Omáčka:

  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana ke šlehání
  • 300 g Goudy
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy mafiánských brambor

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a maso nakrájíme taktéž na plátky.

2. Formu vymažeme máslem a troubu se dáme předehřát na 180°C.

3. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světle hnědé barvy.

4. Přidáme mouku, opražíme ji a poté zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a povaříme.

Obrázek receptu na vikářské brambory.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

Zapečené brambory se sýrem

Mafiánské brambory s uzeným, zapečené se sýrem a smetanou

5. Přisypeme polovinu jemně strouhaného sýra, zalijeme smetanou a ještě krátce povaříme.

6. Plátky brambor vyskládáme na dno máslem vymazané formy, osolíme a opepříme.

7. Vyskládáme plátky uzeného masa, zalijeme troškou omáčky a takto vrstvy střídáme.

8. Povrch pokapeme omáčkou a zasypeme druhou polovinou sýra.

9. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, tedy asi 35 – 40 minut.

Mafiánské brambory.
Foto: freepik.com, Mafiánské brambory.

Závěr

Mafiánské brambory představují ideální rodinný oběd nebo večeři. Skvělé na nich je, že je lehce upečete den předem, druhý den ohřejete a není to na nich poznat. Je to tedy perfektní volba pro dny každodenního shonu, kdy není čas na vyvařování.

Tip: Pokud chcete mafiánské trochu ozvláštnit, přidejte do nich například žampiony nebo klidně trochu chilli.

Nejlepší mafiánské brambory na tenké plátky s uzeným a sýrovou omáčkou

Zapečené mafiánské brambory: tenké plátky brambor vrstvené s uzeným masem a sýrovou omáčkou. Ještě nejsou dopečené a už se u nás stojí fronta

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest