Tohle je koláč, který třeba nevyhraje soutěž krásy, ale jakmile se do něj zakousnete, pochopíte, proč mu lidi říkají „čuč na drát nebo i čum na drát“ – protože všichni na něj čučí, než ho sníte a pak čučí, proč již není. Makové řezy jsou u nás symbolem jednoduchosti, ale taky vděčnosti. Mák jsme měli vždycky a když byl i tvaroh nebo kompotované ovoce, stačilo půl hodiny a byla buchta.

Čuč na drát je makový řez na každou příležitost. Bez šlehání, bez zdobení, bez stresu Jen lžíce, miska, plech a vůně máku. A pak ten moment, kdy se celý plech sní ještě teplý – jak se říká – jen tak na zkoušku. A proč ten jeho název? Ten vnikal spontánně v rodinách, kde někdo buchtu upekl a nevěděl, jak jí pojmenovat. A zrovna v tu chvíli někdo zahlásil něco bláznivého nebo trefného a už to zůstalo…

Recept na makové řezy čuč na drát

Ingredience potřebné k přípravě buchty, které název zmátne, ale chuť potěší

  • 5 vajec
  • 125 g cukr moučky
  • 125 g másla
  • 100 g mletého maku
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 500 ml mléka pokojové teploty
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy řezů

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a rošt necháme uprostřed. Řezy jsou připravované z jednoho těsta!

2. Malý pekáč na nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem i do stran a lehce vymažeme studeným máslem.

3. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

4. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a postupně po lžících přidáváme vychlazené máslo. Šleháme dohromady nejméně 5 minut.

Obrázek receptu na Makové řezy "Čuč na drát" aneb když název zmátne, ale chuť potěší
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Makové řezy “Čuč na drát” aneb když název zmátne, ale chuť potěší

5. V jiné misce vyšleháme bílky se solí do husté pěny.

6. Do žloutkové hmoty vsypeme mák smíchaný s moukou, přilijeme mléko pokojové teploty a řádně promícháme. Do této hodně tekuté směsi pak po částech přidáváme tuhý sníh z bílků a zlehka o metličkou do směsi zapracujeme.

7. Hladké těsto vlijeme do připraveného pekáčku a pečícím papírem a pečeme v troubě cca 50 minut. Propečení zkoušíme špejlí.

8. Buchtu necháme zcela vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky.

Malé kouzlo

Výsledkem je buchta, která se pečením rozvrství po rozkrojení se budete divit, jak tohle mohlo vzniknout. Je to takové malé kouzlo…

Obrázek k receptu na makové řezy

Makové řezy s ovocným rozvarem a zakysanou smetanou: Lehké, nadýchané a moc dobré

Obrázek receptu na makové řezy bez mouky.

Makové řezy na které nepotřebujete žádnou mouku: Lahodný dezert

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest