Tento poctivý dezert si vychutnáte takovým způsobem, že se o něj nebudete chtít dělit. Kombinace vláčného máku, lahodného vanilkového krému a smetanové čokolády. Věřte, že se na tyto řezy můžete spolehnout i jako na narozeninový dort.
Rozhodně si tento recept uložte do oblíbených, protože jakmile řezy ochutnáte, stane se běžnou součástí vašich životů. Pokud jste kuchař začátečník, jistě ho taky bez problému zvládnete, a jste-li profesionál, stejně se stane jedním z vašich nejoblíbenějších dezertů.
Mák, jako ingredience do dezertů, nebylo možné používat všude ve světě
Jistě víte, že mák, základ našeho koláče, je u nás ve střední Evropě naprosto běžnou ingrediencí mnoha pokrmů. Ne všude to tak ale je a v mnoha jiných zemích na světě by bylo naprosto nepřípustné a možná i nelegální používat mák jako ingredienci pro dezert, který konzumují navíc děti. Mimo jiné to je způsobeno také tím, že mák pěstovaný v České republice obsahuje snížené množství morfinu a kodeinu a jejich limity jsou neustále pod dohledem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, proto se nemusíte bát český mák konzumovat.
Recept na makové řezy s vanilkovým krémem
Potřebné vybavení
- 1 Plech 40 x 30 cm
- 1 Mísa
- Šlehač
Suroviny
Ingredience na makový základ
- 175 g Mouky
- 125 g Cukru
- 150 g Mletého máku
- 16 g Prášku do pečiva
- 150 g Zakysané smetany 30%
- 4 ks Vejce
- 175 g Másla
Ingredience na krém
- 500 ml Mléka
- 250 g Másla
- 100 g Cukru
- 150 g Zakysané smetany 30%
- 75 g Vanilkového pudingového prášku nebo kukuřičného škrobu
Ingredience na polevu
- 150 g Hořké čokolády
- 150 g Mléčné čokolády
- 2 lžíce Rostlinného oleje
Postup
- V misce si smícháme na krém 150 ml mléka a kukuřičný škrob.
- Promícháme metličkou.
- Zbytek mléka nalejeme do hrnce a dáme vařit.
- Do mléka přidáme cukr a promícháme.
- Jakmile se začne mléko vařit, přidáme směs mléka a škrobu. Stále mícháme.
- Jakmile máme hustý puding, přesuneme ho do misky a zakryjeme potravinářskou fólií. Dáme vychladnout.
- Dáme si předehřát troubu na 180°C.
- Prozatím si do čisté misky dáme máslo na makový základ, cukr a šleháme.
- Během šlehání přidáme postupně vejce, zakysanou smetanu a mouku s práškem do pečiva.
- Dále přidáme mletý mák a zapracujeme ho do těsta.
- Těsto si uhladíme v plechu, který jsme si vyložili pečícím papírem.
- Těsto dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut.
- Máslo určené na krém si vyšleháme do jemné hmoty a zašleháme ho do připraveného krému v lednici.
- Jakmile korpus celý vychladne, namažeme ho tímto krémem.
- Dáme do lednice nebo na chladné místo.
- Zatím si uděláme polevu tak, že do menšího hrnce nalámeme obě čokolády.
- Uděláme si vodní lázeň a k čokoládám přidáme olej.
- Čokoládu rozpustíme a nalejeme na krém dortu.
Zdroj: Einfache Rezepte, Makový dort s polevou
- Polevu rozmažeme a dort dáme opět do lednice.