Makový koláč s čokoládovou polevou je jedním z těch dezertů, které se rády vrací na stůl nejen pro svou tradiční chuť, ale také pro svou schopnost připomenout dětství, kdy babičky pekly voňavé koláče na rodinné oslavy. Tento koláč je spojením bohatého, zemitě nasládlého máku a hladké, jemné čokoládové polevy. Pojďme se ponořit do tohoto klasického receptu, kde si vychutnáme každý krok přípravy, jakoby byl sám o sobě malým svátkem.
Recept na makový koláč s polevou
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 200 g mletého máku
- 3 lžíce rumového extraktu
- 100 g meruňkového džemu
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g másla
Postup přípravy
1. Nejdříve si bílky vyšleháme do tuhého sněhu a žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny samostatně.
2. K žloutkové směsi přidáme olej, mléko a dobře promícháme.
3. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a mákem. Vše poctivě promícháme ideálně ručním mixérem.
4. Dále přidáme rumový extrakt a zapracujeme ho.
5. Nakonec ještě metličkou zapracujeme postupně bílkový sníh a dáme si předehřát troubu na 200°C.
6. Plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a těsto do něj nalejeme.
7. Plech vložíme do předehřáté trouby na 30 minut a poté necháme 10 minut vychladnout.
8. Na teplý korpus natřeme meruňkový džem a nyní necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
9. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a tu naneseme a rozetřeme na meruňkovou vrstvu.
10. Necháme tak 2 – 3 hodiny ztuhnout a podáváme.
Makové dezerty ve světě
Mák je jednou z těch ingrediencí, které mají bohatou historii a jsou ceněny pro svou jedinečnou chuť. Ať už jde o makový závin, koláč, muffiny nebo dokonce baklavu, makové dezerty si získaly srdce po celém světě. Zatímco v některých kulturách je mák hlavní surovinou dezertů, v jiných je používán spíše jako jemná přísada pro oživení chuti. Také existují země a kuchyně, ve kterých je použití máku vyloženě tabu.