Punčový dort či punčové řezy jsem měla možnost ochutnat v mnoha variantách a pokaždé chutnaly trochu jinak. Jsem přesvědčená, že ty úplně nejlepší punčáky peče moje sestra na Slovensku, a nejsem v tom názoru sama. Hodně totiž záleží na tom, co do punčáků přidáte a jak je vrstvíte. Základem ale je, aby byly dost sladké a pořádně šťavnaté.

Punčové zákusky se obvykle připravují z piškotového těsta, které se prokládá malinovým krémem nebo želé a zalévá malinovým či ovocným sirupem. Piškot buď sami upečete, nebo můžete použít hotové cukrářské piškoty, které namočíte do malinového sirupu, aby byly krásně vláčné a svěží. K malinovému krému a želé se pak často přidávají rozmanité dekorace, třeba čerstvé maliny, lístky máty nebo čokoládové ozdoby. Dnes se pustíme do přípravy malinových mini-dortíků, jež vypadají skvěle a zároveň přitáhnou pohled každého mlsala. Navíc jde asi o nejjednodušší recept na punčáky, který vůbec existuje!

Recept na malinové mini punčové dortíky

Ingredience piškotový korpus

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 150 g cukr krystal
  • 150 g proseté polohrubé mouky
  • 1(2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Suroviny na punčový sirup

  • 100 ml malinového sirupu nebo čerstvé šťávy z malin
  • 100 ml rumu
  • 50 ml vody
  • 3 lžíce malinového džemu

Co potřebujete na Cukrovou polevu

  • 4 lžíce horké vody
  • 200 g prosetého moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
  • růžové potravinářské barvivo

Čím odzdobíte

  • čerstvé maliny
  • čerstvá máta nebo rozmarýn

Postup přípravy malinových mini-punčáků

1. Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli a vanilkou do světlé pěny, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, rozmícháme na hladkou směs, kterou vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladnout.

3. Smícháme si suroviny na punčový sirup a těsto rozřízneme na dvě poloviny. Jednu polovinu potřeme připraveným malinovým sirupem a přikryjeme druhou polovinou piškotového korpusu.

Recept s postupem na přípravu domácích punčových řezů

Punčové řezy, které si snadno připravíte doma

4. Moučkový cukr si prosejeme do misky a postupně za stálého míchání přidáváme horkou vodu a citronovou šťávu, vymícháme do hladka. Nakonec přidáme růžové potravinářské barvivo podle požadované sytosti barvy a naneseme na povrch dezertu.

5. Z piškotu vykrojíme malé kruhy a povrch ozdobíme čerstvou malinou a lístkem čerstvé máty nebo rozmarýnu. Dortíky dáme chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.

Obrázek receptu na Malinové mini-punčáky, dortíky s chutí malin
Foto: cooky.cz, Recept na Malinové mini-punčáky, dortíky s chutí malin

Tyto dortíky jsou nejen chutné ale i vzhledově velice atraktivní a proto se hodí na různé narozeninové oslavy, svatby a jiné třeba firemní akce.

Obrázek receptu na Malinové tiramisu - svěží česká varianta klasického dezertu

Malinové tiramisu – svěží česká varianta klasického dezertu

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest