Punčový dort či punčové řezy jsem měla možnost ochutnat v mnoha variantách a pokaždé chutnaly trochu jinak. Jsem přesvědčená, že ty úplně nejlepší punčáky peče moje sestra na Slovensku, a nejsem v tom názoru sama. Hodně totiž záleží na tom, co do punčáků přidáte a jak je vrstvíte. Základem ale je, aby byly dost sladké a pořádně šťavnaté.
Punčové zákusky se obvykle připravují z piškotového těsta, které se prokládá malinovým krémem nebo želé a zalévá malinovým či ovocným sirupem. Piškot buď sami upečete, nebo můžete použít hotové cukrářské piškoty, které namočíte do malinového sirupu, aby byly krásně vláčné a svěží. K malinovému krému a želé se pak často přidávají rozmanité dekorace, třeba čerstvé maliny, lístky máty nebo čokoládové ozdoby. Dnes se pustíme do přípravy malinových mini-dortíků, jež vypadají skvěle a zároveň přitáhnou pohled každého mlsala. Navíc jde asi o nejjednodušší recept na punčáky, který vůbec existuje!
Recept na malinové mini punčové dortíky
Ingredience piškotový korpus
- 5 vajec
- špetka soli
- 150 g cukr krystal
- 150 g proseté polohrubé mouky
- 1(2 balíčku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Suroviny na punčový sirup
- 100 ml malinového sirupu nebo čerstvé šťávy z malin
- 100 ml rumu
- 50 ml vody
- 3 lžíce malinového džemu
Co potřebujete na Cukrovou polevu
- 4 lžíce horké vody
- 200 g prosetého moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
- růžové potravinářské barvivo
Čím odzdobíte
- čerstvé maliny
- čerstvá máta nebo rozmarýn
Postup přípravy malinových mini-punčáků
1. Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli a vanilkou do světlé pěny, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, rozmícháme na hladkou směs, kterou vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladnout.
3. Smícháme si suroviny na punčový sirup a těsto rozřízneme na dvě poloviny. Jednu polovinu potřeme připraveným malinovým sirupem a přikryjeme druhou polovinou piškotového korpusu.

Punčové řezy, které si snadno připravíte doma
4. Moučkový cukr si prosejeme do misky a postupně za stálého míchání přidáváme horkou vodu a citronovou šťávu, vymícháme do hladka. Nakonec přidáme růžové potravinářské barvivo podle požadované sytosti barvy a naneseme na povrch dezertu.
5. Z piškotu vykrojíme malé kruhy a povrch ozdobíme čerstvou malinou a lístkem čerstvé máty nebo rozmarýnu. Dortíky dáme chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
Tyto dortíky jsou nejen chutné ale i vzhledově velice atraktivní a proto se hodí na různé narozeninové oslavy, svatby a jiné třeba firemní akce.

Malinové tiramisu – svěží česká varianta klasického dezertu
pozn.: částečně upraveno AI