Tento dezert, který vám dnes chci představit, je nejen pastvou pro oči, ale také lahůdkou pro chuťové buňky – medové řezy Kremeš v trošku jiném pojetí. Základ tvoří voňavé medové těsto, které se plní jemným vanilkovým krémem a nadýchanou šlehačkou. Každé sousto tak připomíná malý obláček sladké radosti, jenž se rozplyne v ústech.
Co víc si přát na stůl jako sladkou tečku za dobrým obědem anebo jen tak ke kávě? Dokonce jsou tak elegantní, že bych je klidně přidala na slavnostní stůl jako moučník a ještě je vylepšila přidáním likérového aroma do krému. Jednou jsem je také zkusila namazat marmeládou a poté polila čokoládovým přelivem. A to vám byla teprve bomba! Pojďme ale začít pozvolna základním receptem.
Recept na malé krémové dorty z medového těsta
Ingredience medové těsto
- 240 g hladké mouky
- 95 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 45 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
Ingredience na vanilkový krém
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 Zlatý klas (nebo vanilkový pudink v prášku)
- 75 g třtinového cukru
- 125 g másla
Na šlehačku budete potřebovat
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy malých medových dortů
1. V misce si smícháme všechny ingredience určené pro těsto a vypracujeme hladké těsto, které vložíme na půl hodiny do lednice.
2. Těsto rozválíme na placku a vykrajujeme z něj tvary (kolečka nebo co se vám líbí).
3. Vykrojené tvary pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 10 minut.

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje
4. Z mléka, Zlatého klasu a cukru uvaříme hustý pudink podle návodu na obalu.
5. Pudink mírně vychladíme a celý přikryjeme potravinovou folií. Necháme důkladně vychladnout.
6. Vyšleháme si máslo a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink. Vyšleháme na hladký krém, který naplníme do cukrářského sáčku.
7. Do tuha si také vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem a také naplníme do zdobícího sáčku.
8. Na upečená a vychladlá kolečka naneseme sáčkem krém, na krém navrstvíme šlehačku, přiklopíme prázdným kolečkem a lehce přitlačíme.
9. Hotové dortíky poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Minidortíky můžeme vylepšit vložením kolečka ovoce mezi vrstvu krému a šlehačky, například banán, kiwi, jahoda, které dezert osvěží. Také je můžete zkusit pomazat marmeládou nebo přelít čokoládovou polevou.
