Nelekejte se vzhledu tohoto moučníku s nebeskou chutí. Jeho příprava není žádná velká věda, a rozhodně jím potěšíte každého svého hosta. Peču ho hlavně na podzim, když přijde úroda vlašských ořechů. Raději strávníky na obsah vlašáků upozorněte, protože se na ně často vyskytují alergie.

Těsto v moučníku je spíše sušší a hutnější, to ale ničemu nevadí. Skvěle se totiž doplňuje s krémem a vrchní ořechovo-medovou vrstvou. Těmto řezům málokdo odolá a i ti, co drží redukční dietu, si alespoň malým kouskem zahřeší.

Prohlédněte si recept na medovo-ořechové řezy

Doba přípravy: asi 2 hodiny práce + uležení do druhého dne

Co potřebujeme

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g Hery (nebo másla)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody (rozmíchané ve 2 lžících mléka)

Náplň na druhou placku (ořechová vrstva):

  • 250–300 g nasekaných ořechů (vlašské)
  • 80 g krystalového cukru
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu

Krém:

  • 1,5 sklenice mléka (cca 375 ml)
  • 1,5 lžíce polohrubé mouky
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Postup přípravy řezů nebe v hubě

1. Nejdřív ze všeho připravíme krém: V hrnci smícháme mléko, mouku, solamyl a cukry (případně i rum). Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu (v průběhu chladnutí už můžete začít s dalším postupem). Chladnou směs začneme šlehat a postupně do ní zašleháme máslo rovněž s pokojovou teplotou.

2. Z mouky, cukru, Hery, vajec, medu a sody vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Z obou vyválíme placky, které přeneseme každou zvlášť na plech.

3. První placku hned upečeme v předehřáté troubě na 180 °C 12–15 minut a necháme zchladnout.

4 .Mezitím vytvoříme náplň na druhou placku: Na pánvi lehce opražíme ořechy s máslem, cukrem a medem.

Obrázek k receptu na medovo-ořechové řezy
Foto: cooky.cz, Recept na medovo-ořechové řezy

5. Ještě horkou náplň natřeme na druhou placku, kterou poté dáme péct při stejné teplotě, jen asi o 2 minuty déle. Opět necháme vychladnout.

6. Nyní řezy zkompletujeme: Na první placku natřeme rovnoměrně krém a přiklopíme druhou plackou s ořechovou vrstvou.

7. Nakonec vše schováme přes noc do lednice. Tuto část neošiďte – pro správnou chuť moučníku je dostatečná doba odpočinku v chladu nezbytná.

Další tipy k medovo-ořechovým řezům

Spodní vychladlou placku bez ořechů můžete lehce pokapat rumem pro větší říz.

Obě složky krému (máslo i mléčná směs) musí mít při šlehání stejnou teplotu, jinak hrozí jejich sražení.

Nepřipalte ořechovou směs na pánvi, stále ji míchejte a hlídejte. Vrstvěte ji na těsto ještě horkou, jinak nenávratně ztuhne.

Při chlazení můžete řezy v lednici něčím zatížit (například na ně položit větší prkénko a něco dalšího), aby se pěkně spojily.

Obrázek receptu na koláč Sedmé nebe.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny

Obrázek k receptu: Vanilka voní po celém bytě: Jogurtový koláč, vláčný a lehký jako vánek!

Nebesky nadýchaný koláč s jogurtem v hlavní roli: Doslova se rozpadá na jazyku

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest