Nelekejte se vzhledu tohoto moučníku s nebeskou chutí. Jeho příprava není žádná velká věda, a rozhodně jím potěšíte každého svého hosta. Peču ho hlavně na podzim, když přijde úroda vlašských ořechů. Raději strávníky na obsah vlašáků upozorněte, protože se na ně často vyskytují alergie.
Těsto v moučníku je spíše sušší a hutnější, to ale ničemu nevadí. Skvěle se totiž doplňuje s krémem a vrchní ořechovo-medovou vrstvou. Těmto řezům málokdo odolá a i ti, co drží redukční dietu, si alespoň malým kouskem zahřeší.
Prohlédněte si recept na medovo-ořechové řezy
Doba přípravy: asi 2 hodiny práce + uležení do druhého dne
Co potřebujeme
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g Hery (nebo másla)
- 2 vejce
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky jedlé sody (rozmíchané ve 2 lžících mléka)
Náplň na druhou placku (ořechová vrstva):
- 250–300 g nasekaných ořechů (vlašské)
- 80 g krystalového cukru
- 120 g másla
- 3 lžíce medu
Krém:
- 1,5 sklenice mléka (cca 375 ml)
- 1,5 lžíce polohrubé mouky
- 1,5 lžíce solamylu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
Postup přípravy řezů nebe v hubě
1. Nejdřív ze všeho připravíme krém: V hrnci smícháme mléko, mouku, solamyl a cukry (případně i rum). Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu (v průběhu chladnutí už můžete začít s dalším postupem). Chladnou směs začneme šlehat a postupně do ní zašleháme máslo rovněž s pokojovou teplotou.
2. Z mouky, cukru, Hery, vajec, medu a sody vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Z obou vyválíme placky, které přeneseme každou zvlášť na plech.
3. První placku hned upečeme v předehřáté troubě na 180 °C 12–15 minut a necháme zchladnout.
4 .Mezitím vytvoříme náplň na druhou placku: Na pánvi lehce opražíme ořechy s máslem, cukrem a medem.
5. Ještě horkou náplň natřeme na druhou placku, kterou poté dáme péct při stejné teplotě, jen asi o 2 minuty déle. Opět necháme vychladnout.
6. Nyní řezy zkompletujeme: Na první placku natřeme rovnoměrně krém a přiklopíme druhou plackou s ořechovou vrstvou.
7. Nakonec vše schováme přes noc do lednice. Tuto část neošiďte – pro správnou chuť moučníku je dostatečná doba odpočinku v chladu nezbytná.
Další tipy k medovo-ořechovým řezům
Spodní vychladlou placku bez ořechů můžete lehce pokapat rumem pro větší říz.
Obě složky krému (máslo i mléčná směs) musí mít při šlehání stejnou teplotu, jinak hrozí jejich sražení.
Nepřipalte ořechovou směs na pánvi, stále ji míchejte a hlídejte. Vrstvěte ji na těsto ještě horkou, jinak nenávratně ztuhne.
Při chlazení můžete řezy v lednici něčím zatížit (například na ně položit větší prkénko a něco dalšího), aby se pěkně spojily.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny
