Meruňkové dezerty jsou u nás doma extrémně oblíbené. Nějak nám všem vyhovuje kombinace sladkého a nadýchaného korpusu se svěžími meruňkami. Tato buchta je ještě navíc obohacená o pusinkový, nebo chcete-li bílkový vrch. Bohužel nám doma již druhý rokem nevyrostla ani meruňka, takže jsme odkázaní na to, co nám nabídnou farmáři na trzích. Kvůli nevyzpytatelnému počasí nám všechny pomrznou. Tato buchta chutná natolik vynikajícně, že rádi meruňky i nakoupíme. Ingredience v tomto receptu jsme propočítali na formu o rozměru 30 x 20 cm, takže pečete-li pro vícero lidí, zvyšte si dávky. Buchta přijde vhod během letních dní, kdy jsou ovocné dezerty velmi žádoucí. Nezůstaňme proto pozadu a taky si jeden upečme teď hned!
Buchta je složená ze tří lahodných vrstev: Kynuté těsto, ovocná náplň a bílkový sníh. Vypadá opravdu nádherně, nemyslíte?
Recept na meruňkovou buchtu s pusinkovým nebem
Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 1h 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 220 g mouky
- 110 g másla
- 15 g čerstvého droždí nebo 4 g sušeného
- 120 ml teplého mléka
- 25 g cukru
- 5 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná citronová kůra
Náplň:
- 600 g vypeckovaných meruněk
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
Pusinkové nebe:
- 7 bílků
- 300 g cukru
- špetka soli
- 2 vanilkové cukry
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy korpusu
1. Ohřáté mléko si smícháme s cukrem, přidáme droždí necháme 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.
2. V míse si smícháme mouku, změklé máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr.
3. Přidáme hotový kvásek a přibližně 3 minuty mícháme ručním mixérem.
4. Na plech vyložený pečícím papírem nalejeme těsto a zarovnáme stěrkou.
5. Plech přikryjeme a dáme na 45 minut kynout.
Příprava meruňkové náplně
1. Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na plátky a smícháme je v hrnci s cukrem.
2. Meruňky pustí šťávu a v ní se rozpustí cukr, nevaříme.
3. Před vykynutím těsta předehřejeme troubu na 170°C a vykynuté těsto vložíme na 20 minut do předehřáté trouby.
Pusinkové nebe
1. Jakmile se upeče korpus, bílky si vyšleháme se špetkou soli vysokou rychlostí.
2. Během šlehání přidáme cukr a vanilkový cukr a poté šleháme dalších 6 minut.
3. Bílkový sníh pokapeme šťávou z citronu.
Dokončení
1. Nyní nastavíme troubu na 120°C a na korpus rozložíme meruňky a nalejeme šťávu.
2. Na meruňky rozetřeme silnou vrstvu bílkového sněhu a lžící vytvarujeme vlny.
3. Posypeme moučkovým cukrem, který vytvoří křupavou kůrku.
4. Vložíme zpět do trouby na 1 hodinu a máme hotovo.
Alternativní ovoce
Kormě meruněk klidně použijte i jiné druhy ovoce. Například broskve, švestky nebo nektarinky. Pokaždé získáte jiný chuťový profil. Pokud chcete mít buchtu malinko extravagantnější, nalejte do těsta trochu bourbonu nebo rumu. Dezert doporučujeme podávat vychlazený a skvěle se hodí na rodinné sešlosti a oslavy.