Meruňková bublanina je tradiční český koláč, který vyniká svou lehkostí a svěžestí. Připravuje se hlavně v létě, kdy jsou meruňky v sezóně a chutnají nejlépe. Tento jednoduchý, ale chutný dezert je oblíbený pro svou vláčnost a ovocnou chuť, která skvěle kontrastuje s nadýchaným těstem. Bublanina je skvělým doplňkem ke kávě nebo čaji a oblíbeným pečivem na rodinných setkáních či oslavách.
Bublanina je úžasně univerzální a může se připravovat i s jiným ovocem, jako jsou třešně, švestky nebo borůvky, ale meruňky zůstávají jednou z nejpopulárnějších variant. Tyto oranžové plody dodávají bublanině svěžest a příjemně sladkokyselou chuť, která skvěle kontrastuje s jemným těstem.
Recept na meruňkovou bublaninu
Délka přípravy 10 minut, délka pečení 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 200 ml oleje
- 300 ml smetany ke šlehání
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- meruňky
Postup přípravy
1. V míse si metličkou promícháme moučkový cukr s vejci a poté přilejeme olej.
2. Opět dobře promícháme, přilejeme smetanu ke šlehání a metličkou ho zapracujeme.
3. Dále přisypeme směs mouky a prášku do pečiva a vypracujeme tekuté těsto.
4. Plech si vymažeme a vysypeme a troubu si dáme předehřát na 180 stupňů.
5. Těsto nalejeme do plechu a rovnoměrně uhladíme.
6. Na vrch vyskládáme rozpůlené meruňky a plech vložíme do předehřáté trouby na 30 – 35 minut.
7. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Původ a vznik bublaniny
Bublanina pravděpodobně vznikla jako venkovský dezert v době, kdy bylo ovoce hojně dostupné a hospodyně potřebovaly zužitkovat plody ze zahrad a sadů. Recepty na tento dezert se vyvíjely z jednoduchých kynutých nebo třených těst, která byla snadná na přípravu a dostupná pro široké vrstvy obyvatelstva.