Meruňková bublanina je tradiční český koláč, který vyniká svou lehkostí a svěžestí. Připravuje se hlavně v létě, kdy jsou meruňky v sezóně a chutnají nejlépe. Tento jednoduchý, ale chutný dezert je oblíbený pro svou vláčnost a ovocnou chuť, která skvěle kontrastuje s nadýchaným těstem. Bublanina je skvělým doplňkem ke kávě nebo čaji a oblíbeným pečivem na rodinných setkáních či oslavách.

Bublanina je úžasně univerzální a může se připravovat i s jiným ovocem, jako jsou třešně, švestky nebo borůvky, ale meruňky zůstávají jednou z nejpopulárnějších variant. Tyto oranžové plody dodávají bublanině svěžest a příjemně sladkokyselou chuť, která skvěle kontrastuje s jemným těstem.

Recept na meruňkovou bublaninu

Délka přípravy 10 minut, délka pečení 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • meruňky

Postup přípravy

1. V míse si metličkou promícháme moučkový cukr s vejci a poté přilejeme olej.

Vyšleháme vejce s cukrem.
Vyšleháme vejce s cukrem.

2. Opět dobře promícháme, přilejeme smetanu ke šlehání a metličkou ho zapracujeme.

3. Dále přisypeme směs mouky a prášku do pečiva a vypracujeme tekuté těsto.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

4. Plech si vymažeme a vysypeme a troubu si dáme předehřát na 180 stupňů.

5. Těsto nalejeme do plechu a rovnoměrně uhladíme.

Těsto nalejeme na plech.
Těsto nalejeme na plech.

6. Na vrch vyskládáme rozpůlené meruňky a plech vložíme do předehřáté trouby na 30 – 35 minut.

Vyskládáme meruňky.
Vyskládáme meruňky.

7. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Pečeme 30 - 35 minut.
Pečeme 30 – 35 minut.

Původ a vznik bublaniny

Bublanina pravděpodobně vznikla jako venkovský dezert v době, kdy bylo ovoce hojně dostupné a hospodyně potřebovaly zužitkovat plody ze zahrad a sadů. Recepty na tento dezert se vyvíjely z jednoduchých kynutých nebo třených těst, která byla snadná na přípravu a dostupná pro široké vrstvy obyvatelstva.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest