Když se do řady srovná pár těchhle kulatých krasavců, člověku se srdce potěší ještě dříve, než ochutná. Kynuté koláčky s tvarohem a drobenkou jsou základem české pohostinnosti, kdysi se podávali na svatbách, poutích, i jen tak doma, když bylo droždí a kouřilo se v peci.

Tyto koláčky připomínají vůni dětství, vůni sváteční neděle, vůni, která se vznáší po celé kuchyni, ba i domě, když se pečou a vzápětí chladí. To už je těžké čekat než vychladnou a často se potajmu ochutnávají i teplé. Nesou v sobě měkkost kynutého těsta, sladkost tvarohu a křehkost drobenky a někde vevnitř se schovává chuť vanilky a citronové kůry , ba i pikantnost kousku marmelády na povrchu koláčků.

Recept na kynuté koláčky s tvarohem, marmeládou a drobenkou

Ingredience na kynuté koláčky mezi tvarohem a drobenkou

Kynuté těsto

  • 250 ml mléka
  • 75 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 10 lžic oleje
  • 3 žloutky
  • 1 lžička soli

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • marmeláda

Drobenka

  • 200 hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g změklého másla

Postup přípravy koláčků

Obrázek receptu Mezi tvarohem a drobenkou: klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou
Foto: Jaroslava Fisarova, Recept Mezi tvarohem a drobenkou: klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou

1. Droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka smícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme ostatní ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu (do zdvojnásobení objemu).

4. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme a vykrojíme kolečka, která naplníme tvarohovou náplní připravené z tvarohu, paniky, cukru, žloutků a vyšlehaných bílků.

5. Koláčky zabalíme a pokládáme na plech s pečícím papírem. Do každého uděláme dnem skleničky důlek, který naplníme marmeládou.

Dnem skleničky potřené olejem uděláme důlek, který naplníme marmeládou.
Foto: Cooky.cz, Dnem skleničky potřené olejem uděláme důlek, který naplníme marmeládou.

6. Okraje potřeme vajíčkem a koláčky pospěme drobenkou z mouky, cukru a másla.

7. Pečeme v troubě při 200 stupních asi 25 minut.

Koláčky podáváme vychlazené a posypané moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou.

Kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou

Obrazek receptu na Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou, nečekaně jemné a neodolatelně domácí

Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou: Z trouby rovnou do srdce

Foto a recept Jaroslava Fisarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest