Tvarohové koláče s duší venkova a domácí pohody. Zamilujete si je, protože olejové těsto je vláčné, pružné a dobře se s ním pracuje, tvarohová náplň připomene koláče od babičky a drobenka na povrchu udělá to správné křupnutí při zakousnutí.

Koláčky z olejového těsta jsou jako ty recepty z kuchařských sešitů s ohnutými rohy – osvědčené a láskyplné. Nejsou určené jen pro nedělní odpoledne. Jsou skvělé jak na slavnostní stůl, tak do košíku na piknik nebo pro návštěvu ke kávě či čaji. A když si je upečete večer, ráno čeká vaši rodinu krásné probuzení a všichni vás za to budou milovat.

Recept na tradiční domácí koláče ke snídani (cca 77 ks)

Ingredience potřebné na těsto

  • 250ml mléka
  • 75 g cukru
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky
  • 10 lžic oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Ingredience potřebné na tvarohovou náplň

  • 2 tvarohy
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 bílky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • citronová kůra
  • rozinky

Na drobenku a potření

  • 150 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • vejce na potření

Postup přípravy koláčků

1. Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).

2. V misce smícháme ostatní ingredience na těsto a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout cca 1 hodinu přikryté a v teple.

3. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál a rozválíme na placku. Nakrájíme na čtverečky a plníme tvarohovou náplní, kterou vyrobíme smícháním všech ingredience na náplň.

Těsto rozkrájíme a naplníme tvarohovou náplní.
Foto: Cooky.cz, Těsto rozkrájíme a naplníme tvarohovou náplní.

4. Čtverečky uzavřeme na bochánky a ukládáme na vymazaný a vysypaný plech spojem dolů.

5. Koláčky potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou.

6. Koláčky necháme ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou na plechu a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.

Servírování

Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Tichou radost na svatební stůl: křehké a máslové svatební koláčky bez kynutí

Máslové svatební koláčky bez kynutí: Malé radosti pro velké chvíle, když není čas na kynutí těsta

Obrázek receptu na Kynutý koláč z majolkového těsta s jablky a skořicovou drobenkou

Kynutý koláč z majolkového těsta s jablky a skořicovou žmolenkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest