Tvarohové koláče s duší venkova a domácí pohody. Zamilujete si je, protože olejové těsto je vláčné, pružné a dobře se s ním pracuje, tvarohová náplň připomene koláče od babičky a drobenka na povrchu udělá to správné křupnutí při zakousnutí.
Koláčky z olejového těsta jsou jako ty recepty z kuchařských sešitů s ohnutými rohy – osvědčené a láskyplné. Nejsou určené jen pro nedělní odpoledne. Jsou skvělé jak na slavnostní stůl, tak do košíku na piknik nebo pro návštěvu ke kávě či čaji. A když si je upečete večer, ráno čeká vaši rodinu krásné probuzení a všichni vás za to budou milovat.
Recept na tradiční domácí koláče ke snídani (cca 77 ks)
Ingredience potřebné na těsto
- 250ml mléka
- 75 g cukru
- 30 g droždí
- 3 žloutky
- 10 lžic oleje
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
Ingredience potřebné na tvarohovou náplň
- 2 tvarohy
- 1 vanilkový cukr
- 3 bílky
- 4 lžíce krupicového cukru
- citronová kůra
- rozinky
Na drobenku a potření
- 150 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
- vejce na potření
Postup přípravy koláčků
1. Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
2. V misce smícháme ostatní ingredience na těsto a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout cca 1 hodinu přikryté a v teple.
3. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál a rozválíme na placku. Nakrájíme na čtverečky a plníme tvarohovou náplní, kterou vyrobíme smícháním všech ingredience na náplň.
4. Čtverečky uzavřeme na bochánky a ukládáme na vymazaný a vysypaný plech spojem dolů.
5. Koláčky potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou.
6. Koláčky necháme ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou na plechu a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.
Servírování
Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Máslové svatební koláčky bez kynutí: Malé radosti pro velké chvíle, když není čas na kynutí těsta

Kynutý koláč z majolkového těsta s jablky a skořicovou žmolenkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková