Co to vlastně je? Ano jsou to tenké medové oplatky podobné perníku a oplatce zároveň. Klasicky se plní ořechovou náplní z medu, másla, cukru a ořechů, oplatky se pak skládají do malých kapsiček, které tvarem připomínají staré modlitební knížky. Odtud pochází jejich název a typická je pro ně měkká konzistence, jemná medová vůně, lehce oříškový karamelový střed a ruční výroba bez konzervantů.
Toto cukroví v sobě nese kus historie Podkrkonoší. Jeho kouzlo spočívá v tom, že se peče pomalu a s trpělivostí. Toto cukroví není jenom sladkost, ale i připomínka tradic, které přetrvaly generace a v každém soustu je ukrytá stará poctivá kuchyně, jaká se už často nevidí. Tak si to pojďme zkusit.
Recept na lepené Miletínské modlitbičky
Ingredience potřebné na přípravu tenkých medových oplatek pocházejících z PodkrkonošíI
- 250 g hladké mouky
- 250 g špaldové mouky
- 150 g cukru moučky
- 1 vejce
- 1 lžička sody
- 100 g másla
- 2 lžičky mletého domácího perníkového koření
- 200 g medu
Náplň
- 150 g meruňkové marmelády
- 2 pytlíky mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- rum dle chuti
Postup přípravy modlitbiček
1. Med zahřejeme jenom natolik, aby byl tekutý a přidáme všechny suché ingredience smíchané v jiné misce, vejce a případně trochu vody dle potřeby.
2. Vypracujeme pevně a hladké těsto, které zabalíme do folie a nechám chladit v lednici do 1 hodiny.
3. Vyválíme velmi tenké platy o tloušťce 1-2 mm, ze kterého nakrájíme obdélníčky velikost cca 6×10 cm. Pokládáme na plech s pečícím papírem.

4. Pečeme na 170 stupňů cca 6 minut, pouze do lehkého sezlátnuti, musí zůstat měkké . Necháme je vychladnout.
5. Zatím si připravíme náplň, v hrnku rozpustíme marmeládu s cukrem a rumem, přidáme mleté mandle a rozmícháme.
6. Necháme trochu vychladnout ale náplň musí být teplá, aby se dobře roztírala.
7. Každý obdélník potřeme teplou (ne horkou) náplní, ne až k úplnému okraji.
8. Přeložíme na polovinu, aby vznikla knížečka a okraje jemně přitlačíme aby náplň nevytékala.
9. Modlitbičky necháme odležet v chladu ideálně 24 hodin, oplátky krásně zvlhčí, náplň se vsákne a chuť se sjednotí. Můžeme pomazat rumovou polevou.
Tipy
Oplatky musí být tenké, jinak budou tuhé. Nesmí být přepečené, jinak budou tvrdnout. Plníme je teplou náplní, nejchutnější jsou 2. – 3. den.