Co to vlastně je? Ano jsou to tenké medové oplatky podobné perníku a oplatce zároveň. Klasicky se plní ořechovou náplní z medu, másla, cukru a ořechů, oplatky se pak skládají do malých kapsiček, které tvarem připomínají staré modlitební knížky. Odtud pochází jejich název a typická je pro ně měkká konzistence, jemná medová vůně, lehce oříškový karamelový střed a ruční výroba bez konzervantů.

Toto cukroví v sobě nese kus historie Podkrkonoší. Jeho kouzlo spočívá v tom, že se peče pomalu a s trpělivostí. Toto cukroví není jenom sladkost, ale i připomínka tradic, které přetrvaly generace a v každém soustu je ukrytá stará poctivá kuchyně, jaká se už často nevidí. Tak si to pojďme zkusit.

Recept na lepené Miletínské modlitbičky

Ingredience potřebné na přípravu tenkých medových oplatek pocházejících z PodkrkonošíI

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1 lžička sody
  • 100 g másla
  • 2 lžičky mletého domácího perníkového koření
  • 200 g medu

Náplň

  • 150 g meruňkové marmelády
  • 2 pytlíky mletých mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • rum dle chuti

Postup přípravy modlitbiček

1. Med zahřejeme jenom natolik, aby byl tekutý a přidáme všechny suché ingredience smíchané v jiné misce, vejce a případně trochu vody dle potřeby.

2. Vypracujeme pevně a hladké těsto, které zabalíme do folie a nechám chladit v lednici do 1 hodiny.

3. Vyválíme velmi tenké platy o tloušťce 1-2 mm, ze kterého nakrájíme obdélníčky velikost cca 6×10 cm. Pokládáme na plech s pečícím papírem.

Obrázek receptu na Miletínské modlitbičky: tenké medové oplatky pocházející z Podkrkonoší
Foto: cooky.cz, Recept na Miletínské modlitbičky: tenké medové oplatky pocházející z Podkrkonoší

4. Pečeme na 170 stupňů cca 6 minut, pouze do lehkého sezlátnuti, musí zůstat měkké . Necháme je vychladnout.

5. Zatím si připravíme náplň, v hrnku rozpustíme marmeládu s cukrem a rumem, přidáme mleté mandle a rozmícháme.

6. Necháme trochu vychladnout ale náplň musí být teplá, aby se dobře roztírala.

7. Každý obdélník potřeme teplou (ne horkou) náplní, ne až k úplnému okraji.

8. Přeložíme na polovinu, aby vznikla knížečka a okraje jemně přitlačíme aby náplň nevytékala.

9. Modlitbičky necháme odležet v chladu ideálně 24 hodin, oplátky krásně zvlhčí, náplň se vsákne a chuť se sjednotí. Můžeme pomazat rumovou polevou.

Tipy

Oplatky musí být tenké, jinak budou tuhé. Nesmí být přepečené, jinak budou tvrdnout. Plníme je teplou náplní, nejchutnější jsou 2. – 3. den.

Obrázek k receptu na ořechové nafoukánky

Nafoukánci: Jednoduché vánoční cukroví, uvnitř duté a okraje máčené v hořké čokoládě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest