Dnes se spolu podíváme na jeden z nejstarších pekařských receptů. Tento 100 let starý recept se týká domácího pečiva. Je připravován po jednotlivých porcích košíčků a vyniká jak svým unikátním tvarem, tak vzhledem. Chuť je skvělá a děti toto jídlo milují. Tento tradiční pokrm je oblíbený již od dávných dob, a to zejména mezi Číňany, kteří ho považují za jednu z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších pochoutek.
Příprava tohoto receptu je relativně snadná. Začneme tím, že si připravíme dvě těsta, která necháme po uhnětení pořádně odpočinout. Výsledný pokrm se dá použít na slané (závitky, koláče) i sladké pokrmy (baklava) nebo na drobné chuťovky.
Postupovat budeme tak, že si připravíme dvě těsta – každé trošku jiné. Z těst vytvoříme následně 3 vrstvy, které se vrství na sebe. Těsto rozdělíme na šachovnici a rozkrájíme. Z jednotlivých čtverečků vytvarujeme košíčky.
Recept na dokonalé pečivo ze dvou těst, podle 100 let starého receptu
Potřebné vybavení
- Pánev
- Váleček
- Miska
- Mísa
Suroviny
První těsto:
- 1 vejce
- špetka soli
- 15 mililitrů másla (rozpuštěného )
- 40 mililitrů mléka
- 150 gramů hladké mouky
Druhé těsto:
- 2 vejce
- špetka soli
- 3 polévkové lžíce cukru
- 30 mililitrů másla (rozpuštěného )
- 190 gramů hladké mouky
- rostlinný olej
Postup
- Promíchejte v míse vejce, sůl, mouku a mléko. Z uvedených ingrediencí připravte první těsto, které propracujete a nechte odpočívat.
- Mezitím připravte i těsto druhé, které opět necháte odpočinout několik minut. Do mísy dejte vejce, sůl, rozpuštěné máslo a cukr. Vše promíchejte a přidejte mouku. Propracujte do hladkého těsta.
- První těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte do obdélníkového tvaru.
- Druhé těsto rozválejte do stejného obdélníkového tvaru
- Jedno z těst, které je tenčí, použijte jako podkladové. Potřete jej vodou nebo olivovým olejem a překryjte jej druhým těstem, které také potřete vodou nebo olivovým olejem.
- Druhou polovinu z prvního těsta, kterou jste si odložili, nyní rozválejte stejným způsobem a položte na vrch obou předchozích těst. Takže takto vznikly vrstvy, které jsou položené na sobě.
- Na celém těstě si nyní rozvrhněte stejně velké čtverečky – tedy šachovnici, kterou rozkrájejte na stejné dílky.
Mini košíčky – příprava těsta
- Každý čtvereček nyní vytvarujte do tvaru košíčku. Postupovat budete tak, že do středu čtverečku spojíte dva kraje těsta. Čtvereček nyní otočíte vzhůru nohama a spojíte i z druhé strany. Vzniknou Vám košíčky. Nezapomeňte si malinko namáčet prsty.
Mini košíčky – jak si je vytvarovat v ruce
- Na mírném ohni rozehřejte hlubší pánev s olejem.
- Smažte jednotlivé košíčky dozlatova.