5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dnes se spolu podíváme na jeden z nejstarších pekařských receptů. Tento 100 let starý recept se týká domácího pečiva. Je připravován po jednotlivých porcích košíčků a vyniká jak svým unikátním tvarem, tak vzhledem. Chuť je skvělá a děti toto jídlo milují. Tento tradiční pokrm je oblíbený již od dávných dob, a to zejména mezi Číňany, kteří ho považují za jednu z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších pochoutek.

Příprava tohoto receptu je relativně snadná. Začneme tím, že si připravíme dvě těsta, která necháme po uhnětení pořádně odpočinout. Výsledný pokrm se dá použít na slané (závitky, koláče) i sladké pokrmy (baklava) nebo na drobné chuťovky.

Postupovat budeme tak, že si připravíme dvě těsta – každé trošku jiné. Z těst vytvoříme následně 3 vrstvy, které se vrství na sebe. Těsto rozdělíme na šachovnici a rozkrájíme. Z jednotlivých čtverečků vytvarujeme košíčky.

Mini košíčky – podle 100 let starého receptu. Pečivo si usmažíme

Recept na dokonalé pečivo ze dvou těst, podle 100 let starého receptu

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 10 minut
Odpočinek těsta pod utěrkou 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 30 košíčků
Křehká textura toto těsto činí dokonalou volbou pro různé slané i sladké recepty.

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • Váleček
  • Miska
  • Mísa

Suroviny

První těsto:

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 15 mililitrů másla (rozpuštěného )
  • 40 mililitrů mléka
  • 150 gramů hladké mouky

Druhé těsto:

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 30 mililitrů másla (rozpuštěného )
  • 190 gramů hladké mouky
  • rostlinný olej

Postup 

  • Promíchejte v míse vejce, sůl, mouku a mléko. Z uvedených ingrediencí připravte první těsto, které propracujete a nechte odpočívat.
  • Mezitím připravte i těsto druhé, které opět necháte odpočinout několik minut. Do mísy dejte vejce, sůl, rozpuštěné máslo a cukr. Vše promíchejte a přidejte mouku. Propracujte do hladkého těsta.
  • První těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte do obdélníkového tvaru.
  • Druhé těsto rozválejte do stejného obdélníkového tvaru
  • Jedno z těst, které je tenčí, použijte jako podkladové. Potřete jej vodou nebo olivovým olejem a překryjte jej druhým těstem, které také potřete vodou nebo olivovým olejem.
  • Druhou polovinu z prvního těsta, kterou jste si odložili, nyní rozválejte stejným způsobem a položte na vrch obou předchozích těst. Takže takto vznikly vrstvy, které jsou položené na sobě.
  • Na celém těstě si nyní rozvrhněte stejně velké čtverečky – tedy šachovnici, kterou rozkrájejte na stejné dílky.
    Těsto na domácí mini košíčky rozkrájejte na čtverečky

    Mini košíčky – příprava těsta

  • Každý čtvereček nyní vytvarujte do tvaru košíčku. Postupovat budete tak, že do středu čtverečku spojíte dva kraje těsta. Čtvereček nyní otočíte vzhůru nohama a spojíte i z druhé strany. Vzniknou Vám košíčky. Nezapomeňte si malinko namáčet prsty.
    Tvarování domácího pečiva v ruce

    Mini košíčky – jak si je vytvarovat v ruce

  • Na mírném ohni rozehřejte hlubší pánev s olejem.
  • Smažte jednotlivé košíčky dozlatova.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Jednohubka, Příloha, Speciální příležitosti
Kuchyně: Balkánská, Evropská kuchyně, Řecká
Klíčové slovo: domácí košíčky, domácí pečivo, sladké pečivo, slané pečivo, těsto


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest