Název Míša dortu i nanuku přinesla na trh česká značka vyrábějící tvarohové výrobky v 60. letech 20. století. Původně to byl oblíbený tvarohový nanuk obalený v čokoládové polevě a stal se symbolem chutného a zdravého mlsání. Jméno Míša bylo zvoleno údajně proto, že působí hravě, přátelsky a je snadno zapamatovatelné.

No a Míša dort je oblíbený český dezert, který je právě inspirovaný Míša nanukem. Kombinuje nadýchaný kakaový korpus s jemným tvarohovým krémem a lahodnou čokoládovou polevou. Tento jednoduchý dezert zvládne i začátečník a díky snadné přípravě a velmi efektnímu vzhledu je vhodný na každou příležitost. Dávka receptu je určena pro formu o průměru 24 cm.

Recept na Míša dort: Tvarohový zázrak s kakaovým korpusem a čokoládovou polevou

Ingredience na přípravu dortového těsta

  • 4 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 15 g kakaa
  • 25 ml rostlinného oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva

Ingredience na přípravu náplně

  • 250 g sýru Mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Ingredience na přípravu polevy

  • čokoláda na vaření + olej
  • 3 druhy čokolády (strouhané na zdobení)

Postup

1. Oddělíme si bílky od žloutků a ušleháme tuhý sníh z bílků.

Vyšleháme si sníh z bílků.
Vyšleháme si sníh z bílků.

2. V misce si vyšleháme žloutky s cukrem, přiléváme olej a přidáváme kakao. Nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a rozmícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků.

3. Těsto vlijeme do formy s pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut.

Hotové těsto nalijeme do formy a pečícím papírem.
Hotové těsto nalijeme do formy s pečícím papírem.

4. Po upečení necháme vychladnout. Odstraníme papír na pečení a vložíme zpět do formy.

5. Sýr Mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a vyšleháme hladký krém, který na- vrstvíme na vychlazený korpus, zarovnáme a odložíme do lednice na 2 hodiny.

Na vychlazený korpus navrstvíme hotovou tvarohovou náplň.
Na vychlazený korpus navrstvíme hotovou tvarohovou náplň.

6. Poté polijeme čokoládovou polevou a necháme v lednici zatuhnout nejlépe do druhého dne. Můžeme zdobit hoblinami ze 3 druhů čokolád, bílá, mléčná a hořká.

Po vychlazení krému polejeme dezert čokoládovou polevou.
Po vychlazení krému polejeme dezert čokoládovou polevou.
Ozdobíme
Ozdobíme hoblinami ze 3 barev čokolád.

Tipy

Pro ozvláštnění dortu můžeme přidat na korpus tenkou vrstvu chuťové výraznější marmelády před přidáním tvarohové náplně. Tvarohový krém lze obměnit přidáním citrónové šťávy anebo vanilkové esence. Dort můžeme zdobit dle vlastní fantazie vidličkou do čokoládové polevy anebo dozdobit ovocem.

Obrázek receptu na kokosové tyčinky v čokoládě.

Kokosové tyčinky v čokoládě pouze ze 4 ingrediencí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest