Na první pohled vypadají docela nenápadně. Kakaový korpus, tvarohová náplň a tenká vrstva čokolády. Ale jakmile se zakousnete, hned víte, proč mají v našich srdcích i kuchařkách své stálé místo. Míša řezy jsou chuťová vzpomínka na dětství, na nedělní návštěvy, sváteční stůl nebo obyčejné odpoledne s kafem a mísou koláčů. A taky trocha té nostalgie po době, kdy se pečení obešlo bez složitostí, ale chutnalo jako z cukrárny.

Chuťově připomínají legendární nanuk Míša a právě díky tomu se jim začalo říkat stejně – Míša řezy. Tvarohová náplň je svěží, lehká, nepřeslazená, a s vláčným kakaovým těstem a lesklou čokoládovou polevou tvoří kombinaci, která nikdy neomrzí. Jsou jednoduché na přípravu, výborné na krájení a hodí se ke každé příležitosti – klidně i jen tak k odpolednímu čaji.

Recept na Míša řezy, český tvarohový zázrak

Ingredience kakaové těsto

  • 5 vajec
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 500 g tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Suroviny na čokoládovou polevu

  • 100 čokolády na vaření
  • 80 g ztuženého pokrmového tuku (omega)

Postup přípravy Míša řezů

1. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů. Vyšší plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

3. V jiné míse utřeme žloutky s cukrem, olejem a kakaem. Zašleháme mouku a jemně přidáme připravené sníh z bílků.

4. Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech a krátce pečeme.

Obrázek receptu na Míša řezy, český tvarohový zázrak, nebo nostalgie, která trvá
Foto: Cooky.cz, Recept na Míša řezy, český tvarohový zázrak, nebo nostalgie, která trvá

5. Než se těsto peče, vyšleháme si tvaroh s máslem a cukrem na hladký krém a ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a tuk na polevu.

Obrázek receptu na Míša řezy, český tvarohový zázrak, nebo nostalgie, která trvá
Foto: Cooky.cz, Recept na Míša řezy, český tvarohový zázrak, nebo nostalgie, která trvá

6. Na vychladlý piškot rozetřeme krém a polijeme polevou. dáme ztuhnout do lednice.

Některé moderní verze přidávat do krému želatinu nebo používají smetanový krém. Základní verze je ale velice jednoduchá a dokonale vyvážená.

Obrázek receptu na jahodové Míša řezy.

Míša řezy s krémem, jahodovým želé a čerstvými jahodami

Obrázek receptu na tříbarevný koláč.

Tříbarevný koláč na plech: Legenda sladkého pečení

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest