Tento recept na kynuté koláčky je určen na velkou hostinu a slibuje úžasně rychlý, ale kvalitní výsledek. Tajemství tkví v extra rychlém postupu a efektivní práci s těstem. Díky velkému množství surovin (1 kg mouky, 300 ml oleje a 4 žloutky) je těsto neskutečně bohaté, vláčné a dlouho vydrží čerstvé. Z této dávky připravíte téměř 160 koláčků, což je ideální pro svatby, rodinné oslavy nebo velké setkání.

Z vlastní zkušenosti vím, že i bez klasického kynutí se dá dosáhnout dokonalosti. Můj tip zní: I když těsto nekynete předem v míse, čas strávený tvarováním kuliček a přípravou plechů funguje jako první fáze kynutí. Koláčky z prvního plechu jsou tak připravené k plnění. Hladká mouka je pro tento recept ideální, protože zajistí jemnost těsta. Doporučuji pracovat s robotem, protože ruční hnětení tak velkého množství těsta je náročné a robot zajistí ideální konzistenci.

Recept na hromadu kynutých koláčků

Aktivní čas na zadělání těsta v robotu je zhruba 10 až 15 minut. Poté následuje tvarování a plnění, které zabere asi 40 až 60 minut. Délka pečení je neuvěřitelně rychlá, pouhých 6 minut na plech, a to je klíčové pro zachování šťavnatosti. Z této dávky připravíte necelých 160 koláčků.

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): 50 až 75 minut (bez čekání na kynutí v míse)
  • Doba pečení v troubě: cca 6 minut na plech
  • Počet kusů: Zhruba 160 koláčků
  • Výtěžnost: 8 až 10 standardních plechů

Ingredience k přípravě

  • 1 kilogram hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 300 mililitrů oleje
  • 100 gramů krupicového cukru
  • 80 gramů čerstvého droždí
  • 1/2 litru mléka (asi 500 ml)
  • Sůl (špetka)
  • Vejce (na potření okrajů)
  • Náplně (tvarohová, maková, povidlová apod.)

Podrobný postup přípravy koláčků

Obrázek k receptu na kynuté koláčky
Foto: Cooky.cz, recept na kynuté koláčky

Příprava kvásku a másla

1. Ohřejte půl litru mléka tak, aby bylo vlažné, nikoli horké.

2. Do menší nádoby odeberte trochu vlažného mléka, rozdrobte do něj 80 gramů čerstvého droždí a přidejte lžičku cukru(odebranou z celkového množství). Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 až 15 minut, než se vytvoří bohatá pěna.

3. Olej si odměřte a připravte. V tomto receptu nepoužíváme rozpuštěné máslo, ale olej.

Zpracování těsta (v robotu)

4. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 1 kilogram hladké mouky. Přidejte zbytek 100 gramů krupicového cukru a špetku soli.

5. Přidejte 4 žloutky a vzešlý kvásek.

6. Začněte míchat na nízké rychlosti a postupně přilévejte zbylé vlažné mléko.

7. Jakmile se suroviny začnou spojovat, pomalu přilévejte 300 mililitrů oleje. Olej zajistí bohatou vláčnost a jemnou texturu.

8. Těsto zpracovávejte v robotu na střední rychlost, dokud není dokonale hladké, pružné a nelepí se na stěny mísy. Mělo by být měkké a poddajné.

9. Těsto NEKYNE v míse, nýbrž rovnou pokračujeme v tvarování.

Tvarování a kynutí na plechu

10. Těsto rozdělte na menší kousky a tvořte z něj stejně velké kuličky. Z této dávky byste měli mít necelých 160 kuliček. (Doporučuji kuličky vážit pro rovnoměrnost.)

11. Kuličky klaďte na plechy vyložené pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Zatímco válíte všechny kuličky, první plech vám již kyne.

12. Jakmile dokončíte kuličky na prvním plechu, opatrně do nich vymačkejte důlky (například dnem skleničky nebo prsty).

Plnění, potírání a pečení

13. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, aby získaly zlatavou barvu a lesk.

14. Důlky naplňte připravenými náplněmi (tvarohovou, makovou, povidlovou). Pokud používáte sypkou drobenku, můžete ji přidat nyní.

15. Troubu předehřejte na 230 stupňů (bez horkovzduchu, klasický horní/spodní ohřev).

16. Koláče pečte asi 6 minut. Vysoká teplota a krátká doba pečení zajistí, že koláčky budou uvnitř šťavnaté a okraje krásně zlatavé. Doba pečení je orientační a závisí na přesné teplotě a typu trouby, ale neměla by překročit 8 minut.

17. Hned po vytažení z trouby můžete horké koláčky potřít rozpuštěným máslem s rumem pro lesk a chuť. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Tlačené koláče z majonézového těsta

Parádně nadýchané kynuté tlačené koláče z vláčného těsta s majonézou a smetanou

Tipy redakce:

  • Příprava předem: Náplně (tvarohovou, makovou, povidlovou) připravte den předem, aby byla práce plynulá a efektivní.
  • Tvarování: Použijte malý váleček na těsto, aby byl proces tvarování co nejrychlejší. Lehce rozválejte kuličky a poté je položte na plech.
  • Mražení: Koláčky lze zamrazit nepečené. Vytvarujte kuličky, nechte je krátce odpočinout, vytvořte důlek a zamrazte. Po rozmrazení je potřete, naplňte a pečte.
  • Využití trouby: Vzhledem k rychlému pečení a velkému množství koláčků mějte troubu připravenou a neustále ji využívejte.
Obrázek receptu na Kynuté koláče s pudinkem a marmeládou - hebký duet sladkých chutí

Kynuté koláče s pudinkem a marmeládou – hebký duet sladkých chutí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest