Tento recept na kynuté koláčky je určen na velkou hostinu a slibuje úžasně rychlý, ale kvalitní výsledek. Tajemství tkví v extra rychlém postupu a efektivní práci s těstem. Díky velkému množství surovin (1 kg mouky, 300 ml oleje a 4 žloutky) je těsto neskutečně bohaté, vláčné a dlouho vydrží čerstvé. Z této dávky připravíte téměř 160 koláčků, což je ideální pro svatby, rodinné oslavy nebo velké setkání.
Z vlastní zkušenosti vím, že i bez klasického kynutí se dá dosáhnout dokonalosti. Můj tip zní: I když těsto nekynete předem v míse, čas strávený tvarováním kuliček a přípravou plechů funguje jako první fáze kynutí. Koláčky z prvního plechu jsou tak připravené k plnění. Hladká mouka je pro tento recept ideální, protože zajistí jemnost těsta. Doporučuji pracovat s robotem, protože ruční hnětení tak velkého množství těsta je náročné a robot zajistí ideální konzistenci.
Recept na hromadu kynutých koláčků
Aktivní čas na zadělání těsta v robotu je zhruba 10 až 15 minut. Poté následuje tvarování a plnění, které zabere asi 40 až 60 minut. Délka pečení je neuvěřitelně rychlá, pouhých 6 minut na plech, a to je klíčové pro zachování šťavnatosti. Z této dávky připravíte necelých 160 koláčků.
- Celková doba přípravy (aktivní čas): 50 až 75 minut (bez čekání na kynutí v míse)
- Doba pečení v troubě: cca 6 minut na plech
- Počet kusů: Zhruba 160 koláčků
- Výtěžnost: 8 až 10 standardních plechů
Ingredience k přípravě
- 1 kilogram hladké mouky
- 4 žloutky
- 300 mililitrů oleje
- 100 gramů krupicového cukru
- 80 gramů čerstvého droždí
- 1/2 litru mléka (asi 500 ml)
- Sůl (špetka)
- Vejce (na potření okrajů)
- Náplně (tvarohová, maková, povidlová apod.)
Podrobný postup přípravy koláčků

Příprava kvásku a másla
1. Ohřejte půl litru mléka tak, aby bylo vlažné, nikoli horké.
2. Do menší nádoby odeberte trochu vlažného mléka, rozdrobte do něj 80 gramů čerstvého droždí a přidejte lžičku cukru(odebranou z celkového množství). Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 až 15 minut, než se vytvoří bohatá pěna.
3. Olej si odměřte a připravte. V tomto receptu nepoužíváme rozpuštěné máslo, ale olej.
Zpracování těsta (v robotu)
4. Do mísy kuchyňského robotu nasypte 1 kilogram hladké mouky. Přidejte zbytek 100 gramů krupicového cukru a špetku soli.
5. Přidejte 4 žloutky a vzešlý kvásek.
6. Začněte míchat na nízké rychlosti a postupně přilévejte zbylé vlažné mléko.
7. Jakmile se suroviny začnou spojovat, pomalu přilévejte 300 mililitrů oleje. Olej zajistí bohatou vláčnost a jemnou texturu.
8. Těsto zpracovávejte v robotu na střední rychlost, dokud není dokonale hladké, pružné a nelepí se na stěny mísy. Mělo by být měkké a poddajné.
9. Těsto NEKYNE v míse, nýbrž rovnou pokračujeme v tvarování.
Tvarování a kynutí na plechu
10. Těsto rozdělte na menší kousky a tvořte z něj stejně velké kuličky. Z této dávky byste měli mít necelých 160 kuliček. (Doporučuji kuličky vážit pro rovnoměrnost.)
11. Kuličky klaďte na plechy vyložené pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Zatímco válíte všechny kuličky, první plech vám již kyne.
12. Jakmile dokončíte kuličky na prvním plechu, opatrně do nich vymačkejte důlky (například dnem skleničky nebo prsty).
Plnění, potírání a pečení
13. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, aby získaly zlatavou barvu a lesk.
14. Důlky naplňte připravenými náplněmi (tvarohovou, makovou, povidlovou). Pokud používáte sypkou drobenku, můžete ji přidat nyní.
15. Troubu předehřejte na 230 stupňů (bez horkovzduchu, klasický horní/spodní ohřev).
16. Koláče pečte asi 6 minut. Vysoká teplota a krátká doba pečení zajistí, že koláčky budou uvnitř šťavnaté a okraje krásně zlatavé. Doba pečení je orientační a závisí na přesné teplotě a typu trouby, ale neměla by překročit 8 minut.
17. Hned po vytažení z trouby můžete horké koláčky potřít rozpuštěným máslem s rumem pro lesk a chuť. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
Parádně nadýchané kynuté tlačené koláče z vláčného těsta s majonézou a smetanou
Tipy redakce:
- Příprava předem: Náplně (tvarohovou, makovou, povidlovou) připravte den předem, aby byla práce plynulá a efektivní.
- Tvarování: Použijte malý váleček na těsto, aby byl proces tvarování co nejrychlejší. Lehce rozválejte kuličky a poté je položte na plech.
- Mražení: Koláčky lze zamrazit nepečené. Vytvarujte kuličky, nechte je krátce odpočinout, vytvořte důlek a zamrazte. Po rozmrazení je potřete, naplňte a pečte.
- Využití trouby: Vzhledem k rychlému pečení a velkému množství koláčků mějte troubu připravenou a neustále ji využívejte.