Mleté maso patří díky své univerzálnosti k základům mnoha kuchyní. Připravuje se prakticky ze všech druhů masa, nejčastěji vepřového, hovězího či směsi z nich, setkat se ale můžete i s kuřecím nebo krůtím. Klíčem je dbát na čerstvost a kvalitní původ. Máte-li možnost, je ideální kupovat maso u prověřeného řezníka a nechat si ho umlít na místě, případně zakoupit kvalitní přístroj a maso si připravovat sami. Mnozí z nás dokonce nedají dopustit na starý litinový mlýnek, který se v rodinách dědí.

Mleté maso: Hit mnoha kuchyní

Nejde o žádný novodobý vynález – záznamy o využívání mletého masa sahají až do starověkého Říma. Dnes se s ním setkáváme v klasických českých karbanátcích, amerických hamburgerech či švédských masových kuličkách. Vynikající je i jako náplň do paprik a jiných zeleninových jídel. Při přípravě mletého masa je důležité myslet nejen na chuť, ale i na zdravotní hledisko: raději se vyhněte přemíře soli a místo instantních směsí použijte jednodruhová koření. Přidáním cibule, česneku nebo strouhané zeleniny navíc maso získá na šťavnatosti a výživové hodnotě. 

Ingredience na Zapečené chlebíčky s mletým masem

  • Mleté maso – 300 g;
  • Vejce – 1 ks;
  • Cibule – 1 ks;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Rajče – 1 ks;
  • Červená kapie – 1 ks;
  • Jarní cibulka – podle chuti;
  • Tvrdý sýr – 100 g;
  • Sůl – dle chuti;
  • Černý pepř – dle chuti;
  • Oregano nebo jiné oblíbené koření – dle chuti;
  • Plátky chleba – dle potřeby.
Obrázek k receptu: Mleté maso jak ho neznáte: Jednoduše a rychle, lepší než pizza!
Foto: YouTube/Panna Lesia, Recept na Mleté maso jak ho neznáte: Jednoduše a rychle, lepší než pizza!

Postup zapečených chlebíčků se směsí z mletého – do trouby

  • Maso vložte do mísy a smíchejte s rozšlehaným vejcem.
  • Cibuli nastrouhejte najemno a také přidejte k masu.
  • Dále přimíchejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájená rajčata i kapii.
  • Jarní cibulku nakrájejte a také přidejte k základu.
  • Sýr nastrouhejte najemno a přisypte k ostatním ingrediencím.
  • Osolte, okořeňte a pečlivě promíchejte.
  • Směs namažte na plátky chleba.
  • Krajíce vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
  • Tip na servírování: Chleby můžete na talíři obložit oblíbenou zeleninou nebo připravit salát.
Obrázek receptu na zapečené bagetky v troubě.

Zapečené bagetky v troubě se směsí ze salámu, sýru a vajíčka

Obrázek receptu na Zapečené sendviče - kanapky z trouby

Zapečené sendviče – rychlé kanapky z trouby

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest