Když jsem poprvé tyto řezy ochutnala, věděla jsem, že takto chutná dokonalý dezert. Mřížkových koláčů známe spoustu, tato kombinace tvarohu a jahodové marmelády je vskutku famózní! Obecně mřížkové dezerty patří mezi nadčasové dezerty a hodí se například k čaji jako sladká tečka po jídle.

Tvaroh a jahodová marmeláda se k sobě hodí nejen chuťově, ale i po stránce nutričních hodnot. Tvaroh, jakožto surovina bohatá na bílkoviny, probiotika a vápník, se skvěle doplňuje s jahodovou marmeládou, která má přirozeně osvěžující a sladkou chuť. Dnešní řezy nejsou vůbec přeslazené a jsou naopak příjemně lehké.

Recept na mřížkové řezy s tvarohem a jahodovou marmeládou: Snadná dobrota pro každou příležitost

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 250 g másla
  • 500 ml mléka + 7 lžic mléka
  • 30 g cukru
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 300 g jahodové marmelády

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici a kypřící prášek. Vše dobře promícháme.

2. Poté přidáme vejce, 2 lžíce mléka, rum, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

3. Hotové těsto dáme na 1 hodinu do lednice a potom ho rozdělíme na 3 stejné části.

Těsto rozdělíme na 3 části.

4. 2 díly vrátíme zpět do lednice a poslední vyválíme na pomoučněné pracovní ploše do tvaru našeho plechu.

5. Plát těsta přendáme do plechu vyloženého pečícím papírem a připravíme si pudink.

Plát přeneseme na plech.
Plát přeneseme na plech.

6. Do hrnce nalijeme mléko a do něj nasypeme 30 g cukru.

7. Na sporáku mléko zahřejeme a přibližně 300 ml ho odlijeme.

8. Do odlitého mléka nasypeme pudinky a metličkou je zapracujeme.

9. Pudinkové mléko nalijeme zpět do hrnce s mlékem a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

10. Pudink necháme vychladnout a poté ho asi 2 minuty prošleháme.

11. Do pudinku postupně přidáváme přidáváme tvaroh a průběžně šleháme.

Pudink vyšleháme s tvarohem.
Pudink vyšleháme s tvarohem.

12. Přidáme ještě 5 lžic mléka, promícháme a krém rozprostřeme na těsto v plechu.

13. Druhý díl těsta rozválíme opět na velikost plechu a položíme na krém.

14. Potřeme ho jahodovou marmeládou a vyválíme poslední kus těsta.

Potřeme marmeládou.
Potřeme marmeládou.

15. Těsto nakrájíme ne proužky široké asi 1 cm a vytvoříme z nich na koláči mřížky.

Z těsta vytvoříme mřížky.
Z těsta vytvoříme mřížky.

16. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 minut.

Tipy na závěr – změna občas neuškodí

Pokud chcete recept trochu poupravit a původní vás už omrzel, zkuste tyto tipy.

  • Přidejte do tvarohu vanilku nebo citronovou kůru.
  • Zkuste místo jahodové například rybízovou nebo meruňkovou marmeládu.
  • Pro sladší chuť můžete posypat koláč moučkovým cukrem.
Obrázek receptu na Tradiční mřížkovník z lineckého těsta.

Tradiční mřížkovník z lineckého těsta

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest