Když jsem poprvé tyto řezy ochutnala, věděla jsem, že takto chutná dokonalý dezert. Mřížkových koláčů známe spoustu, tato kombinace tvarohu a jahodové marmelády je vskutku famózní! Obecně mřížkové dezerty patří mezi nadčasové dezerty a hodí se například k čaji jako sladká tečka po jídle.
Tvaroh a jahodová marmeláda se k sobě hodí nejen chuťově, ale i po stránce nutričních hodnot. Tvaroh, jakožto surovina bohatá na bílkoviny, probiotika a vápník, se skvěle doplňuje s jahodovou marmeládou, která má přirozeně osvěžující a sladkou chuť. Dnešní řezy nejsou vůbec přeslazené a jsou naopak příjemně lehké.
Recept na mřížkové řezy s tvarohem a jahodovou marmeládou: Snadná dobrota pro každou příležitost
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- 250 g másla
- 500 ml mléka + 7 lžic mléka
- 30 g cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 500 g měkkého tvarohu
- 300 g jahodové marmelády
Postup přípravy
1. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici a kypřící prášek. Vše dobře promícháme.
2. Poté přidáme vejce, 2 lžíce mléka, rum, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
3. Hotové těsto dáme na 1 hodinu do lednice a potom ho rozdělíme na 3 stejné části.
4. 2 díly vrátíme zpět do lednice a poslední vyválíme na pomoučněné pracovní ploše do tvaru našeho plechu.
5. Plát těsta přendáme do plechu vyloženého pečícím papírem a připravíme si pudink.
6. Do hrnce nalijeme mléko a do něj nasypeme 30 g cukru.
7. Na sporáku mléko zahřejeme a přibližně 300 ml ho odlijeme.
8. Do odlitého mléka nasypeme pudinky a metličkou je zapracujeme.
9. Pudinkové mléko nalijeme zpět do hrnce s mlékem a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.
10. Pudink necháme vychladnout a poté ho asi 2 minuty prošleháme.
11. Do pudinku postupně přidáváme přidáváme tvaroh a průběžně šleháme.
12. Přidáme ještě 5 lžic mléka, promícháme a krém rozprostřeme na těsto v plechu.
13. Druhý díl těsta rozválíme opět na velikost plechu a položíme na krém.
14. Potřeme ho jahodovou marmeládou a vyválíme poslední kus těsta.
15. Těsto nakrájíme ne proužky široké asi 1 cm a vytvoříme z nich na koláči mřížky.
16. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 minut.
Tipy na závěr – změna občas neuškodí
Pokud chcete recept trochu poupravit a původní vás už omrzel, zkuste tyto tipy.
- Přidejte do tvarohu vanilku nebo citronovou kůru.
- Zkuste místo jahodové například rybízovou nebo meruňkovou marmeládu.
- Pro sladší chuť můžete posypat koláč moučkovým cukrem.